• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  VEDRAN RUŽIĆ – Forbidden Live

  VEDRAN RUŽIĆ – Forbidden Live

  VEDRAN RUŽIĆ – Forbidden Live / Distinctive, 2020 / CD, dig / jazz / Hrvatska

  Vedran Ružić rođen je 26. kolovoza 1986. godine u Rijeci. Već od najranije dobi pokazuje sklonost prema slikarstvu, no tijekom srednjoškolskog obrazovanja počinje se baviti drugim oblikom umjetnosti – glazbom. Ružić započinje svirati bass gitaru te je u suštini samouk, a jedino formalno glazbeno obrazovanje stječe 2009. godine tijekom pohađanja Kärtner Landeskonservatoriuma u Klagenfurtu.

  Tijekom tog perioda počinje svirati i kontrabas, a samo tri godine kasnije, 2012. godine, dobiva i nagradu Status za Najboljeg jazz basista i kontrabasista. Niz godina svira u različitim jazz projektima eminentnih hrvatskih glazbenika kao što su Darko Jurković Charlie, Branimir Gazdik, Marko Ramljak, Zvjezdan Ružić, Goran Končar, Marko Tolja, Elvis Stanić, Voices of Nature itd…

  Nakon više godina sudjelovanja u različitim projektima, Ružić otpočinje novo poglavlje u svojoj glazbenoj priči, pa 2015. godine izdaje svoj prvi autorski jazz album “Night Speaking“. Autorski rad ga inspirira i vodi nekim novim, za njega još neistraženim putevima, pa 2016. godine stvara projekt “Spiritual Market” u kojemu koji objedinjuje jazz glazbu i art film, u kojem se okušao i u ulozi glumca i u ulozi ko-scenarista.

  Kvalitetu istoimenog albuma prepoznaje i struka, pa Ružić biva nominiran za Porina u dvije kategorije, Najbolja jazz skladba i Najbolji jazz album te osvaja Porina u kategoriji Najboljeg jazz albuma. S ciljem da u svakom novom autorskom projektu poveže neki drugi oblik umjetnosti s glazbom, 2019. godine izdaje svoj treći autorski album, “Libertin“, gdje povezuje glazbu i suvremeni ples.

  Uz profesionalno bavljenje glazbom, od 2010. godine, Ružić sve češće uzima kist u ruke. Godine 2013., odlučuje upisati Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, te 2018. godine stječe titulu magistra primijenjenih umjetnosti, s diplomskim radom “Povezivanje glazbe i slikarstva“. Upravo je oslikavanje glazbe kroz apstraktnu formu, smjer u kojem se razvija Ružićevo slikarstvo.

  Odnedavno stvara i skulpture u koje unosi inspiraciju glazbom. Posljednjih je godina svoje slike izlagao u mnogim galerijama po Hrvatskoj i inozemstvu, a neke od skulptura postavljene su i kao trajni izlošci na području Opatije.

  Diskografija – Spart Jazz: Nekoliko riječi (Maraton, 2014) ; Vedran Ružić Trio: Night Speaking (Menart, 2015) ; Vedran Ružić: Spiritual Market (Croatia Records, 2016) ; Vedran Ružić: Libertin (Self-released, 2019) ; Vedran Ružić: Forbidden Live (Distinctive, 2020)

  Na albumu “Forbidden Live” sarađivali su – Vedran Ružić (double bass, bass guitar) ; Hrvoje Galler (piano) ; Jaka Kopač (saxophone) ; Adriano Bernobić (drums, percussions)

  Album “Forbidden Live” snimljen je uživo u Spomen kući u Pazinu, HR, 07-06-2020. godine. Koncert je priređen kao multimedijalni događaj (event, kako se to danas kaže) – kao spoj jazz muzičara i tri plesačice. To je spontanim nastupom spojilo dvije velike (naoko nepovezane) umjetnosti – jazz i ples. Stojim na stanovištu, a branit ću ga svim svojim bićem – (izuzmemo li klasičnu muziku), jazz muzika je vrhunac muzičke umjetnosti. To u znatnoj mjeri dokazuje i muzika sa albuma “Forbidden Live“.

  Vedran Ružić djeluje na više umjetničkih polja. Svako od njih je obogatilo njega kao osobu i kao umjetnika. Što više, Vedran je iz raznih oblika svog umjetničkog djelovanja izdvojio ono najbolje i to inkorporirao u ono čime se trenutno bavi – bilo to slikarstvo, bilo to izrada skulptura ili muzika. Sve te umjetnosti u njegovim djelima se međusobno prožimaju, nadopunjuju i teško ih je razdvojiti. Srećni su oni koji nađu užitak u tom njegovom konglomeratu. To znači – dorasli su tom umjetničkom izrazu i znaju u njemu uživati.

  Nikada nisam “secirao” albume – komentarišući pjesmu po pjesmu. Neću to učiniti ni u ovom slučaju. Najbolji albumi, pokazalo se, oni su kada je dio njihovih konzumenata preferirao “ove“, a drugi “one” pjesme / kompozicije. Nije se rodio tko je svima ugodio. Zadovoljiti i “ove” i “one” cilj je, mislim, svakog umjetnika. Vedran Ružić je u tome potpuno uspio. Želim mu, stoga, svako dobro u nastavku njegove karijere za bilo koji vid umjetnosti se nadalje opredijelio.

  Vedran Ružić – “Forbidden Live” – 1. Beginning (Live) ; 2. Sirocco (Live) ; 3. Inamur (Live) ; 4. Obiteljski san (Live) ; 5. Divertimento (Live) ; 6. Commendatore (Live); 7. Sfumato (Live) ; 8. Purpura (Live) ; 9. Libertin (Live)

  Vezani linkovi

  VEDRAN RUŽIĆ – Libertin (Recenzija: Dragutin Matošević)
  VEDRAN RUŽIĆ – Spiritual Market (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/vedran.ruzic.7 / https://vedranruzic.com /

  YT – Vedran Ružić – Obiteljski san (Live)

  YT – Vedran Ružić – Libertin (Live)