• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  VEDRAN RUŽIĆ – Libertin

  VEDRAN RUŽIĆ – Libertin

  VEDRAN RUŽIĆ – Libertin / Self-released, 2019 / CD, dig / jazz / Hrvatska

  Vedran Ružić, ukratko rećeno je, jazz muzičar, slikar i performer. Svoj autorski rad nazivam konceRtualnom umjetnošću jer povezuje muziku i ostale umjetnosti. Relativno je nov na hrvatskoj muzičkoj sceni, a već ima dvije prestižne muzičke nagrade – nagradu Status, za Najboljeg jazz basistu / kontrabasistu 2012. i Porin, u kategoriji Najbolji jazz album 2017. godine. Svirao je s nekim od najpopularnijih muzičara Hrvatske – Marko Tolja, Edo Maajka, Gustafi, Eni, Severina, Elvis Stanić Group, Tamara Obrovac, Songkillers, Radojka Šverko… Više o Vedranu Ružiću ima OVDJE.

  Diskografija – Spart Jazz – Nekoliko riječi (Maraton, 2014) ; Vedran Ružić Trio – Night Speaking (Menart, 2015) ; Vedran Ružić – Spiritual Market (Croatia Records, 2016) ; Libertin (Self-released, 2019)

  Album su snimili – Jaka Kopač (alt saksofon) ; Hrvoje Galler (piano, Rhodes) ; Vedran Ružić (kontrabass, bass gitara) ; Adriano Bernobić (bubnjevi, perkusije)

  Vedran o svom aktuelnom albumu kaže – “‘Libertin’ je konceRtualni projekt koji stavlja naglasak na spajanje umjetnosti – jazz glazbe i suvremenog plesa. Sastoji se od tri dijela / čina: Postanak, Obiteljski san i Libertin. U njima se prikazuju tri pogleda na svijet. Postanak govori o tome kako smo nastali, rasli i u jednom se trenutku počeli odvajati u vlastite krugove, Obiteljski san o tome kako su nas ‘zamišljali’ roditelji, a Libertin o čovjeku koji se oslobodio tuđih snova, konkretno onih svoje obitelji. To je priča o slobodnom čovjeku koji je odlučio izaći iz okvira i postati umjetnik vlastita života.

  Vedran Ružić, iz mog dosadašnjeg iskustva, nije čovjek kojeg “drži” jedan ustaljeni put. Miješanje raznih umjetnosti postalo je njegov znak prepoznavanja. Vedran u svojim muzičkim djelima spaja muziku, slikarstvo, fotografiju, film, ples… Čak sam sa Vedranom, jedne prilike, imao pisanu komunikaciju u kojoj smo oba u istoj rečenici miješali tri jezika – hrvatski, engleski i njemački. Sve te Vedranovemješavine“, muzičke ili lingvističke, prihvatio sam sa velikim simpatijama. Kako se to narodski kaže – “uzmi me kakav sam ili me ostavi“. Bez ikakve rezerve, uzimam ozbiljnim i vrijednim sve što Vedran radi / stvara.

  Dizajn covera (omota) albuma predstavlja autorove DNK skulpture koje u sebi imaju melodijski kod kompozicija sa albuma, a na promocijama ovog albuma, tokom koncerta, troje savremenih plesača izvode prepričavanje kompozicija kroz pokret i sve je kao jedinstvena jazz predstava“, citirao sam autora.

  Muzika sa albuma, konsekventno svemu naprijed rečenom, bogata je melodijom, izmjenjivim ritmovima, emocijama i dinamikom. Sve u svemu – ovo je album koji plijeni, koji se sluša u jednom dahu. Slušate ga i uvijek se pitate – što je sljedeće. A to sljedeće vas “tjera” da ostanete uz Vedranovu muziku, da čujete i kraj njegove muzičke priče. Na kraju, shvatite da ste svjedočili lijepom muzičkom djelu, da ste prisustvovali “muzičkom mozaiku” koji je punim pravom zaokupio svu vašu pažnju. Naravno, ne žaleći, na kraju, ni jednog trena provedenog uz muziku sa albuma “Libertin“.

  Vedran Ružić – “Libertin” – 1. Beginning ; 2. Sirocco ; 3. Inamur ; 4. Obiteljski san ; 5. Divertimento ; 6. Commendatore ; 7. Sfumato ; 8. Purpura ; 9. Libertin

  Foto – Klas Medak

  Vezani link – VEDRAN RUŽIĆ – Spiritual Market (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/vedran.ruzic.7 / https://www.facebook.com/ruzic.vedran / https://store.cdbaby.com/cd/vedranruzic /

  YT – Vedran Ružić – Beginning

  YT – Vedran Ružić – Obiteljski san