• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  YEKO ONO? – Under the Elm Trees

  YEKO ONO? – Under the Elm Trees

  YEKO ONO? – Under the Elm Trees / Digital, 2024 / alternative indie rock / BiH, HR, Netherlands

  Yeko Ono? je post punk, noise rock bend iz Amsterdama. Njegovi članovi vuku korjene iz BiH i Hrvatske. Bend je formiran 2020. godine. Početkom 2023. godine, članovi benda Yeko Ono?, tokom jednog svog koncerta u Amsterdamu, snimili su taj nastup i on je bio osnova za album (uživo) naziva “Recordings from Cinetol“, koji je izdat digitalno.

  Tokom iste te godine, odlučili su snimiti svoj prvi službeni album i nazvan je “Under the Elm Trees” (Ispod brijestova). Sniman je u Studiju Cinetol, Amsterdam. Na četiri pjesme sa tog albuma, saradnja je ostvarena sa tri gostujuća vokala (za pjesme 2,4,6,10). Jedan od njih, Damir Smutni (ex-Punk Panthers INC) pjevao je dvije pjesme (2,4), a u međuvremenu je postao stalni član benda Yeko Ono?. Ostala dva vokala bili su – Branislav Trifković (6) i Sandrah (10).

  Po trenutnim dešavanjima, album je u fazi promocije i predstavljanja.

  DiskografijaRecordings from Cinetol (Digital, 2023) ; Under the Elm Trees (Digital, 2024)

  Yeko Ono? su – Slaviša Blažević (gitara) ; Alen Poparić (gitara) ; Branislav Gajanović (bass gitara) ; Siniša Zorić (bubnjevi) – uz gosteDamir Smutni (vokal, 2,4) ; Branislav Brane Trifković (vokal, 6) ; Sandrah (vokal, 10)

  Za pozdraviti je da se ovdje radi o autorskom materijalu. Instrumentali, kojih je osam, nedorečeni su. Cjelovitost je važna komponenta svake pjesme / kompozicije. Pjesme sa vokalima imaju zaokruženiju cjelinu i time odskaču u odnosu na instrumentale. Najava da je vokalista, Damir Smutni, zvanično postao član benda, samom bendu ubuduće daje mnogo veće šanse.

  Pored gore izrečenih primjedbi na muziku ovog benda, moram istači još neke negativne momente. Kao prvo – kada se u Google ukuca ime tog benda dobivaju se linkovi koji vode na Yoko Ono. Dalje, na Internetu se ne može naći biografija tog benda, a nema ni jasnih naznaka tko što svira. Nadalje, komunikacija sa članovima benda, u smislu dobivanja dodatnih informacija, spora je. Malo je nedostajalo da odustanem od ovog teksta.

  Svaki iole ozbiljan bend, pored dobre muzike, mora imati spremne i sve dodatne elemente koji će mu pripomoći da dospije do što više poštovatelja / pratitelja. Već sam neke od tih elemenata i naveo – dobra muzika je uvijek na prvom mjestu, biografija je neizostavna, slijede promo fotografije, press materijal sa jasnim navođenjem ciljeva projekta u koji je bend ušao…

  Ni jednom riječju nisam rekao da ovaj album nije za slušanje, ali da je mogao biti mnogo bolji, mogao je. Ne izdaje se album svaki dan i tko tu priliku dobro ne iskoristi, “uzalud vam trud svirači“.

  Yeko Ono? – “Under the Elm Trees” – 1. Maj ; 2. Ti pripadaš svijetu (feat. Smutni) ; 3. Y-disco ; 4. No Number (feat. Smutni) ; 5. Velocity ; 6. Prvi u nas (feat. Brane) ; 7. Suspicious Activity ; 8. Staircase ; 9. C-block ; 10. Novi dan (feat. Sandrah) – bonus – 11. In Unpicked Grapes ; 12. Eternal Sun Land

  https://www.facebook.com/profile.php?id=61550776165375 / YEKO ONO? – Under the Elm Trees (Full album)

  YT – Yeko Ono? (feat. Brane) – Prvi u nas

  YT – Yeko Ono? (feat. Smutni) – Ti pripadaš svijetu