• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  DUSHA CONNECTION – Outside – A jazzy Tribute to Erik S.

  DUSHA CONNECTION – Outside – A jazzy Tribute to Erik S.

  DUSHA CONNECTION – Outside – A jazzy Tribute to Erik S. / Capricorn Music, 2023 / modern jazz / International

  Dusha Connection je grupa koja u Beču i inozemstvu radi u različitim postavama. Predstavljala je proteklih godina Austriju na renomiranim jazz festivalima – Hong Kong, Kina, Havana, Nepal, Meksiko i u mnogim zemljama Europe. Dusha Connection, također, sarađuje s međunarodnim obrazovnim institucijama, muzičkim školama i konzervatorijima te nudi redovite majstorske tečajeve i radionice za studente. U saradnji s Wolfgangom Puschnigom, Dusha Connection je album “Invisible Bridges” predstavila u klubu Porgy & Bess, u Beču, decembra 2020. godine i uslijedili su pozivni i na druge festivale.

  Ironičnom razigranošću, bečka grupa Dusha Copnnection reintrepretira poznate melodije iz djela francuskog kompozitora Erika Satiea (1866.-1925.) – umjetnički otuđene i kondenzirane sa idiosinkratičnim aranžmanima – na savremeni jezik jazza. Takođe, inspirisani Satijevom životnom pričom koji je za svoj skroman život zarađivao kao pijanista i kompozitor preko društvenog dna vodvilja i kabarea, odbijala ga je akademska, etablirana muzička scena tokom njegovog života, a takođe se pričalo da je patio od Touretteovog sindromaDusha Connection približila se Satievom nasljeđu sa novom interpretacijom, koristeći neobične instrumentalno-akustične zvukove, ritmove i tehnike kako bi se stvorio ponekad duhovit, ponekad sanjivi i čeznutljivi muzički most između neskladnih svjetova sadašnjosti sa prošlošću. Za ovaj poduhvat, klasična jazz formacija klavira, kontrabasa, bubnjeva i trube proširuje svoj tembar kineskom violinom, erhuom.

  Diskografija – Merak (Redpmusic, 2016) ; Invisible Bridges (Redpmusic, 2020) ; Outside – A jazzy Tribute to Erik S. (Capricorn Music, 2023)

  Dusha Connection su – Urs Hager (piano) ; Chiaohua Chang (erhu, Chinese violin) ; Nikola Vuković (trumpet) ; Clemens Rofner (double bass) ; Esad Halilovic (drums)

  Da bi se odgovorno recenzirao bilo koji tribute materijal, prvenstveno treba poznavati muzičku ostavštinu onoga / onih kojima su tribute artisti posvetili svoje diskografsko izdanje. Erik Satie (1866.-1925.), da budem iskren, meni je, do ovog slučaja, bio potpuno nepoznat pripadnik jazz scene. Pročitao sam osnove njegove biografije, na YouTube kanalu preslušao nekoliko njegovih muzičkih izdanja. Težak životni put kroz koji je prošao, neizostavno je ostavio velikog traga i na njegov muzički stil.

  Dusha Connectio, nošeni atmosfertom koju nosi Satijeva muzika, dosta vjerno su prenijeli atmosferu i ritmiku Satijevih originalnih izvedbi. Ta muzika nema klasični jazz pristup. Da bi se dočarao Satijev muzički rad, Dusha Connection su morali ići mnogo šire od standardnog jazz izraza, a to ih je onda odvelo u modern jazz vode.

  Članovi grupe Dusha Connection, predstavljenom materijalu dali su moderan štih, atmosferu i ritmiku koji odgovaraju sadašnjem vremenu. Opet, zadržali su i originalne Satijeve melodijske ideje kojima se predstavio u sačuvanim audio materijalima.

  Dusha Connection bazu imaju u Beču, Austrija, a ovih dana su na turneji našim regionom. Spremam se i ja upoznati ih, odslušati uživo, uživati u jazzu kakav ne slušam često. Ako se i vama pruži prilika biti u blizini mjesta gdje će oni svirati – ne propustite tu priliku.

  Dusha Connection – “Outside – A jazzy Tribute to Erik S.” – 1. Gnossienne 4: “OUTSIDE” ; 2. Gnossienne 1: “SOLACE” ; 3. Gnossienne 2: “SERENITY” ; 4. A TRIBUTE TO ERIK S. ; 5. Gymnopédie 1: “UNDERGROUND WALTZ” ; 6. Gnossienne 6: “OBSTINANCE” ; 7. Gnossienne 3: “DRUNK ERIK” ; 8. Gnossienne 5: “BROKE ‘N LONELY ON A SUNDAY

  Foto – Promo

  https://www.facebook.com/dushaconnection / https://www.dushaconnection.com / https://www.capricornmusic.at/en/label / Dusha Connection – Outside – A jazzy Tribute to Erik S. (Full album)

  YT – Dusha Connection – A Tribute To Erik S. (@Porgy&Bess)