• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ANTE JELIČIĆ QUINTET – Da-Du

  ANTE JELIČIĆ QUINTET – Da-Du

  ANTE JELIČIĆ QUINTET – Da-Du / Dallas Records, 2023 / Promo CD, Digital / bebop jazz / Hrvatska

  Pijanista iz Zadra, Ante Jeličić, pokretač je projekta koji je okupio grupu kvalitetnih jazz muzičara. Ante Jeličić se muzikom počeo baviti sa dvanaest godina, nastupajući u puhačkom orkestru, kao trubač. Pohađao je Muzičku školu “Blagoje Bersa” u Zadru, usavršavajući sviranje trube. Sudjelovao je na mnogim takmičenjima iz oblasti klasične muzike. Susretom sa jazzom, automatski mijenja fokus, pa sa klasike prelazi na jazz. Zbog nedostatka jazz škola i financijskih razloga, počeo je sam učiti jazz i klavir, paralelno sa pohađanjem trube u klasičnoj školi. Uložio je mnogo vremena u izučavanje, analizu, preslušavanje, skidanje, čitanje jazz tematike i vježbanje klavira. Ubrzo, postaje trubač u brass sekcijama lokalnih bendova po Zadru, Šibeniku i okolici.

  Interes za klavir, vremenom se sve više jačao i Ante Jeličić se na kraju, u potpunosti prebacuje na taj instrument. Od tada nastupa sa raznim kombinacijama (klavir – saksofon, klavir – vokal, trio, quartet itd.). Repertoar je bio baziran na jazz standardima. Učestalost angažmana, s vremenom, postaje svakodnevna, što rezultira mnoštvom nastupa i velikim iskustvom stečenim na tim nastupima.

  Ideja za autorski rad postoji od početka, ali tek sa savladavanjem klavira, postaje moguće komponirati i planirati autorski jazz ansambl. Ante Jeličić ubrzo osnova A.J. Jazz Trio, Quartet, Quintet, Sextet itd. Te njegove grupe su nastupale na raznim jazz festivalima i sarađivale sa raznim muzičarima i pjevačicama / pjevačima.

  Debut album, “Common Language“, objavio je 2017. godine. U međuvremenu, Ante Jeličić je postao dirigent u Gradskoj glazbi Biograd, gdje i danas radi. Tu se susreo sa velikom bibliotekom aranžmana, što je dosta pripomoglo u razumijevanju muzičke vertikale. Rad na aranžiranju za puhački orkestar, također je pridonio njegovom većem iskustvu. Krajem 2023. godine, kvintet koji predvodi Ante Jeličić, u nešto izmjenjenoj postavi, diskografski se oglašava po drugi puta. To izdanje je i povod ovog teksta.

  Diskografija – A.J. JAZZ QUINTET – Common Language (Aquarius Records, 2017) ; ANTE JELIČIĆ QUINTET – Da-Du (Dancing Bear, 2023)

  ANTE JELIČIĆ QUINTET čine – Ante Jeličić (klavir) ; Valdemar Kušan (truba) ; Miro Kadoić (saksofon) ; Bojan Skočilić (kontrabas) ; Adriano Bernobić (bubnjevi)

  Dvije su karakteristike koje determinišu ovo izdanje – beebop jazz i muzički “dvoboji” koje izvode Miro Kadoić (saksofon) i Valdemar Kušan (truba). Njih dvojica uz Ante Jeličića (klavir), Bojana Skočilića (kontrabas) i Adriano Bernobića (bubnjevi), kao ritam sekcija ovog kvinteta, kreirali su jedinstveni zvuk koji ih izdvaja u odnosu na ostale jazz grupe Hrvatske, regiona.

  Ostali mediji, pišući o ovom jedinstvenom diskografskom jazz izdanju, svrstavaju ga u grupu albuma koji nose etiketu legendarne izdavačke kuće Blue Note. Tu poveznicu čini zvuk koji nam Ante Jeličić Quintet donose inspirisani jazzom iz 1950-ih i 1960-ih , prošlog stoljeća, koji je na najbolji način dokumentovala upravo ta izdavačka kuća – Blue Note.

  Osam autorskih kompozicija nose potpis Ante Jeličića koji je autor i aranžmana za sve njih. Dobro uigrana ekipa sačinjena od umjetnika sa velikim iskustvom i odavno stečenim ugledom na jazz sceni ovih prostora, skladno nas vodi kroz svih osam kompozicija unoseći i svoje viđenje muzičkih predložaka koje je kreirao imenitelj ovog kvinteta – Ante Jeličić.

  Moram istači još jednu činjenicu, a to je Jeličićeva nenametljivost. On je svojim klavirskim uplivima pristuan cijelo vrijeme trajanja albuma, ali je, u maniru beebopa, prednost dao duvačima – Kušanu i Kadoiću. Takav njegov odabir samo je za pohvalu jer je rezultat maestralan i time obojen jedinstvenošću i nedvojbenom originalnošću.

  Ante Jeličić Quintet – “Da-Du” – 1. Miro’s Tune ; 2. Black Deer ; 3. Happy Isil Blues ; 4. Da-Du ; 5. Knight and Anne ; 6. Ballad ; 7. Heroin ; 8. Driving End

  Klik na linkA.J. JAZZ QUINTET – Common Language (Recenzent: Dragutin Matošević)

  Foto – Davor Hrvoj

  https://www.facebook.com/AJJazzTrio / Ante Jeličić Quintet – Da-Du (full album)

  YT – ANTE JELIČIĆ QUINTET – Da-Du

  YT – ANTE JELIČIĆ QUINTET – Knight and Anne