• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  A.J. JAZZ QUINTET – Common Language

  A.J. JAZZ QUINTET – Common Language

  A.J. JAZZ QUINTET – Common Language / Aquarius Records, 2017 / CD / contemporary jazz / Hrvatska

  Iza inicijala A.J. stoji pijanist Ante Jeličić, pokretač projekta koji je okupio grupu kvalitetnih jazz muzičara. Ante Jeličić se muzikom počeo baviti sa dvanaest godina, nastupajući u puhačkom orkestru, kao trubač. Pohađao je Muzičku školu “Blagoje Bersa” u Zadru, učeći sviranje trube. Sudjelovao je na natjecanjima klasične muzike. Susretom sa jazzom, automatski mijenja fokus, sa klasike prelazi na jazz. Zbog nedostatka jazz škola i financijskih razloga, počeo sam učiti jazz i klavir, paralelno sa pohađanjem trube u klasičnoj školi. Uložio je mnogo vremena u izučavanje, analizu, preslušavanje, skidanje, čitanje jazz tematike i vježbanje klavira. Ubrzo postaje trubač u brass sekcijama lokalnih bendova po Zadru, Šibeniku i okolici.

  Interes za klavir, sa vremenom, sve više jača i Ante Jeličić se na kraju u potpunosti prebacuje na taj instrument. Od onda nastupa sa raznim kombinacijama (klavir – saksofon, klavir – vokal, trio, quartet itd.). Repertoar je bio baziran na jazz standardima. Učestalost angažmana, s vremenom postaje svakodnevna, što rezultira mnoštvom nastupa i velikim iskustvom stečenim na tim nastupima.

  Ideja za autorski rad postoji od početka, ali tek sa savladavanjem klavira, postaje moguće komponirati i planirati autorski jazz ansambl. Ante Jeličić ubrzo osnova A.J. Jazz Trio, Quartet, QuintetSextet itd. Njegove grupe su nastupale na raznim jazz festivalima i sarađivale sa raznim muzičarima i pjevačicama / pjevačima.

  Sadašnja postava datira od prije dvije godine i čine je – David Jarh, Miro Kadoić, Ante Jeličić, Josip Marcelić, Vedran Supičić. To je postava koja je i snimila album, “Common Language“. U međuvremenu, Ante Jeličić je postao dirigent u Gradskoj glazbi Biograd, gdje i danas radi. Tu se susreo sa velikom bibliotekom aranžmana, što je dosta pripomoglo u razumijevanju muzičke vertikale. Rad na aranžiranju za puhački orkestar, također je pridonio većem iskustvu.

  DiskografijaA.J. Jazz QuintetCommon Language (Aquarius Records, 2017)

  A.J. Quintet su – Ante Jeličić (klavir) ; Miro Kadoić (flauta, saksofon) ; David Jarh (truba) ; Josip Marcelić (kontrabas) ; Vedran Supičić (bubnjevi)

  Album otvaraju dvije kompozicije u ritmu bossa nove. Prva je snimljena u formi trija, a druga u formi kvinteta. Brzi brazilski ritmovi i određuju karakter ovih kompozicija. Treća kompozicija, “Second Turn Song“, u nešto je smirenijoj atmosferi, a ta kompozicija je snimljena u formi kvarteta. Kompozicija, “Ribari“, koju je proslavio Vinko Coce, predstavljena je na jazz način, a po mom sudu, vrhunac je ovog albuma.

  Kompozicija br. 5, “Man“, snimljena je u formi kvinteta i tu duvački instrumenti i klavir dijele glavne uloge. Kompozicije 5. i 6. (“Anna“), također izvodi kvintet. Kompoziciju br. 7, “Nuclear Blues“, donosi nam trio (koji i čini osnovu ove grupe – Ante Jeličić, Josip Marcelić i Vedran Supičić). Zadnje dvije kompozicije, 8. i 9. opet je snimio kvintet.

  Zvučna slika, atmosfera odsviranih kompozicija, znatno se mijenja u ovisnosti da li su odsvirane u formi trija, kvarteta ili kvinteta. Ta činjenica znatno umanjuje konzistentnost predstavljenog materijala. Kompletna ekipa, svih pet muzičara, iskusni su instrumentalisti, ali… Vjerujem da bi sve bilo mnogo bolje, bez naprijed izrečenih primjedbi, da se snimanju ovog albuma prišlo sa više profesionalne ozbiljnosti (boljeg planiranja).

  Ja imam veliki senzibilitet prema muzici, prema jazzu posebno. Muzika je produkt i kao takav treba da je dobro “odabran“, “sortiran” i “upakovan“. “Svaštarenje” nikome nije donijelo ništa dobro. Opraštam ovo “nesnalaženje” ovim muzičarima (prvi mačići se…). Nadam se da će svoje pravo lice, pravu vrijednost, pokazati u svom narednom izdanju.

  A.J. Jazz Quintet – “Common Language” – 1. Bossa N’Avi ; 2. Latin Channel ; 3. Second Turn Song ; 4. Ribari ; 5. Man ; 6. Anna ; 7. Nuclear Blues ; 8. Funny Tune ; 9. Tilda

  Foto – Aleksandar Bonačić

  https://www.facebook.com/AJJazzTrio / http://www.aquarius-records.com

  YouTube – A.J. Jazz Quintet – Ribari

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .