• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  VEDRAN RUŽIĆ – Spiritual Market

  VEDRAN RUŽIĆ – Spiritual Market

  VEDRAN RUŽIĆ – Spiritual Market / Croatia Records, 2016 / CD / jazz / Hrvatska

  Vedran Ružić je multimedijalni umjetnik – slikar i muzičar. Rođen je u Rijeci, 26.08.1986. godine, a živi u mjestima Matulji i Opatija. Bass gitaru je započeo samostalno učiti svirati i to sa 16 godina. Jedino formalno muzičko obrazovanje stekao je 2009. godine, tokom jednogodišnjeg boravka na Jazz konzervatoriju u Klagenfurtu (Austria), a tada je počeo svirati i kontrabas. Samo 3 godine kasnije, dobio je prestižnu hrvatsku muzičku nagradu Status, za Najboljeg jazz basistu / kontrabasistu.

  Profesionalni je muzičar i svira u različitim jazz sastavima i s mnogim pop muzičarima. Tako se ističu saradnje s imenimo poput – Marko Tolja, Tamara Obrovac, Elvis Stanić Group, Voices of Nature, Vedran Ružić Trio, Darko Jurković Charlie, Goran Končar i raznim drugim jazz formacijama, pa… Severina (upsssss), Edo Maajka… a biti će ih još…

  Okušao sam se i u autorskim vodama, pa sam tako nakon niza godina skladanja melodija 2014. godine napokon dovršio pjesme te odlučio objaviti album ‘Night Speaking’. Na albumu se može čuti 8 autorskih pjesama, od blues do etno jazz žanra. U ovom sam projektu okupio vrsne muzičare, mog brata, Zvjezdana Ružića, školovanog jazz pijanistu, te Tončija Grabušića na bubnjevima. Kvalitetu ovog projekta prepoznala je diskografska kuća Menart koja je izdala album. Pjesme su snimljene u studiju ‘Highway’, Zvjezdana Ružića, koji ih je i masterizirao. Naslovnica albuma je moja slika, akril na platnu, koja je spontano nastala u ateljeu na Voloskom te se nametnula kao odličan odabir za vizualni identitet ovog albuma“, objasnio je Vedran Ružić.

  Nakon promocije u Zagrebu, promocija albuma (projekta), “Spiritual Market“, održana i u Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji, bila je spoj više oblika raznih umjetnosti – održan je jazz koncert, prikazan je film (link za teaser dat u YouTube sekciji) te izložba fotografija iz filma Ire Tomić i Johna Karduma, kao i Ružićevih slika.

  Diskografija – Spart Jazz – Nekoliko riječi (Maraton, 2014) ; Vedran Ružić Trio – Night Speaking (Menart, 2015) ; Vedran Ružić – Spiritual Market (Croatia Records, 2016)

  Vedran se krajem 2016. godine oglasio svojim drugim autorskim albumom, “Spiritual Market“. Album je također snimljen u “Highway” studiju, oktobra 2016. godina i izdat je od strane Croatia Recordsa. Na album “Spiritual Market“, sviraju – Adriano Bernobić (bubnjevi), Pavle Miljenović (gitara), Mario Bočić (tenor sax) i Vedran Ružić (kontrabas).

  Rekao bih da je hrvatska jazz scena u ekspanziji, što ja, naravno, objeručke prihvatam i pozdravljam. Kada pogledam nominacije za Porin 2017., samo iz oblasti jazza – tu su za Najbolji allbum jazz glazbe nominovana četiri djela. Recenzirao sam ih (do sada) tri – Jazz Ex Tempore Orchestra – “criss – CROss” (Croatia Records, 2016) ; Matija Dedić & Šimun Matišić – “Fortune Smiles” (Croatia Records, 2016) i (album koji je predmet ove recenzije) Vedran Ružić – “Spiritual Market” (Croatia Records, 2016). Vedranov album, “Spiritual Market“, nominiran je za nagrade Porin 2017. u Kategoriji br. 13Najbolji album jazz glazbe (“Spiritual Market“) i u Kategoriji br. 14Najbolja skladba jazz glazbe (“Navigare“).

  Spiritual Market“, to je mnogo više od muzike, to je projekat sa ciljem spajanje različitih umjetnosti – muzike, slikarstva, fotografije, filma. Muzika je inspirirana zapisima sa putovanja Marka Pola Dalekim Istokom. Muzika sa ovog albuma i jeste sublimat raznih i upečatljivih “slika“. Sve one su potka – ispiracija – koja je pomogla da nastanu jedinstvene kompozicije pune muzičkih prevrata i osjećanja. Vedranov kontrabas, uz bubnjeve, sigurnim koracima daju prijeko potrebnu sigurnost i ritminku kompozicijama sa albuma, dok gitara i tenor saksofon imaju glavne uloge u kreiranju bogatih i raznovrsnih melodijskih struktura.

  Kao gost 26. Beogradskog jazz festivala (2010.) i 30. Beogradskog festivala (2014.), imao sam priliku pratiti nastupe velikih imena sa svjetske jazz scene i upoznati se sa njenim trenutnim trendovima. Vedranova muzika može stati rame uz rame svim akterima sa te svjetske jazz scene – kako tehničkom izvedbom, tako i umjetničkim doživljajem.

  Tužan sam nesretnim trenutkom, okolnostima i sredinom koji nas okružuju. Sretan sam da postoji svijet koji mi daje povjerenja u neku bolju budućnost. To je svijet koji grade vrijedni umjetnici poput Elvisa, Matije i Vedrana. Oni i njihova muzika su ta svijetla tačka na kraju tunela i uz njih, i uz njima slične, trebali bismo, prije ili kasnije, izaći na svjetlo dana. Živim za taj dan.

  Vedran Ružić – “Spiritual Market” – 1. Ave regina celorum ; 2. Rustichello ; 3. Navigare ; 4. Persia Market ; 5. Ti um ja (Nel Deserto) ; 6. Horgon torgon deel ; 7. Tanac z triljun

  Foto: Ira Tomić (John Kardum)

  www.facebook.com/vedran.ruzic.7 / vedranruzic.com

  YouTube – Vedran Ružić Project – Navigare

  YouTube – Vedran Ružić – Rustichello

  YouTube – Vedran Ružić – Spiritual Market (teaser)

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .