• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  MATIJA DEDIĆ & ŠIMUN MATIŠIĆ – Fortune Smiles

  MATIJA DEDIĆ & ŠIMUN MATIŠIĆ – Fortune Smiles

  MATIJA DEDIĆ & ŠIMUN MATIŠIĆ – Fortune Smiles / Croatia Records, 2016 / CD / jazz / Hrvatska

  Matiju Dedića i ne treba posebno predstavljati. Web portal Barikada – World of Music ima nekoliko recenzija njegovih izdanja (u kojima je do u detalja opisano tko je on i što je na muzičkom planu do sada učinio). Zainteresovanima sam na kraju ovog tekst dao linkove do pomenutih recenzija.

  O Šimunu Matišiću ovaj web portal piše po prvi puta i red je detaljnije ga predstaviti. Šimun Matišić pohađa studij klasične kompozicije i udaraljki na Glazbenoj akademiji u Zagrebu. Šimun Matišić je već sada proglašen za najboljeg hrvatskog vibrafonistu – mnogi za njega kažu na je nasljednik legendarnog vibrafoniste – Boška Petrovića.

  Matišićevi porodični korjeni su muzički. Šimunov otac, Mate Matišić, osim što je jazz gitarist, jedan je od najplodnijih hrvatskih dramskih pisaca. Iza njega je i cijeli niz filmskih scenarija (Život sa stricem, Fine mrtve djevojke, Kad mrtvi zapjevaju…), a često i komponira filmsku muziku. Baš kao i Šimun, i Mate se vrlo rano počeo baviti muzikom, pa je kao 13-godišnjak bio član prvog jugoslavenskog teen benda – Prva ljubav (čija je pjevačica, jedno vrijeme, bila i Sanja Doležal). I njegova majka, a i brat i sestra, imaju doticaja sa muzikom. Šimun Matišić objašnjava: “Bubnjeve sam počeo svirati već sa četiri godine, nakon toga sam krenuo u glazbenu školu na klavir i klasične udaraljke i tako sam upoznao vibrafon i marimbu i počeo se baviti jazzom. Bubnjeve i danas sviram u školi s orkestrom, ali i u ansamblu Simply Brass“.

  U njegovoj muzičkoj biografiji upisan je CD koji je snimio Šimun Matišić Trio, “Jazz Nocturno” (2010.), a taj trio čine – Šimun Matišić (vibrafon i marimba) ; Juraj Vrandečić (kontrabas) i Mate Matišić (gitara). Album, “Jazz Nocturno“, donosi zanimljiv spoj klasike i jazza.

  Vibrafonist Gary Burton, Matišićev je mentor i oduševljen njegovom svirkom, pozvao ga je na studij na najprestižniju svjetsku jazz školu – Berklee School of Music.

  Matija Dedić i Šimun Matišić rijetko nastupaju zajedno. Oba su respektabile ličnosti na hrvatskoj jazz sceni – Matija Dedić, pijanista i Šimun Matišić, vibrafonista. Njihovi koncerti, redovito su veliki kulturni događaj. Njihova matična diskografska kuća – Croatia Records – odlučila je na CD-u objaviti njihovu koncertnu snimku pod naslovom “Fortune Smiles“. Radi se o snimku nastupa što je održan 8. jula 2014. godine u atriju Muzeja Mimara, Zagreb, u sklopu programa Klupsko ljeto Kazališno-glazbene scene Amadeo.

  Album, “Fortune Smiles“, sadrži 10 kompozicija koje potpisuju velika imena svjetske muzičke scene – Keith Jarrett, Pat Metheny i Chick Corea. Koncept njihovog rada bio je takav da su djela pomenutih majstora uzeta samo za predložak, a na njih je nadograđena viruozna improvizacija koja nije strana ni jednom od ova dva umjetnika. Njihova nadahnuta međuigra znatno je obogatila izvedene kompozicije i dale im novu emociju i atmosferu. Publika, radi se o albumu uživo, bespoštedno je nagradila svaku njihovu bravuru.

  Očito je da su i muzičari “imali svoj dan“. Matija Dedić je rekao – “Sa Šimunom volim svirati prvenstveno zato što je divan dečko. Pozitivan je i pošten, nevjerojatno talentiran, a posjeduje ozbiljnu glazbenu naobrazbu. Iako je mlad, zbog svega navedenog imam priličan respekt prema njemu. Vjerujem da će jednoga dana otići izvan granica Hrvatske – mogao bi ostvariti lijepe rezultate.

  Teško mi je tražiti nove hvalospjeve kada je riječ o ovoj vrsti muzike, a da se ne ponavljam. Ne tako česta kombinacija – vibrafon + klavir – već je dobar razlog da se posluša ovaj CD. Kada se uz to doda virtuozna svirka + maštovite improvizacije + odlične muzičke osnove (kompozicije svjetskih majstora) – riječi su nedostatne sve to opisati.

  Čitam da CD “Fortune Smiles” ima dvije nominacije za Porina 2017. –  Najbolja izvedba jazz glazbe i Najbolji jazz album. Što više reći. no, sa punim pravom.

  Matija Dedić & Šimun Matišić – “Fortune Smiles” – 1. Fortune Smiles (Keith Jarrett) ; 2. In Your Quiet Place (Keith Jarrett) ; 3. Missouri Uncompromised (Pat Metheny) ; 4. Sirabhorn (Pat Metheny) ; 5. Question And Answer (Pat Metheny) ; 6. Coral (Keith Jarrett) ; 7. James (Pat Metheny / Lyle Mayes) ; 8. Armando’s Rhumba (Chick Corea) ; 9. Farmer’s Trust (Pat Metheny) ; 10. La Fiesta (Chick Corea)

  Vezani linkovi

  MATIJA DEDIĆMatija svira Arsena / MATIJA DEDIĆSentianaMATIJA DEDIĆ & DARKO JURKOVIĆ CHARLIEJazzy Bach

  ZORAN PREDIN & MATIJA DEDIĆTragovi u sjetiZORAN PREDIN & MATIJA DEDIĆTragovi u sjeti 2

  www.facebook.com/Matija-Dedic-467577443267210 / www.facebook.com/simun.matisic

  YouTube – Matija Dedić & Šimun Matišić – “In Your Quiet Place” (Keith Jarrett cover)

  YouTube – Matija Dedić & Šimun Matišić – “Missouri Uncompromised” (Pat Metheny cover)

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .