• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  SVEMIR – Strah od dubine

  SVEMIR – Strah od dubine

  SVEMIR – Strah od dubine / Mast Produkcija, 2019 / CD, dig / Americana / Hrvatska

  Svemir je četveročlani bend iz Zagreba, nastao 2012. godine, kao produžetak dotadašnje kantautorske karijere njegove fronwoman, Zvonke Obajdin. Prvi album, jednostavno nazvan, “Svemir“, snimljen je 2012-te u postavi od samo dva člana. No, iako se radilo o demo albumu snimljenom u kućnom studiju kod prijatelja i izdanom u vlastitom izdanju, album je naišao na dobar odjek. Našao se na vrhu godišnje liste debut ili underground albuma po izboru nekoliko regionalnih muzičkih portala ili blogova.

  Od jeseni, 2012. godine, Svemir postaje četveročlana rock postava koja je odsvirala na desetine koncerata u klubovima i na festivalima diljem regije. Svoj drugi album, “Tako jako“, izdali su na jesen 2014. godine uz još više uspjeha od prvijenca, našavši se ponovno na godišnjim top listama najboljih albuma u regiji.

  Tokom 2016. godine snimili su i svoj najhvaljeniji album do sada, “Male laži” te ponovno bili prisutni na poduljem nizu top lista naj-albuma 2006. godine. Godinu su odlučili završili velikom promocijom albuma “Male laži” u zagrebačkom KSET-u. U tom periodu, umjesto dotadašnje gitaristice, Aleksandre Dokmanović, pridružuje im se solo gitarista, Daniel Rodik. Time se definira trenutna postava benda Svemir.

  DiskografijaNe sjećam se kiše (Jul 2012) ; Svemir (Oct 2012) ; Tako jako (Sep 2014) ; Male laži (May 2016) ; Strah od dubine (Mar 2019)

  Svemir su – Zvonka Obajdin (glavni vokal, klavir, Rhodes, električna & akustična gitara) ; Daniel Rodik (solo gitara, vokal – 5.) ; San Mikulec (bass gitara, prateći vokal) ; Matko Boršić (bubnjevi, udaraljke, prateći vokal, bass – 2.)

  Gosti na albumu bili su – Martina Zvonić, Ana Opalić, Marijo Vukušić, Nikola Brkljačić – zbor (u pjesmi “Plus četrdeset“)

  Imao sam priliku i čast upoznati Zvonku na jednom koncertu u poznatom zagrebačkom klubu Hard Place, THEE MELOMEN (HR) + NO RULES (BiH), bilo je to 20.10.2017. godine (kako vrijeme brzo prolazi). Odmah sam shvatio da se radi o dobroj osobi, a to je, po meni, možda i glavni preduslov da netko bude i dobar muzičar/ka. Tu Zvonkinudobrotu” isčitavam slušajući i muziku albuma “Strah od dubine“.

  Članovi benda Svemir, koliko sam imao prilike pratiti njihov rad, idu svojim ustaljenim putem ne želeći se služiti jeftinim receptima music show businessa koji vode do brzog uspjeha. Brzo gore – još brže dole – usud je koji su doživjeli mnogi bendovi nespremni da se nametnu istrajnim i kvalitetnim radom, ne vjerujući u svoju ideju koja ih pokreće, sa sumnjom u razlog koji ih drži na okupu… Članovi benda Svemir odlučili su ići mnogo težim putem, pa i po cijenu da svoje albume izdaju u DIY (Do-it-yourself) obliku.

  Muzika koja ispunjava album “Strah od dubine” – smirene je atmosfere – kako vokalne, tako i instrumentalne. Tekstovi su puni duha. Zvonka propituje svijet oko sebe, ne nameće odgovore, ali ostavlja dosta prostora za razmišljanje, traženja životnog smisla… Instrumentalno – muzičari prate melodijsku liniju pjesama – bez ikakve nakane za egzibicionizmom.

  Tekstove pjesama (ima ih, ukupno, osam) za album “Strah od dubine” potpisuje Zvonka Obajdin (osim za pjesmu “Snova nema“, autor – Daniel Rodik). Muziku potpisuje Zvonka Obajdin (osim za pjesme “Zadnja djevojka atomskog doba“, “Žmirečki“, “Snova nema“, – autor – Daniel Rodik. Aranžmane su zajednički uradili članovi benda Svemir.

  Oni koji su pratili i zavoljeli muziku benda Svemir, voljet će i muziku albuma “Strah od dubine“, a uz primjereno medijsko eksponiranje, baza fanova muzike benda Svemir, vjerujem, bila bi i veća. Iskreno se nadam da će rad članova benda Svemir prepoznati i neki od mnogobrojnih zagrebačkih izdavača. Svrha muzike je da se ona “provjeri” pred što širim auditorijem, a izdavač sa već izgrađenim i rasprostranjenim logističnim i medijskim kanalima, u tom smislu, može biti od velike koristi. Nadam se da će Mast Produkcija opravdati naprijed iznesena očekivanja.

  Svemir – “Strah od dubine” – 1. Plus četrdeset ; 2. Kada pređeš Savski most ; 3. Žmirećki ; 4. Strah od dubine ; 5. Snova nema ; 6. Zadnja djevojka atomskog doba ; 7. Ništa ; 8. Da me nema

  Foto: Doringo

  Vezani link – SVEMIR – Tako jako (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://svemir.bandcamp.com / https://www.facebook.com/ssvemir /

  YT – Svemir – Plus četrdeset

  YT – Svemir – Ništa (uživo @ Mega kuća)