• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ŠIMUN MATIŠIĆ QUINTET – Tribute to B.P.

  ŠIMUN MATIŠIĆ QUINTET – Tribute to B.P.

  ŠIMUN MATIŠIĆ QUINTET – Tribute to B.P. / Croatia Records, 2021 / CD, Blu-ray / jazz / Hrvatska

  Šimun Matišić pohađao je studij klasične kompozicije i udaraljki na Glazbenoj akademiji u Zagrebu. Matišićevi porodični korjeni su muzički. Šimunov otac, Mate Matišić, osim što je jazz gitarist, jedan je od najplodnijih hrvatskih dramskih pisaca. Iza njega je i cijeli niz filmskih scenarija (Život sa stricem, Fine mrtve djevojke, Kad mrtvi zapjevaju…), a često i komponira filmsku muziku. Baš kao i Šimun, i Mate se vrlo rano počeo baviti muzikom, pa je kao 13-godišnjak bio član prvog jugoslavenskog teen benda – Prva ljubav (čija je pjevačica, jedno vrijeme, bila i Sanja Doležal). I njegova majka, brat i sestra, imaju doticaja sa muzikom, Šimun Matišić objašnjava: “Bubnjeve sam počeo svirati već sa četiri godine, nakon toga sam krenuo u glazbenu školu na klavir i klasične udaraljke i tako sam upoznao vibrafon i marimbu i počeo se baviti jazzom. Bubnjeve i danas sviram u školi s orkestrom, ali i u ansamblu Simply Brass“.

  U Šimunovoj muzičkoj biografiji upisan je CD koji je snimio u postavi – Šimun Matišić Trio, “Jazz Nocturno” (2010.), a taj trio činili su – Šimun Matišić (vibrafon i marimba) ; Juraj Vrandečić (kontrabas) i Mate Matišić (gitara). Album, “Jazz Nocturno“, donio je zanimljiv spoj klasike i jazza.

  Vibrafonist Gary Burton, Matišićev je mentor i oduševljen njegovom svirkom, pozvao ga je na studij na najprestižniju svjetsku jazz školu – Berklee School of Music. Šimun Matišić je višestruko puta proglašen za najboljeg hrvatskog vibrafonistu – mnogi za njega kažu na je nasljednik legendarnog vibrafoniste – Boška Petrovića.

  Šimuna se može pratiti kroz rad više jazz postava – Hot Club Zagreb, Ivan Kapec 5tet, Šimun Matišić Quintet, Šimun Matišić Sextet, Šimun Matišić Trio

  DiskografijaŠimun Matišić QuintetTribute To B.P. (CD + Blu-ray, Croatia Records, 2021)

  Šimun Matišić Quintet su – Šimun Matišić (vibrafon) ; Matija Dedić (klavir) ; Davor Križić (truba) ; Zvonimir Šestak (kontrabas) ; Krunoslav Levačić (bubnjevi)

  Svojedobno je Boško Petrović, na pitanje o budućnosti vibrafona, izjavio: “…moja zamjena je već ovdje, njegovo ime je Šimun i sin je gitarista Mate Matišića. Mali je sjajan u sviranju vibrafona”. Od Boškove izjave prošlo je više od dekada, a “mali Šimun” danas pripada jazz eliti.

  Uz pet Boškovih bisera na albumu se nalazi i “Django”, klasični jazz evergreen Johna Lewisa, pijanista Modern Jazz Quarteta – osobe koja je bila poprilično važna u životu i radu Boška Petrovića. Za njega je rekao da mu je bio na neki način i muzički otac. Album zatvara Šimunova stvar, više nego simboličnog naslova, “In Grožnjan, After all these Years”.

  Boškove klasike “Valse for Jazz Mama”, bluesBlue Sunset”, “Little Boy with a Big Heart”, “Green Lobster Dream” i pogotovo veliku, “With Pain I Was Born”, Šimun je odsvirao na svoj lični način, uz poštovanje Boškovih osnovnih ideja.

  Šimun Matišić je na dodjeli nagrada 29. Porina (za 2022. godinu) osvojio čak 3 Porina i to za – Najbolju skladbu jazz glazbe, Najbolju izvedbu jazz glazbe te Najbolji album jazz glazbe.

  Čitav materijal diskografskog izdanja Šimun Matišić Quintet – “Tribute To B.P.“, snimljen je u jednom danu u Croatia Records Studiju, uz asistenciju Gorana Martinca.

  Šimun Matišić Quintet – “Tribute To B.P.” – 1. Valse for Jazz Mama (Composed by – Boško Petrović) ; 2. Blue Sunset (Composed by – Boško Petrović) ; 3. Little Boy with a Big Heart (Composed by – Boško Petrović) ; 4. Django (Composed by – John Lewis) ; 5. Green Lobster Dream (Composed by – Boško Petrović) ; 6. With Pain I was Born (Composed by – Boško Petrović) ; 7. In Grožnjan, After all these Years (Composed by – Šimun Matišić)

  Klik na linkMATIJA DEDIĆ & ŠIMUN MATIŠIĆ – Fortune Smiles (Recenzent: Dragutin Matošević)

  Foto – Julien Duval

  https://www.facebook.com/simun.matisic /

  YT – Šimun Matišić Quintet – Valse for Jazz Mama

  YT – Šimun Matišić Quintet- With Pain I Was Born