• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Raporti »

  RAPORT – 16. MEĐUNARODNI ETNO JAZZ FESTIVAL KARLOVAC

  RAPORT – 16. MEĐUNARODNI ETNO JAZZ FESTIVAL KARLOVAC

  RAPORT – 16. MEĐUNARODNI ETNO JAZZ FESTIVAL KARLOVAC

  16. MEĐUNARODNI ETNO JAZZ FESTIVAL KARLOVAC – Piše: Dinko Husadžić Sansky

  Goran Ilić ostao je dosljedan i uporan – i ove godine ponudio je maksimum. Već 16. izdanje Međunarodnog Etno Jazz Festivala, proteklog vikenda, nastavilo je tradiciju dobre glazbe i vrhunskih glazbenih imena.

  Nakon dvije pandemijske godine, Festival se vratio u svoj trodnevni ritam, tako je bilo i prije. A to prije, znači da ova jazz događanja u Karlovcu traju u kontinuitetu od 2007. godine, postala su prepoznatljiv karlovački brand, tradicija na koju računamo svakog ljeta. Idejni začetnik i umjetnički voditelj je Goran Ilić, bel esprit karlovačkog kulturnog i glazbenog života. I sam je cijenjen gitarist, pjevač i glazbeni edukator. Festival odavno nadilazi granice Karlovca i Hrvatske, zapažen je i vani.

  Stari grad Dubovac u Karlovcu i Goran Ilić ugostili su brojne istaknute domaće i svjetske glazbenike kao što su – Ratko Zjača, Matija Dedić, Tamara Obrovac, Miroslav Tadić, Braća Teofilović, Vlatko Stefanovski, Denise Jannah (Blue note pjevačica), dobitnik Grammya Jean Touissaint, virtuoz kontrabasa svjetskog glasa Renaud Garcia Fons, legendarna irska pjevačica Mary Coughlan te čuveni Ralph Towner – legenda svjetskog jazza i mnogi drugi.

  Ovogodišnji (2022.) festival otvarili su Bok Blues, dvojac, autorski dio BE HA VE Americana Blues benda. Godine 2020., pobijedili su u solo/duo kategoriji na 12. Croatian Blues Challengeu, a u svibnju 2022. godine zastupali su Hrvatsku na International Blues Challengeu u američkom gradu Memphis, Tennessee. Među natjecateljima iz Amerike i cijeloga svijeta, postigli su izuzetan uspjeh ušavši u polufinale ovog natjecanja. Bok Blues izražavaju svoju viziju bluesa predstavljajući vlastite skladbe i jačajući temelje blues glazbe u Hrvatskoj.
  Članovi dua Bok Blues su: Zoran Haraminčić Hara – gitara ; Davor Bunčić Buna – vokal, usna harmonika

  Te večeri nastupio je i jazz sastav Kozmodrum koji je nastao 2015. godine kao ideja da se jazz glazba spoji s plesnom klupskom glazbom. Idejni je začetnik bubnjar i kompozitor Janko Novoselić. Iza sebe imaju tri albuma i mnoštvo koncerata. Jazz i fusion improvizacije, post-rock eksperimenti, house i techno estetika, pa čak i afrokubanska ritmika; sve se to nalazi u kompozicijama koje piše Janko Novoselić.
  Članovi sastava Kozmodrum su: Ivan Kapec – gitara ; Elvis Penava – gitara ; Hrvoje Galler – klavijature ; Goran Delač – bass ; Janko Novoselić – bubnjevi

  U subotu, 23.07.2022. godine nastupili su glazbenici čije je ime GIIPUJA što je akronim za “glazba Istre i Primorja u jazz aranžmanima”. Povezujući etno glazbu Istre i Primorja sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac sa svojim se kvartetom GIIPUJA otisnuo na intrigantno glazbeno putovanje vješto interpretirajući glazbeno stvaralaštvo prošlosti kroz prizmu suvremene muzičke prakse progovarajući jezikom tradicije u slobodi improvizacije. GIIPUJA je projekt koji traje više od 10 godina.
  Članovi sastava GIIPUJA su: Marko First – violina, sopela, mih ; Aldo Foško – bas klarinet ; Damjan Grbac – kontrabas ; Tonči Grabušić – bubnjevi

  Završna večer, u nedjelju, pripala je ljudima koji kao da dolaze iz nekog drugog Svemira. Čini mi se kako to što oni izvode ne možemo usporediti s nama poznatom glazbom, njihovi glasovi doista otvaraju sva srca i duše. To su Braća Teofilovići koji na ovogodišnjem izdanju festivala predstavljaju “Element”, novi album s obradama najljepših tradicijskih pjesama ovih prostora. Braća blizanci, Ratko i Radiša Teofilović, već dugi niz godina oduševljavaju publiku diljem svijeta svojim obradama izvornih pjesama Balkana. Jedinstveni i čudesni, epiteti su koji se nerijetko vežu uz njihovo prezime, ponajprije zbog nadahnutog dvoglasnog pjevanja koje svakog slušatelja vraća u neka prošla vremena. Nakon šest godina diskografske pauze, Teofilovići objavljuju “Element”, novi studijski album s 14 obrada tradicionalnih kompozicija utkanih u bogato kulturno naslijeđe ovih prostora. Tijekom godina bilježe nastupe u Njemačkoj, Italiji, Austriji, Americi, Japanu, Rusiji i to u nekima od najeminentnijih koncertnih prostora poput – Wiener Konzerthaus u Beču, Moscow Tchaikovsky Conservatory u Moskvi, The Kennedy Center u Washingtonu i Liszt Academy Concert Centre u Budimpešti. Album “Element” logičan je nastavak bogate 30-godišnje karijere, a sadrži sve ono što Ratka i Radišu čini posebnima na glazbenoj sceni.

  Može se reći da je karlovačka, i ne samo karlovačka publika, uživala u ove tri večeri. Svaki koncert bio je priča za sebe. O divnoj akustici atrija Starog Dubovca da i ne govorimo… i cijela ta priča, glazba, prostor, entuzijazam, sinergija publike i izvođača…ostaju i bit će trajnom baštinom karlovačke kulturne scene.

  Velika zahvala karlovačkom maestru fotografije – Silvijo Selman – koji je i ove godine svojim fotkama uljepšao Festival, hvala mu što nam dopušta sa vama podijeliti taj užitak.

  * *
  * * *
  Autor priloga:
  Dinko Husadžić Sansky
  Velika Ludina, Hrvatska
  * * *
  * *