• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  HOJSAK & NOVOSEL ft. THEODOSII SPASSOV – Duckling Soup

  HOJSAK & NOVOSEL ft. THEODOSII SPASSOV – Duckling Soup

  HOJSAK & NOVOSEL ft. THEODOSII SPASSOV – Duckling Soup / Croatia Records, 2023 / CD, Dig / world music / Hrvatska, Bugarska

  Tihomir Hojsak (kontrabas), Filip Novosel (tambura) i Theodosii Spassov (kaval), albumom “Duckling Soup“, nude rijetko viđenu kombinaciju ne samo na hrvatskoj, nego i na svjetskoj muzičkoj sceni.

  TIHOMIR HOJSAK kontrabasist je novog vala jazz generacije. Rođen u Koprivnici 1981. godine. Osnovnu i Srednju muzičku školu završio je u Varaždinu (smjer muzičar teoretičar i smjer kontrabasist), a studentske dane proveo je u Osijeku i na Umjetničkoj akademiji diplomirao 2005. godine. Ljubav profesora muzičke kulture prema svom zanatu i kontrabasu, nastavlja se 2007. godine školovanjem na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te 2012. godine stiče magistraturu kontrabasa. Trenutačno radi u Osnovnoj školi Borovje te svira u HNK u Zagrebu i uz to aktivno sudjeluje na muzičkoj sceni sarađujući s brojnim eminentnim muzičarima iz hrvatske i inozemne klasične i jazz scene, te nastupima na renomiranim jazz festivalima i pozorištima u SAD, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Sloveniji, Austriji, Litvi, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu. Kao potvrdu dobroga rada, decembra 2009. godine, kao voditelj ansambla Jazz Room, objavljuje CD prvijenac istoimenog naziva. Godine 2011. i 2013., sa ansamblom Jazziana Croatica dobiva diskografsku nagradu Porin u kategoriji Najbolja jazz kompozicija. Drugi samostalni album, Tihomir Hojsak Jazz Room Quarteta izlazi 2012. godine pod nazivom “Clockwise“. Od strane Glazbene unije pet puta je nominiran za jazz kontrabasistu godine. Stalni je član bendova – Jazziana Croatica, Zrinka Posavec Trio, ZG Double Bass Quartet te voditelj vlastitog ansambla pod nazivom Tihomir Hojsak Jazz Room Quartet. Godine 2016., osniva duo Bow vs Plectrum sa jedinim tamburašem sa jazz diplomom, Filipom Novoselom. Duo je pokrenuo novi pravac koji je osigurao više od 70 koncerata, godišnje, diljem svijeta. Njihov album prvijenac proglašen je najboljim izdanjem za 2016. godinu te je osvojio tri nominacije za diskografsku nagradu Porin. Tokom svoje prve USA turneje, Tihomir Hojsak i Filip Novosel dobili su priznanja američkog kongresa i kalifornijskog senata za doprinos američkoj publici svojom turnejom “Sounds of Croatia“.

  FILIP NOVOSEL jedan je od vodećih tamburaša i inovatora na tamburi svoje generacije. Rođen je u Slavonskom Brodu, Hrvatska. Njegov muzički stil spoj je hrvatske tradicijske muzike, jazza, klasične muzike, s vidljivim utjecajima muzike drugih naroda južne i istočne Europe. Godine 2011., postao je magistar muzičke pedagogije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na temu “Tambura i tehnike sviranja tambure u jazz muzici“, dok 2013. godine diplomira cum laude na prestižnoj The New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku, čime se upisao u istoriju kao prvi diplomirani jazz tamburaš.
  Tokom studija u Zagrebu, zajedno s kolegom, Petrom Ćulibrkom (klavir), osniva Novosel & Ćulibrk Duo te kvartet Corona. Bile su to prve muzičke grupe ovakvog instrumentarija koje su za svoj muzički jezik izabrale jazz. Valja istaknuti da je kvartet Corona snimio CD pod nazivom “Live in Slavonski Brod” te da je nastupio na prvom Avantgarde Jazz Festivalu u Rovinju, kao predgrupa George Bensonu. U to vrijeme, Novosel pohađa mnoge jazz seminare, no ključan je bio onaj u Bassano del Grappa na kojem Filip osvaja stipendiju i direktan upis na The New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku u konkurenciji od 60 polaznika iz cijele Europe.
  Za vrijeme dvogodišnjeg studija u New Yorku, Novosel je imao priliku učiti od muzičkih velikana kao što su – Reggie Workmann, Vic Juris, Peter Bernstein, Samir Chaterjee, Yosvany Terry i mnogi drugi. S jednim od svojih profesora, virtuozom brazilske gitare, Richardom Boukasom, osniva duo s kojim snima i CD/DVDLive at St. Michael’s” te nastupa u brojnim jazz klubovima u New Yorku. No, najvitalnija muzička saradnja bila je ona sa mladim slovenskim bubnjarom i kompozitorom, Žanom Tetičkovičem, s kojim formira Kvintet Balchemy. Treba istaknuti nastupe u SAD-u, Sloveniji i Švicarskoj. Kvintet Balchemy nagrađen je kao pobjednik na natjecanju studenata u istaknutom američkom jazz časopisu Downbeat u kategoriji Small jazz combo čime Novosel postaje prvi tamburaš nagrađen od strane ovog uglednog jazz časopisa. Također, Novosel je bio i finalist takmičenja Herb Alpert – young jazz composer award, februara 2014. godine u organizaciji ASCAP-a, najvećeg društva kompozitora Amerike.
  Nakon studija, Novosel živi na realciji Hrvatska – SAD te nastupa s mnogim muzičarima, a izdvajaju se – Vlatko Stefanovski, Theodosii Spassov, Olli Soikkeli, Krunoslav Kruno Špišić, Ismail Lumanovski te razni ansambli poput TO HRT-a i Hrvatski tamburaški orkestar (100 tamburaša) u kojem ima status soliste i kompozitora / aranžera. Trenutno, najaktivniji je kao član dua Hojsak & Novosel (Bow vs Plectrum), kojeg čini zajedno s virtuozom kontrabasa, Tihomirom Hojsakom. Aprila 2016. godine, taj duo izdaje album “Bow vs Plectrum“, a zahvaljujući tom albumu obišli su SAD, nastupajući u uglednim svjetskim dvoranama kao što je The Kennedy Center u Washingtonu. Na ovoj turneji Novosel i Hojsak dobivaju posebna priznanja od američkog kongresa i kalifornijskog senata za promicanje hrvatske kulture u Americi. Decembra 2017., izdat je njihov drugi album “Strings Only” u saradnji sa Gudačkim orkestrom Zagrebačke filharmonije. Duo ostvaruje nastupe diljem Europe i svijeta, a nerijetko nastupa i na važnim diplomatskim događajima poput – 25. godišnjica diplomatskih odnosa između SAD-a i RH ili predsjedanja RH Vijećem EU. Svoj treći album, “Perle“, izdaju u saradnji s Gibonnijem, koji im nakon proteklih 6 nominacija donosi nagradu Porin i to za Najbolju instrumentalnu izvedbu za pjesmu “Divji cvit” u saradnji s Vlatkom Stefanovskim.
  Osim kao izvođač, Filip Novosel bavi se i pedagogijom te je trenutno zaposlen kao profesor tambure u Muzičkoj školi u Novskoj. Najveće uspjehe ostvario je s učenikom Markom Martinovićem, koji je 2016. godine bio hrvatski predstavnik na Euroviziji za mlade umjetnike, u Kolnu, nastupio je u finalu te time postao prvi u istoriji tog prestižnog natjecanja koji je nastupio svirajući tradicijski instrument. Također, Novosel djuluje i kao vanjski saradnik – viši predavač na Akademiji za umjetnost u Osijeku.

  THEODOSII SPASSOV rođen je marta 1961. godine. Bugarski je jazz muzičar koji svira kaval. Theodosii Spassov je svoje usavršavanje kavala započeo u Muzičkoj školi Kotel i Akademiji za muziku i igru u Plovdivu, Bugarska. Kaval, drvena “pastirska” flauta sa osam rupa, jedan je od najstarijih instrumenata u Evropi, bogat tonom i tehničkim mogućnostima. Theodosii Spassov je razvio svoj jedinstveni stil sviranja tog instrumenta sintetizirajući tradicionalni folklor sa jazzom, fusion i classical muzikom.
  Više od 20 godina, Theodosii je gostovao širom Evrope, Azije, Bliskog istoka, Australije, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Godine 1994., nastupio je sa Ženskim radio horom Sofije koji je nagrađen Gremi nagradom za “Le Mystere Des Voix Bulgares“. Aprila 1995., magazin “Newsweek“, u svom članku “Najbolje sa Istoka“, prepoznao je Theodosii Spassova kao jednog od najtalentovanijih istočnoevropskih muzičara, napominjući da “Spassov… ne preživljava samo postkomunističku kulturnu pustoš. On je, zapravo, izmislio novi muzički žanr.
  Theodosii Spassov je dao doprinos za 20 CD-a, četiri svoja, koji su zapaženi širom sveta. Komponovao je i izveo brojne filmske partiture, uključujući francusko-bugarski igrani film “Granitza” (“Granica“) 1993. godine. Takođe, snimio je teme za filmove italijanskih kompozitora Carlosa Siliotta i Ennija Morriconea, pod nazivom “Italijanska priča” i “Proboj nevinih“. Na četvrtoj Evropskoj večeri jazza, Theodosii Spassov je bio istaknuti izvođač zajedno sa drugim jazz muzičarima, uključujući Wintona Marsalisa.
  Kod kuće u Bugarskoj, Theodosii Spassov je nacionalna ličnost i muzički heroj, a nedavno je dobio nagradu “Muzički umjetnik godine“. Umjetnički je direktor svjetski poznatog Ansambla muzike, drame i plesa “Philip Koutev“. Theodosii je trenutno član kompanije irske muzike i plesa “Riverdance” (1998-2001). Sada je i solista Bugarskog nacionalnog radija.

  Diskografija – Bow vs. Plectrum – Bow vs. Plectrum (CD, Croatia Records, 2016) ; Filip Novosel – Bow vs. Plectrum with Strings of Zagrebačka filharmonijaStrings Only (Aquarius Records, 2017) ; Hojsak & Novosel – Perle (Croatia Records, 2018) ; Hojsak & Novosel ft. Theodosii Spassov – Duckling Soup (Croatia Records, 2023)

  Album “Duckling Soup” snimili su – Tihomir Hojsak (kontrabas) ; Filip Novosel (tambura) ; Theodosii Spassov (kaval)

  Duckling Soup” prvi je live album Hojsaka & Novosela, a nastao je iz ideje da se snimi jedan od koncerata u Koncertnoj dvorani Ivana-Brlić Mažuranić, Slavonski Brod, 02-07-2022. godine. Ističe se podatak da su Hojsak i Novosel na turneju krenuli bez ijedne prethodne probe sa Theodosii Spassovim. “Uvijek je teško snimiti materijal koji prvotno niste međusobno odsvirali, ali preslušavajući materijal iz Slavonskog Broda, rekli smo da mora ići na CD i šest mjeseci poslije nalazimo se u ‘Tvornici kulture’ na promociji našeg petog albuma“, rekao je Hojsak, a Novosel je dodao kako saradnja i prijateljstvo sa Spassovim traje još od prvog albuma na kojem je gostovao. “Fenomenalno nam je s njim raditi, sjajan je muzičar, ali prije svega i sjajan čovjek“, istakao je Novosel. Ove godine u planu su novi koncerti u Americi, ali i odlazak u Indiju i Švedsku. Naravno, tu su i mnogi nastupi u regiji, od Hrvatske do Makedonije i Crne Gore.

  Slušajući album “Duckling Soup” svjedočimo jedinstvenoj muzičkoj međuigri tambure, kontrabasa i kavala. Sami po sebi, ti instrumenti su jedinstveni. Ovako, zajedno, još su i intrigantni – jedinstveni zvukom, a i velikih melodijskih mogućosti. Ovdje imamo devet pjesama, šest su autorski radovi sva tri umjetnika, a tu su i tri tradicionala iz Hrvatske i Bugarske – pjesme br. 3,7,9.

  Trio, Hojsak & Novosel i Theodosii Spassov, shodno svojim vrhunskim kvalitetima i iskustvom iskovanim na svjetskim muzičkim scenama, podario nam je ovim albumom jedinstven umjetnički doživljaj. Vrlo zahtjena muzika ih nije dočekala nespremne. Uspješno su odgovorili su na sve njene zahtjeve – kako harmonijske, tako i melodijske i ritmične. Pjesme su atmosferične i u mislima sam vidio neumorne plesače koji veselo igraju uz ove žive ritmove. Publika je cijeli nastup slušala kao opčinjena – nije se čula osim u vrijeme smjene pjesama. Ta opčinjenost ostaje i nakon slušanja kompletnog albuma što je znak da trud ovih umjetnika nije bio uzaludan. Bravo za svu trojicu.

  Hojsak & Novosel ft. Theodosii Spassov – “Duckling Soup” – 1. Overture ; 2. Open Mood ; 3. Grličica ; 4. Intermezzo ; 5. Mista Dance ; 6. Duckling Soup ; 7. Eleno, kerko, Eleno ; 8. In the Foot of the Mountain ; 9. Sedi Donka

  Foto – Matej Grgić

  Klik na link
  HOJSAK & NOVOSEL – Perle (Prilog pripremio: Dragutin Matošević)
  TIHOMIR HOJSAK & FILIP NOVOSEL – Bow vs. Plectrum (Gudalom protiv trzalice) (Autor priloga: Dinko Husadžić Sansky)
  FILIP NOVOSEL – Balchemy (Autor priloga: Dinko Husadžić Sansky)

  https://www.facebook.com/tihomir.hojsak / https://www.facebook.com/fnovosel / https://www.facebook.com/theodosii.spassov /

  YT – Hojsak & Novosel ft. Theodosii Spassov – Duckling Soup

  YT – Hojsak & Novosel ft. Theodosii Spassov – Open Mood