• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  TIHOMIR HOJSAK & FILIP NOVOSEL – Bow vs. Plectrum

  TIHOMIR HOJSAK & FILIP NOVOSEL – Bow vs. Plectrum

  TIHOMIR HOJSAK & FILIP NOVOSEL – Bow vs. Plectrum (Gudalom protiv trzalice)

  Tihomir Hojsak & Filip Novosel: “Bow vs. Plectrum” (Gudalom protiv trzalice) / Croatia Records, 2016.

  piše: Dinko Husadžić Sansky

  Već ranije objavljen video zapis naslovne skladbe “Bow vs Plectrum”, jasno nas je stavio u poziciju znatiželjnog očekivanja kompletnog albuma, a to sad i imamo. Dobili smo ono što smo i mislili da ćemo dobiti i što je najavljeno pred koji mjesec… odličan album, inovativan, neobičan, osobit… jedan od onih koji bi mogli obilježiti glazbenu 2016. godinu.

  Tihomir Hojsak (kontrabas) i Filip Novosel (tambura) nude rijetko viđenu kombinaciju ne samo na hrvatskoj sceni. Naravno da iza njih stoji veliki rad i življenje za glazbu… nisu oni od jučer skočili u prvu ligu hrvatskih glazbenika. Još od projekta “Jazz Room” Hojsak postaje jedan od vrhova. Desetak jakih glazbenih osobnosti posložio je u dobru suradnju čiji je rezultat taj sjajni album, a album “Clockwise” je ništa slabiji nastavak priče u formi kvarteta.

  Čini se kako suradnja s Filipom Novoselom (majstorom tamburice i čovjekom koji je u talijanskom Bassano del Grappa, među pedesetak glazbenika iz cijelog svijeta, proglašen najtalentiranijim studentom te nagrađen izravnim upisom u njujoršku The new school for Jazz and contemporary music, i to na tamburi…) daje nešto doista novo.

  bow - CD

  Još je u New Yorku Filip Novosel počeo graditi svoju glazbenu osobnost… tamo stvara album “Balchemy” i to sa skupinom ljudi koji također u Americi sviraju i studiraju. Dobili su Downbeat nagradu za “small jazz combo” na njihovom studentskom natjecanju, a skladba “Ples” nagrađena je od strance ASCAP-a na Herb Alpert young jazz composer’s award. Zvuk je to kakav se preko bare rijetko mogao čuti. Vjerujem da je bio osvježenje za jazz scenu New Yorka. Taj spoj tambure, balkanskih ritmova i glazbenih promišljanja s tradicijom američkog jazza, morao je uroditi originalnim glazbenim proizvodom.

  Dio tog glazbenog iskustva unosi s Hojsakom na ovaj album, a sve zajedno i jedan i drugi majstorski stavljaju u kontekst s autorskom skladbom, ali i bugarskom i bosanskom tradicijskom glazbom, sve do opere Nikola Šubić Zrinski (“Cvate ruža rumena”) i jazz standarda “Donna Lee” koji je skladao veliki Charlie Parker.

  Kad se vidi popis skladbi, ne čudi stoga gostovanje Vlatka Stefanovskog u Novoselovoj “Mista Dance”, Matije Dedića u više nego zanimljivoj obradi C. Parkera “Donna Lee”, Theodosiia Spassova na kavalu u bugarskoj folk sklabi “Sedi Donka” i odličnog bubnjara Žana Tetičkoviča u Hojsakovoj skladbi “Penthouse”. Album uspješno zatvara bosanska skladba “Aj mene majka jednu ima”.

  I tako, nimalo slučajno, niti iznenadno, imamo ovu dobitnu kombinaciju novijeg hrvatskog jazza. Sve pršti od međuigre, gotovo tarantinovskih dvoboja gudala i trzalice, raskošnih aranžmana, finih poteza već iskusnih glazbenika… užitak slušanja. Vjerujem da treba nekoliko slušanja kako bi se uši u potpunosti prilagodile nekim rješenjima ili zvucima koje glazbenici nude, ponekad su tu neočekivani obrati, iskoraci u nepoznato pa povratak u svima znano… ali niti jednog trenutka nezanimljivo, sterilno ili neinventivno. Upravo suprotno. Ne skriva Hojsak upliv gudala sjajnog Jimmyja Blantona, kao što i Novosel koristi iskustva slavonske tamburaške tradicije, ali je najvažnije to da se glazbenici osjećaju i upotpunjuju stvarajući jednu doista lijepu glazbu, nastalu iz jednog kreativnog “sukoba” gudala i trzalice.

  YouTube – Tihomir Hojsak & Filip Novosel – Bow vs Plectrum

  YouTube – Tihomir Hojsak & Filip Novosel – Sedi Donka

  .
  ..

  Autor priloga:
  Dinko Husadžić Sansky
  Velika Ludina, Hrvatska

  ..
  .