• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MAKSIM – New Silk Road

  MAKSIM – New Silk Road

  MAKSIM – New Silk Road / Croatia Records, 2018 / CD / neo-classical, crossover / Hrvatska

  Završivši svoje muzičko obrazovanje na The Franz Liszt Academy of Music u Budimpešti i Alexander Scriabin Conservatoire u Parizu, nakon što je već osvojio prvu nagradu na Državnom natjecanju u Hrvatskoj, kao i prvu nagradu na Pijanističkom natjecanju Rubinstein u Francuskoj, nakon potpisivanja ugovora s diskografskom kućom EMI, albuma “Piano Player” prodanog u više od 4 milona primjeraka, hrvatski pijanista, Maksim Mrvica, postao je jedan od najprodavanijih classicalcrossover pijanista svijeta.

  Maksimovi uspjesi na svjetskoj muzičkoj sceni ne obuhvaćaju samo svijet klasične muzike. Oni dopiru do različite publike. Njegov rad je uvršten na službeni album Olimpijskih igara i osvojio je MTV nagradu za najbolji debitantski crossover album godine, kao i da je dobio više od 120 miliona posjeta na YouTubeu. Njegov muzički stil ruši granice između muzičkih žanrova, od klasične i filmske muzike do popa i elektronike u saradnji s eminentnim izdavačima – EMI, Sony i Universal.

  Maksim je održao turneju nastupivši u 20 gradova Japana. Ta turneja smatra se najvećom turnejom nekog međunarodnog umjetnika Japanom, ikada. Uspjeh te turneje doveo je do poziva Moskovskog filharmonijskog orkestra da Maksim uz njega nastupi kao solist, te iz Chopinovog društva u Varšavi za proslavu dvijestote godišnjica Chopinova rođenja.

  Nastupao je na prestižnim mjestima i događajima kao što su – Roundhouse u Londonu, Suntory Hall u Tokiju, Great Hall of the People u Pekingu, Sydney Opera House, Mercedes-Benz Arena Shanghai, CCTV Proljetni gala festival i mnogi drugi.

  Njegova umjetnička raznolikost nadilazi muziku i prelazi u sferu mode, gdje je njegova saradnja s vodećim brendovima kao što su Dolce&Gabbana, Armani i Christian Dior dovela do toga da bude proglašen najbolje obućenim muškim muzičarem, po mišljenju Vogue Homme. Ostali brendovi koje je privukla njegova karizma i golemi talent uključuju American Express, BMW, Samsung, Star Alliance i Yamahu.

  Vratimo se na njegovu muziku.

  Diskografija
  Geste / Gestures (CD, Cantus, 2001) ; The Piano Player (EMI, 2003) ; Variations Part I&II (EMI, 2004) ; Variations Part I&II (CD, album, Copy protected, Deluxe edition, DVD, DVD-audio, DVD-video, Deluxe edition, EMI, 2004) ; New World (EMI Classics, EMI, 2006) ; Pure (CD, MBO Records, 2007) ; Pure ? (CD, MBO Records, 2008) ; Appassionata (Croatia Records, 2011) ; The Movies (Croatia Records, 2013) ; Mezzo e Mezzo (Dallas Records, 2014) ; Croatian Rhapsody (CD, Universal Music, 2015) ; New Silk Road (MBO Records / Croatia Records, 2018)

  Postoje muzičari koje se ne recenzira. Oni su u onome čime se bave neprikosnoveni (nedodirljivi, nepobjedivi, dominantni, nenadmašni…). Jedan od takvih je i Maksim Mrvica, Kontra prezimenu koje nosi, on je prava (muzička) gromada.

  Iako je Barikada – World of Music (www.BARIKADA.com), uglavnom, okrenuta rock muzici, fasciniran uspjesima koji su pratili Maksima još u samim počecima njegove muzičke karijere, virtuoznost njegovog sviranja, kao i znalački odabran repertoar koji nam je darovao, ponukalo me je da mu se javim i zamolim za interview. Maksim je na to bez imalo oklijevanja pristao i možete ga čitati OVDJE.

  Maestralnost svog sviranja, odličan odabir muzičkog materijala za album “New Silk Road“, odlika su i ovog Maksimovog diskografskog izdanja. Autori pjesama sa ovog albuma su vrsna muzička imena, među kojima su – Tonči Huljić (potpisuje tri kompozicije), Pyotr Ilych Tchaikovsky, Guy Berryman…, Ramin Djawadi, John Stephens and Toby Gad, Erik Satie… uz vrhunske prateće muzičare raznih nacionalnosti, stvorili su nezaboravna muzička djela u kojima će uživati sadašnje, a i buduće generacije.

  Malo je reći – ovo djelo ima moju apsolutnu preporuku, bez i najmanje dvojbe. Do sada ste mi vjerovali, nema sumnje, i nadalje ćete.

  Maksim – “New Silk Road” – 1. New Silk Road ; 2. Nutcracker Fantasy ; 3. Clocks ; 4. Chinese Rhapsody ; 5. Game Of Thrones – Main Titles ; 6. All Of Me ; 7. Remember Me ; 8. Gnossienne No. 1 ; 9. New Silk Road – Single version

  Klik na link – MAKSIM MRVICA – Interview – Razgovarano 20.01.2004. godine (Interviewer: Dragutin Matošević)

  Foto – Screenshot

  https://www.facebook.com/officialmaksimmrvica / https://maksim.co.uk /

  YT – Maksim Mrvica – New Silk Road

  YT – Maksim Mrvica – Nutcracker Fantasy