• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  NOVI ODMETNICI – Iznad tame (Pjesme za Viktora Haru na stihove Mehmeda Begića)

  NOVI ODMETNICI – Iznad tame (Pjesme za Viktora Haru na stihove Mehmeda Begića)

  NOVI ODMETNICI – Iznad tame (Pjesme za Viktora Haru na stihove Mehmeda Begića) / Kulturni centar Vojvodine, “Miloš Crnjanski”, 2023 / CD / alternative rock / International

  Victor Jara (Viktor Hara) bio je veliki poštovalac Che Guevare i do kraja lojalan čileanskom predsjedniku Salvadoru Allendeu. Uhapšen je tokom Pinochetovog vojnog puča, 11. septembra 1973. godine, a potom je mučen i ubijen zbog svojih ljevičarskih uvjerenja na ozloglašenom Stadionu Chile, koji danas upravo i nosi njegovo ime. S vremenom je izrastao u jedan od velikih simbola protivljenja zlu u Južnoj Americi i u svijetu, ali na Balkanu se o njemu nedovoljno zna.

  U Čileu se 11. septembra 1973. godine dogodio puč kojim je sa vlasti svrgnut socijalista Salvador Aljende. Uslijedila su privođenja i hapšenja. Pučisti generala Pinočea su nekoliko hiljada ljudi, mahom intelektualaca, pristalica partije Aljendea, odveli na fudbalski stadion u glavnom gradu. Među njima i Viktora Haru (Victor Jara). Bio je mučen, a u toj torturi zločinci su mu lomili prste, rebra i na kraju ga ubili i tijelo bacili kraj puta u predgrađu Santjaga. Viktor je imao 40 godina. Prije smrti, Viktor je smogao snage da napiše svoju posljednju pjesmu – “Estadio Chile” (“Stadion Čile” ), koju su preživjeli zatočenici krišom iznijeli sa mjesta zločina. Za ubistvo Viktora Hare, istraga je vođena tek prije petnaestak godina. Njegovo tijelo je ekshumirano, a nekoliko ljudi je osuđeno. Ne i Pedro Nunjez, egzekutor i zapovjednik, glavni krivac za smrt Hare, koji je živio na Floridi i kojeg vlasti SAD nisu htjele da isporuče Čileu. Na osnovu građanske tužbe porodice Hara, Nunjeza je američki sud ipak osudio, 2016. godine. Tada je Viktorova udovica, Hoan Hara, izjavila da je put do pravde bio dug.

  Album sa pjesmama grupe umjetnika iz Novog Sada, koji djeluju pod imenom Novi odmetnici, posvećenih čileanskom umjetniku Viktoru Hari, ugledao je krajem 2023. godine svjelo dana. “Viktorove pjesme se pjevaju i danas i inspirišu umejtnike, a i one koji se bore za socijalnu pravdu. Za Viktora su umjetnost i socijalna pravda bili jedno isto” – kazala je Hoan Hara.

  Inspirisani životom i pjesmama Viktora Hare, Novi odmetnici, neformalna grupa muzičara sa jugoslovenskog prostora, snimila je album “Iznad tame (Pjesme za Viktora Haru)“, na stihove pjesnika Mehmeda Begića. Na albumu su, između ostalih, sarađivali renomirani kantautori i muzičari iz Srbije (Miloš Zubac, Nemanja Nešić, Milan Korać, Kafa u ponoć (bend), Prkos Drumski), Hrvatske (Nina Romić, Ivan Škrabe, Nevjerni Tomo, Stipe Periša, Tomi Novak), Bosne i Hercegovine (Sanel Marić Mara, Davor Matošević), Crne Gore (Isidora Milivojević) i Slovenije (Katarina Juvančič, Dejan Lapanja).

  U tekstu u knjižici albuma, novosadski književnik i kantautor, Miloš Zubac, napisao je: “Ove, 2023. godine, namiriće se pola stoljeća od Harinog povlačenja iz ove stvarnosti. Čudesno složen svijet Južne Amerike pokloniće tada pažnju sjećanju na kulturnog heroja zajednice, vodilju zvijezdu kada god se treba suočavati s novim manifestacijama zla. Jednako složen i neobjašnjiv svijet Balkana, koji je i sâm doslovno bivao utopljen u zlu, ima sopstvenih mučenika među stvaraocima. Za Viktora Haru, ipak, nedovoljno se ovdje zna. A dobro bi bilo da se zna – jer zlo pred kojim se on nije savijao, a koje je moglo samo da mu slomi tijelo – duh nikako – isto je ono zlo koje i nas, iz generacije u generaciju, posjećuje i nerijetko obuzima. Kao što svjetlost Harinog života i Harine pjesme, može da probudi našu sopstvenu svjetlost i iznjedri našu rođenu pjesmu. To jeste svrha žrtve koju je veliki pjevač naroda prinijeo na oltar civilizacijskom bezumlju, žrtve koja poput one za čovečanstvo ključne, od prije dva milenijuma, otkupljuje i obnavlja posrnuli svijet“.

  Album “Iznad tame (Pjesme za Viktora Haru)“, objavio je Kulturni centar Vojvodine, “Miloš Crnjanski”. Kantautori – Sanel Marić Mara (Mostar, BiH) i Isidora Milivojević (Kotor, Crna Gora) objavili su zajedničku pjesmu, “Svjetlost iz pustinje“, kao promotivni single s albuma Novih odmetnika – “Iznad tame (Pjesme za Viktora Haru)“. Rečena pjesma je sa albuma družine Novi odmetnici, a album je u potpunosti posvećen životu Viktora Hare, velikog čileanskog kantautora i aktiviste.

  Na albumu su, vrijedi ponoviti, sarađivali renomirani regionalni kantautori i muzičari – iz SrbijeMiloš Zubac, Nemanja Nešić, Milan Korać, Nikola Nešković, Kafa u ponoć (bend), Prkos Drumskiiz HrvatskseNina Romić, Ivan Škrabe, Nevjerni Tomo, Stipe Periša, Tomi Novak ; iz Bosne i HercegovineSanel Marić Mara, Davor Matošević ; iz Crne GoreIsidora Milivojević ; i iz SlovenijeKatarina Juvančič, Dejan Lapanja.

  Album “Iznad tame (Pjesme za Viktora Haru na stihove Mehmeda Begića)” koji potpisuju Novi odmetnici, pršti muzikom koju karakteriše visoka umjetnička vrijednost. Nažalost, jedva da će ove pjesme naći mjesta u radijskim programima ovdašnjih prostora. “Muzički uirednici“, istih, nisu dorasli svom veoma važnom zadatku – edukativne uloge medija za koja rade.

  Tekstovi poput ovoga, jedini su oblik “promocije” tom vrijednom izdanju. Završavam ovaj tekst citatom – Victor Jara – El derecho de vivir en paz, (Pravo na život u miru).

  Novi odmetnici – “Iznad tame (Pjesme za Viktora Haru na stihove Mehmeda Begića)” – 1. Miloš Zubac – Ruke Viktora Hare ; 2. Ivan Škrabe – Crveno i crno ; 3. Nina Romić – Santijago ; 4. Sanel Marić Mara i Isidora Milivojević – Svjetlost iz pustinje ; 5. Nemanja Nešić – Na drugu stranu ; 6. Davor Matošević – Septembar 1973. ; 7. Nevjerni Tomo – Atakama ; 8. Stipe Periša – Sutrašnje nebo ; 9. Katarina Juvančič i Dejan Lapanja – Oko rudnika ; 10. Kafa u ponoć (bend) – Olovna pjesma ; 11. Sonja Segić – Iznad tame ; 12. Nikola Nešković – Voda se muti ; 13. Milan Korać – Deca

  https://www.facebook.com/search/top?q=novi%20odmetnici / NOVI ODMETNICI – Iznad tame (Pjesme za Viktora Haru na stihove Mehmeda Begića) (Full album)

  YT – Miloš Zubac – Ruke Viktora Hare

  YT – Davor Matošević – Septembar 1973