• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  DEJAN ILIJIĆ – Dyad

  DEJAN ILIJIĆ – Dyad

  DEJAN ILIJIĆ – Dyad / Metropolis Jazz, 2019 / CD / jazz / Srbija

  Dejan Ilijić, kompozitor i pijanista, rođen je 1979. godine u Nišu, Srbija. Studije je završio na Fakultetu umetnosti u Nišu i više od deceniju se bavi autorskim muzičkim stvaralaštvom. Samostalno ili kao lider eklektičnog post-jazz sastava Eyot, Ilijić je nastupao u više od 25 zemalja širom svijeta (SAD, Rusija, Kina, Engleska, Japan, Francuska, Nemačka), a komponovao je i muziku za dokumentarne filmove i televizijske emisije emitovane na mnogim regionalnim i nacionalnim televizijskim stanicama u Srbiji i na međunarodnim festivalima u inostranstvu (“Teslin narod“, “Obećanje“, “Život u šest slika“, “Eddie Munster Aka Butch Patrick audio book“).

  Ilijić je do sada objavio četiri solo albuma, tri su izdata za američko tržište: Eyot (2006), The Journey (2011), Sun (2012), a poslednji, Dyad (2019), objavljen je za etiketu Metropolis Jazz. Takođe, Ilijić je sarađivao sa američkim muzičarem Kentom Gustavsonom objavivši album “I am Here” (2009).

  U Ilijićevom sviranju se ističu emotivnost i energija sa kojima prilazi svakom nastupu, a koji su postali zaštitni znak i jedna od glavnih karakteristika, kako njegovog solo rada, tako i njegove grupe. Novi, četvrti po redu, solistički album Dejana Ilijića, “Dyad”, donosi nam deset autorskih kompozicija snimljenih 14. februara 2019. godine, u sali Simfonijskog orkestra Niš. Album je specijalno objavljen 13. aprila 2019. godine, za Record Store Day. Na albumu gostuje trubač Pete Judge (ko-autor sedme kompozicije sa albuma, “Dyad 2“).

  Diskografija – Eyot / Dejan Ilijić – Horizon (Ninety and Nine Records, Magnatune, Constantinus, 2010) ; Drifters (Neuklang, 2013) ; Similarity (Ninety and Nine Records, 2014) ; Innate (Metropolis Music, 2017) ; Dyad (Metropolis Jazz, 2019)

  Dijada je društvena grupa s dva člana. Ljubavna veza, brak ili blisko prijateljstvo primjeri su dijada. Dijada je krhkija i nestabilnija od grupa s više članova, jer je nužno da oba člana aktivno sudjeluju u interakciji. Ako jedan odustane, dijada se raspada. (Wikipedia)

  Niški pijanista Dejan Ilijić na aktuelnom izdanju, “Dyad“, balansira između istočnoeuropske klasične muzike, balkanskih melodija i savremenog jazza. Dominantan je i upečatljiv Ilijičev lirični senzibilitet. O kakvoj se dijadi radi – sam autor je objanio riječima: “Naime, moja muzika opisuje dijadu emocija izazvanih povezanošću gradova, onog u kome sam odrastao i ovog gde sada živim – Donjeg Milanovca i Niša, ali se odnosi i na ljude koji su ostali ovde i one koji su otišli, one koji žele da odu i one koji sanjaju o tome da se vrate…“.

  Rekao bih da je termin “dijada” (obzirom na njegova osnovna značenja) rezultat nesretno odabranog naslova za ovaj album, jer je u koliziji sa muzičkom porukom koju nam Ilijić svojom muzikom donosi. Daleko je od toga da sam u Ilijićevoj muzici našao naznake “krhkosti” ili neke “nestabilnosti“. Muzika koju nam donosi ovaj nosač zvuka ima svoju jasno izraženu koherentnost (usklađenost) koja se ogleda u jedinstvenoj atmosferi i načinu kakvu poruku nam donosi. Mali odmak u atmosferskom smislu tek donosi zvuk trube u sedmoj pjesmi sa albuma.

  Da cijeli album nije u mirnoj atmosferi, Dejan je sa nešto više “agresivnosti” odsvirao kompoziciju br. devet – vidljivo “naslonjenoj” na etno motive – tek toliko da se vidi da u svom sviranju može da ima i taj drugi, “žustriji” pristup. Završna kompozicija nas vraća u stanje emotivne energije. Ljubitelji klavirske muzike ovim izdanjem će svakako biti zadovoljni.

  Dejan Ilijić – “Dyad” – 1. Stargate East ; 2. Dyad 5 ; 3. Dyad 7 ; 4. Dyad 3 ; 5. Dyad 4 ; 6. Dyad ; 7. Dyad 2 (ft. Pete Judge) ; 8. Stargate South ; 9. Dyad 6 ; 10. Glorious Finale

  https://www.facebook.com/ilijicdejan / https://www.metropolisjazz.rs /

  Vezani link – EYOT – Innate (Recenzija: Dragutin Matošević)

  Foto: Vladimir Žujko

  YT – Dejan Ilijic & Pete Judge / Dyad 2

  YT – Dejan Ilijić: – Dyad (@Piano City Novi Sad)