• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  EYOT – Innate

  EYOT – Innate

  EYOT – Innate / Metropolis Music, 2017 / CD, digital / ambient jazz, fusion jazz / Srbija

  Eyot je jazz bend koji potiče iz Niša, Srbija. Imali su mnogo nastupa širom svijeta uz mnogo pozitivnih kritika – kako od strane publike, tako i od strane muzičkih recenzenata. Smatraju ga najinteresantnijim bendom iz Europe koji se pojavio zadnje dekade. Ne drže se striktno nekog muzičkog žanra. Grade jasan zvuk koji se proteže od rocka do jazza, od punka do ambijentalne muzike, od impresionizma do romantizma, a sve u cilju formiranja jakih kompozicija. Njihovi nastupi, uživo, ispunjeni su energijom i emocijama. Time uvode slušatelje u svoj lični svijet čime im kreiraju jedinstveno iskustvo. Okosnicu benda čini klavijaturista, Dejan Ilijić. Eyot su do sada uspjeli pripremiti i izdati četiri albuma. Njihovo aktuelno izdanje zove se “Innate” i ono je predmetom ovog osvrta.

  DiskografijaHorizon (Ninety and Nine Records, Magnatune, Constantinus, 2010) ; Drifters (Neuklang, 2013) ; Similarity (Ninety and Nine Records, 2014) ; Innate (Metropolis Music, 2017)

  Eyot su – Dejan Ilijić (pijano) ; Slađan Milenović (gitara) ; Miloš Vojvodić (bubnjevi) ; Marko Stojiljković (bass)

  Album “Innate” sadrži 7 kompozicija koje “zaobilaze” do sada poznate muzičke stilove. Miks je to jazza, rocka, ambientalne, punk, klasične i konceptualne muzike koja se oslanja na tradicionalnu muziku Balkana i istočno europsku muziku. Većina, tačnije, pet kompozicija je u neparnim ritmovima uz upotrebu tradicionalnih skala i harmonija. Radi se o perfektnom miksu starog i novoga, Istoka i Zapada… što čini nadaleko prepoznatljivi pečat muzike benda Eyot.

  Za bend Eyot saznao sam krajem 2010. godine. Moj dvogodišnji odlazak na rad, čak na drugi kontinent, spriječio me je da se još tada upoznam sa muzičkim radom tog benda. Konačno, puti su nam se ukrstili. Pošto mogu govoriti samo u svoje ime – reći ću – na moju veliku radost – bolje ikad’ neg’ nikad’.

  Oxfordski riječnik engleskog jezika za riječ eyot daje ovo objašnjenje – to je mali riječni otok. Kod nas se to kaže ada. Ima dosta simbolike u imenu ovog niškog benda i u muzici koju sviraju. Njihova muzika se, po svojoj jedinstvenosti, pojavljuje kao otočić u uzburkanom riječnom okeanu, uspješno mu odolijevajući, ne odstupajući ni za koraka unazad. Za ovako nešto treba i hrabrosti i znanja i samopouzdanja. Članovi benda Eyot imaju sve te premise – zato i traju, i traju, i traju…

  Album “Innate” pun je ritmičkih, melodijskih i harmonskih izmjena. Svi ti elementi se isprepliću gradeći neočekivana muzička rješenja. Njihova muzika se sluša u jednom dahu, studiozno i sa punom pažnjom. Tek u tim okolnostima, pažljivi slušatelj nagrađen je neponovljivim i nezaboravnim umjetničkim doživljajem. Eyot – samo tako i nadalje.

  Eyot – “Inante” – 1. Veer ; 2. Helm ; 3. Mountain ; 4. Perun ; 5. Canon of Insolation ; 6. Ramonda Serbica ; 7. Innate

  https://eyot.bandcamp.com/album/innate / https://www.eyotmusic.net / https://www.facebook.com/eyotband

  YT – Eyot – Drifters

  YT – Eyot – Ramonda Serbica

  YT – Eyot – Studio 6

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * * *
  * *
  *