• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DAMIR PUH – Divergence

  DAMIR PUH – Divergence

  DAMIR PUH – Divergence / PGM Recordings, 2022 / CD, dig / instrumental, rock / Sjeverna Makedonija

  S preko 15 godina iskustva kao muzičar i više od 5 godina kao profesionalni producent, inženjer miksanja i masteringa, Damir Puh pobrao je velike zasluge koje  obuhvaćaju njegov doprinos karijerama raznih indie bendova, kao i svjetski poznatih umjetnika i međunarodnih brendova. Kao višestruko nagrađivani gitarist i audio inženjer, iskusan u različitim sferama muzičke industrije, razvio je hrabar i muzikalan pristup svom zanatu.

  Damir Puh je član i benda Station: Innermost. Radi se o progressive-rock bendu formiranom 2018. godine u Skopju, Sjeverna Makedonija. Godine 2019., objavili su svoj debitantski EPExposure” – konceptualno izdanje koje sadrži 27 minuta muzike koja se temelji na oko 5 likova, a svaka se pjesma fokusira na različita psihološka stanja koja predstavljaju izazov ljudima današnjeg svijeta. EPExposure”, kao gosta klavijaturistu na dvije pjesme, uključuje i Derek Sheriniana (ex-Dream Theater, Alice Cooper, Billy Idol, Planet X, itd.) i kao gosta vokala, Adija Imerija. Tokom 2020. godine, Station: Innermost su objavili singlove – “The Light” i “Four and a Half Minutes Away“, a tokom 2021. godine i “My Only One“. Bend je odradio više promotivnih nastupa i koncerata u zemlji i regiji. Godine 2022., nastupili su kao predgrupa na koncertu legendi – Deep Purple – u Skoplju. Station: Innermost su: Natasha Miha (vocals, keyboards) ; Damir Puh (guitar) ; Stefan Petanovski (guitar) ; Darko Fotinovski (bass) ; Dejan Apostolovski (drums)

  Damir Puh bilježi mnogo dobivenih nagrada. Godine 2008., kao član grupe Parallel Universe, nastupom na Rock-Festu, bio je proglašen najboljim gitaristom tog festivala. Godine 2010., nastupio je na gitarističkom natjecanju “Master 2010“, u Zagrebu, gdje je bio jedan od šest finalista sa Balkana. Godine 2012., osvojio je međunarodno priznanje na Internetskom takmičenju, “Teorija na šest žica“, gdje je proglašen najboljim rock gitaristom. U žiriju su bili slavni gitaristi – Steve Lukather, Joe Bonamassa, Joe Satriani i Brent Manson. Godine 2014., učesnik je finala u takmičenju zvanom “Guitar Idol“. Zajedno sa sedam drugih takmičara, tom prilikom nastupio je u Londonu.

  Diskografija – Damir Puh – Recollection (Self-released, 2017) ; Station: Innermost – Exposure (EP CD, Self-released, 2019) ; Damir Puh – Big Riffs (Score Production Music, 2020) ; Damir Puh – Divergence (PGM Recordings, 2022)

  Vezano za album “Divergence“, Damir Puh kreator je cijele zvučne slike, a Natasha Miha se pojavljuje u pjesmi “Radiance” (vokal).

  Kao muzički kritičar, kao neko tko mnogo vremena posvećuje praćenju pojave novih muzičkih izdanja imam i zadatak i zadovoljstvo svima koji čitaju moje tekstove ukazati na nova imena, ali i na starija imena sa novim i pažnje vrijednim diskografskim izdanjima. Ovaj puta, dao bih vam uvid u novi album makedonskog gitariste, Damira Puha.

  Makedoniju definišu vanserijski gitaristi. Taj niz predvodi neprikosnoveni Vlatko Stefanovski. Slijede ga Dimitar Božikov i Tanče Grozdanovski. Njima se, bezrezervno, pridružio i Damir Puh. Damira karakterišu – zavidna i stilski raznolika tehnika sviranja gitare, majstorski odrađeni gitarski aranžmani, zvuk u fazi miksa i produkcije doveden do savršanstva, izbalansirana jačina tona kristalne jasnoče.

  Ciljeve i ideje rada na svom novom albumu, Damir Puh je objasnio ovako – “Prošlo je više od pet godina od izlaska mog debitantskog albuma ‘Recollection’ i mislim da album ‘Divergence’ savršeno odražava to razdoblje mog sazrijevanja, evolucije i definiranja kao kompletnog muzičara i umjetnika. U proteklih pet godina imao sam privilegiju raditi na muzici koja pripada kako komercijalnoj, tako i alternativnoj sceni. Sarađivao sam s izvrsnim muzičarima iz Makedonije i inozemstva. Dio tog iskustva pretočen je u ovaj album upakiran u estetski okvir koji meni osobno nudi najveću slobodu u muzičkom izražavanju.

  Ljubitelji virtuozne i stilski kompleksne gitarske svirke, uživat će u ovom albumu. To je jedan od onih albuma koji će mnoge mlade gitariste nagnati da ga pokušaju reprodukovati ne bi li time unaprijedili svoje umijeće sviranja gitare. Damir Puh kao cijenjeni instruktor sviranja gitare, između ostalog, ima mnogo toga za pokazati im, a od najboljih se i uči, zar ne. To već svatko zna.

  Damir Puh – “Divergence” – 1. False Negative ; 2. Mindfield ; 3. Neon Flame ; 4. Verity ; 5. Apparatus ; 6. The Scattering ; 7. Null Space ; 8. Valor ; 9. Radiance

  Vezani linkovi –
  DAMIR PUH – Recollection (Recenzent: Dragutin Matošević)
  DAMIR PUH – Predstavljanje
  STATION: INNERMOST – Exposure (Recenzent: Dragutin Matošević)

  Naslovna fotografija – Stefan Rajhl

  https://www.facebook.com/puhdamir / http://damirpuh.com /

  YT – Damir Puh – False Negative

  YT – Damir Puh – Neon Flame