• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DAMIR PUH – Recollection

  DAMIR PUH – Recollection

  DAMIR PUH – Recollection / Self released, 2017 / CD, digital / instrumental rock / Makedonija

  Iz Makedonije, zemlje sunca i dobrih gitarista, stiže nam novo gitarističko ime – Damir Puh – koji će se, zahvaljujući svom albumu prvencu – “Recollection” – predstaviti ljubiteljima gitarskog zvuka svoje zemlje, a i cijelog Regiona. Gitaru svira od svoje trinaeste godine života. Za njegov muzički odabir inspirisali su ga veliki gitaristi – Jimi Herndrix, Stevie Ray Vaughan, Gary Moore, Jimmy Page, Ritchie Blackmore i još mnogi drugi.

  Damir Puh bilježi mnogo dobivenih nagrada. Godine 2008., kao član grupe Parallel Universe, nastupom na Rock-Festu, bio je proglašen najboljim gitaristom tog festivala. Godine 2010., nastupio je na gitarističkom natjecanju “Master 2010“, u Zagrebu, gdje je bio jedan od šest finalista sa Balkana. Godine 2012., osvojio je međunarodno priznanje na Internetskom takmičenju, “Teorija na šest žica“, gdje je proglašen najboljim rock-gitaristom. U žiriju su bili slavni gitaristi – Steve Lukather, Joe Bonamassa, Joe Satriani i Brent Manson. Godine 2014., učesnik je finala u takmičenju zvanom “Guitar Idol“. Zajedno sa sedam drugih takmičara, tom prilikom nastupio je u Londonu.

  DiskografijaRecollection (2017)

  Gitaristu, Damira Puha, pratim već neko vrijeme kroz nekoliko njegovih demo uradaka objavljenih na Facebook / YouTube platformama. Naravno, bio mi je interesantan i bio sam zainteresiran pratiti u kom smijeru će ići njegova muzička karijera. Evo, dočekao sam i njegov prvi solistički album. Nakon slijeda vrijednih nagrada, bio je red da nam se predstavi sa kompletnim radom koji oslikava njegove trenutne interese. Damir Puh (električne gitare, akustične gitare, programiranje) na ovom izdanju se pojavljuje i kao kompozitor, izvođač, snimatelj, producent. Ipak, uključio je i nekoliko saradnika – Natasha Miha (vokalni dijelovi i teksture, 1,4,5,7) ; Igor Stanoevski (Igi Man) (električne gitare, 9) ; Nick Moon (mastering, Tone Proper Mastering) ; Stefan Rajhl (album cover photograph) ; Daniel Janev (logo design).

  Već od prvog takta, Damir stavlja sve na svoje mjesto. Jasno daje do znanja da suvereno vlada svojim muzičkim instrumentom, gitarom, da je oslonjen na autorski materijal, da ima stanovitu originalnost. Drago mi je da je izbjegao zamku makedonskih gitarista koji, mahom, kopiraju Stefanovskog i nastoje mu tehnički ili stilski biti što “bližima“. Damir je krenuo svojim putem, pazeći na svaki detalj i to odmah pozdravljam.

  Album, “Recollection“, sadrži 9 autorskih instrumentalnih kompozicija. Neke od tih kompozicija, svojim vokalizama je obogatila Natasha Miha, dajući im originalnu i jedinstvenu atmosferu. Damir kroz paletu zanih muzičkih boja na interersantan način dočarava svoj muzički svijet. Njegove interpretacije ostavljaju bez daha iole pažljivijeg slušatelja, jer svako njegovo izvođenje treba slušati sa dostojnom pažnjom. Uzmemo li u obzir da kompozicije za neki album nastaju godinama, pazi se i na najmanji detalj i najmanje što mi, kao njihovi slušatelji moramo učiniti je, poslušati ih sa dužnom pažnjom. Tek tada shvatamo srž odsviranog djela. Ono nam dočarava dušu, emociju i umjetničku poruku koju nam njen autor njime šalje. Damir Puh je u tome potpuno uspio, jer je njegovo sviranje toliko rječito da tu nekih dilema ili lutanja naprosto nema. Njegovo djelo je koncizno i jasno dorečeno.

  Nedavno sam na Internetu čitao jedan veoma alarmantan članak. Pisalo se o tome kako gitara gubi značaj, kako ima sve manju i manju prođu, kako je sve manje i manje dobrih gitarista, kako nema novih gitarističkih heroja… Sve je to bilo bazirano na statističkim izvještajima koji su tvrdili da je opala potražnja / kupovima svjetski poznatih marki električnih gitara – Fender i Gibson. To jesu znane marke sa kvalitetnim instrumentima, ali je velik dio njihove tržišne vrijednosti bio opterečen cijenom njihovog prestižnog imena. Na svjetskom tržištu, koje nikada ne spava, pojavili su se novi proizvođači muzičkih instrumenata, iz Azije, koji nemaju slavno ime, ali prave izuzetne gitare, često kopirajući naprijed navedene svjetske marke, ali im kvalitetom ni najmanje ne zaostaju. Njihovi instrumenti su znatno jeftiniji, pristupačniji mladim muzičarima… Time su “velikima” uzeli dio njihovog unaprijed očekivanog kolača. Ništa na svijetu nije vječno.

  Isto tako, nije istina da nema novih gitarskih imena (heroja) – ima ih, itekako, ali je sada teže doći u fokus interesa publike zbog enormno velike muzičke ponude. Muzika se digitalizovala, postala lakše dostupna i u toj velikoj ponudi teško je izboriti se za svoje mjesto. Dok je muzičara poput Damira Puha, bit će i novih gitarističkih heroja, jer on to istinski i jeste.

  Damir Puh – “Recollection” – 1. Bifold ; 2. Long Gone ; 3. Crystal Wind ; 4. Eruption Shapes Square ; 5. Something to Say ; 6. Flathead ; 7. In Solitude ; 8. Homecoming ; 9. Dirt Road

  http://www.damirpuh.com / https://www.facebook.com/puhdamir / https://www.facebook.com/damirpuh.guitarist / https://store.cdbaby.com/cd/damirpuh

  Vezani link – Damir Puh – Predstavljanje

  YouTube – Damir Puh – Homecoming

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .