• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  B’s FUNstallation – Sixto

  B’s FUNstallation – Sixto

  B’s FUNstallation – Sixto

  Destinatio Tokyo, 2015. – piše: Dinko Husadžić Sansky

  Trubač i krilničar Zvonimir Bajević i njegova ekipa (B’s FUNstallation – Mario Bočić, tenor saksofon, Miron Hauser, trombon, Luka Žužić, klavijature, trombon, Goran Rukavina, kontrabas, električna bass gitara i Adriano Bernobić, bubnjevi) imaju zanimljiv album nazvan “Sixto”, pomalo inspirirani Sixtom Rodriguezom, iako je, naravno, riječ o dva potpuno različita glazbena koncepta… meni metaforična samozatajna iznimnost Sixta Rodrigueza u JAR-u i USA korespondira sa statusom samozatajne iznimnosti kakvu Bajević i ekipa imaju u okviru hrvatskih jazz voda… stoga, riječ je o odličnom albumu u koji je uložen veliki trud i entuzijazam svih sudionika.

  Sixto - CDPod nazivom B’s FUNstallation imamo, dakle, šest glazbenika mlađe hrvatske jazz generacije koje je okupio trubač Zvonimir Bajević u proljeće 2012. godine. Zajednički projekt, album “Sixto”, prirodno je izrastao na dugogodišnjem zajedničkom muziciraju i druženju u okviru HGM Jazz orkestra Zagreb. Sudjelovanje svih članova u različitim projektima poput Elvis Stanić Group, Jazz Me Do Quintet, Satellite Quartet, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Jazz Orkestar HRT-a, HGM Jazz orkestar Zagreb te doista dugim nizom projekata i glazbenika s kojima su članovi B’s FUNstallation surađivali i ostvarivali svoju glazbenu afirmaciju, doveo je do potrebe za stvaralačkim i poprilično osobnim izričajem, što ovaj CD upravo i jeste… to su glazbenici koju mogu svirati sve što postoji u glazbenom univerzumu, to su dokazali… sad je tu novi izazov, stvoriti svoju glazbu. To je vrijednost! Mislim, umjetnik do kraja mora odigrati svoju ulogu kako bi se u potpunosti izrazio kao umjetnik i kako bi bio definicija onoga što želi predstaviti, dakako, ako je riječ o istinskom umjetniku. A to, čini mi se, ovi dječaci i jesu. Sada trilijuni sviranih nota tijekom njihovih uspješnih glazbenih karijera poprimaju lice, osobnost, svojstvenost… tehniciranje (ne manje bitno, i u slučaju ovih glazbenika, doista kvalitetno!) pada u drugi plan, stvaralački nerv podređen kolektivu B’s FUNstallation sinergijski postaje uhougodna cjelina – i eto albuma “Sixto”!

  Zvonimir i sam kaže da nije bilo lako uskladiti četiri skladateljska jezika te su cjeloj priči dali jedan latino zvuk i izričaj koji je zasigurno prihvatljiv ljubitelju jazza. Skladbe su nastajale u različitim periodima glazbenih sazrijevanja, recimo Žužićeva “The Camper Dreams” nastala je tijekom njegova studija. Inspirirana je jednom noći koju je prespavao u Camperu, u Veroni. Bočićeva skladba “East’n’Boogie” nastala je pod utjecajem nekih istočnih melodija, moguće i pod dojmom jednog Yusefa Lateefa, a netko bi zapazio da je to poput glazbenog opisa arapskog osvajanja Španjolske… uglavnom, svaka skladba ima svoju osobnost i historiju, ali sve zajedno usklađeno je u jedan povezan smisao… ideje, glazba, tehnika muziciranja… postaju prepoznatljivost banda i sigurno je da bi valjalo i idući projekt graditi upravo na ovaj način.

  Pohvalio bih omot Tamare Vukelić, zgodno rješenje i poigravanje sa heksagonom, poput 6 članova sastava, ali i Sixta Rodrigueza… u heksagonu sve su stranice jednake duljine, tako da Tamara samim omotom pokazuje ono što mi jazzoljupci moramo gomilom riječi vezano za jednakovrijednost i povezanost ovih glazbenika… istina, slika govori tisuću riječi, ali, bogme, ova glazba govori puno više i od slike i od riječi…

  Kažem dragoj prijateljici Arijani kako slušam ovaj CD i pišem o njemu za Barikada.com… i kako su mi zbilja dobri… ona kaže, kod nas su u Koprivnici, na jazz festivalu, 10. srpnja… rekoh, znam, a nadam se da će ovaj moj tekst biti dijelom dobre preporuke da se taj koncert ne propušta… vidimo se u Koprivnici!

  www.facebook.com/pages/Bs-FUNstallation/

  YouTube – B’s FUNstallation

  Recenzent:
  Dinko Husadžić Sansky
  Velika Ludina, Hrvatska