• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ZVJEZDAN RUŽIĆ – PIANOTRON – Delightful F

  ZVJEZDAN RUŽIĆ – PIANOTRON – Delightful F

  ZVJEZDAN RUŽIĆ – PIANOTRON – Delightful F / Self-released, 2019 / Dig / contemporary jazz / Hrvatska

  Zvjezdan Ružić je pijanist, aranžer i skladatelj čije titule tek djelomično opisuju mikrokozmos u kojemu koegzistiraju njegova glazba i njegova publika. Iskreni romantik u vječnoj potrazi za istinom istu traži i pruža i notama, što osjećaju i struka i publika koja s nestrpljenjem iščekuje njegov sljedeći projekt.

  Rođen 21. lipnja 1988. u Rijeci, bilo je, zapravo, pitanje vremena kada će napustiti sigurnu luku i uputiti se svjetskim morima kako bi usavršio vještinu kojom na svakom koncertu uspijeva dati komadić sebe svojoj publici. Jazz klavir je diplomirao na Kärtner Landeskonservatoriumu u Austriji u klasi prof. Roba Bagarda (SAD), a potom znanje usavršava na jazz seminarima pijanista Emila Spanyja te privatnim satovima pijanista Davida Gazarova.

  Godine 2015., sa svojim sekstetom izdaje prvi samostalni album, “The Knightingale Cabaret“, na kojem uspješno pronalazi način da pomiri elemente američkog jazza s hrvatskim melosom i kulturnom baštinom iz podneblja u kojem je odrastao. Isto prepoznaje i struka, pa Ružić biva nagrađen Porinom za Najbolju jazz skladbu te od tog albuma broji tek prvu u nizu takvih nagrada. Neposrednost i iskrenost njegovog izričaja čine njegove skladbe jednostavno pitkima čak i kad one imaju nimalo jednostavne ritmičke mjere. To je zasigurno jedan od razloga zašto je i njegov drugi album, “Elfin Farewell“, također nagrađen Porinom za Najbolju jazz skladbu. 2017. godine Ružić osvaja Kinu ili, bolje rečeno, Kina osvaja Ružića, pa inspiriran prvom turnejom po Kini sklada posljednje objavljeni album, “Pandaland“, kojeg je struka Porinom nagradila u čak dvije od tri kategorije: Najbolji jazz album i Najbolja izvedba jazz skladbe. Velika promocija albuma izvedena je 2018. godine upravo u zemlji inspiracije, Kini. Unatoč tome, vjerojatno upravo njegova skromnost i neopterećenost priznanjima, omogućuju da publici svaki put bude toliko blizak i intiman, kao da je svaka nota upravo za njih – jer doista jest. Iako nisu razlog zbog kojeg se bavi sviranjem, Ružić broji mnoge nagrade: kao peterostruki dobitnik Porina i šesterostruki dobitnik strukovne nagrade Status u kategoriji jazz klavir, svaki put iznova potvrđuje kvalitetu svog glazbenog izričaja.

  Na svoje putovanje glazbom vodio je publiku diljem svijeta. U samo 30 godina života, nastupio je i svoj glazbeni trag ostavio u u prestižnim dvoranama poput Schoenberg Halla na sveučilištu UCLA u Kaliforniji i najstarijoj koncertnoj dvorani u Shanghaiju, Cadillac Shanghai Concert Hallu, koju je napunio sa Zvjezdan Ružić Sextetom, a suradnja s 2Cellos odvela ga je i putevima Australije, Novog Zelanda i Japana, gdje je nastupio u Tokiju u čuvenoj Areni Budokan.

  Vedrina i dječački duh te stalna potreba za istraživanjem nečega novog, rezultirali su i suranjom sa zagrebačkim Dječjim kazalištem lutaka na predstavi “Cvilidreta“, pod vodstvom vrsne redateljice, Saše Broz, no to nije bila prva suradnja s kazalištima: već prije je surađivao s kazalištima skladanjem glazbe za predstave “La fatiche di Pseudolus“, “I botoni de la Montura” te “La finta ammalata“.

  Nakon godina istraživanja svijeta kojeg donose crno-bijele tipke i suradnji s brojnim hrvatskim i inozemnim glazbenicima, koje su rezultirale osebujnim diskografskim opusom, Ružić se prepušta novim vodama, solo piano albumom, “Delightful F“, projektom u kojem kombinira koncertni klavir i Mellotron – “Pianotron“, u note zapisan u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. I dok je isti, u dosadašnjoj karijeri najveći izazov za njega, publika sastavljena od renomiranih domaćih glazbenika te vjernih fanova, pokazala je da je itekako spremna za njegove nove glazbene podvige.

  Diskografija – ZVJEZDAN RUŽIĆ – The Knightingale Cabaret (Aquarius Records, 2015) ; ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET – Elfin Farewell (Aquarius Records, 2017) ; ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET – Pandaland (Self-released, 2018) ; ZVJEZDAN RUŽIĆ – PIANOTRONDelightful F (Self-released, 2019)

  Imao sam rijetku sreću, a kasnije, priliku i čast, da muzički put Zvjezdana Ružića pratim od njegovog prvog diskografskog izdanja. Zvjezdan me je svakim svojim albumom naučio na činjenicu da se on ni jednom ne ponavlja. Njegova je muzika uvijek u sferama novih muzičkih istraživanja. Njegov muzički put je, zasluženo, imao strmu uzlaznu putanju, što potvrđuju mnogobrojne Porin i Status nagrade.

  Album, “PIANITRON – Delightful F“, sniman je 15. i 16.07.2019. godine u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Zagreb. Sve kompozicije sa albuma su autorske. Izvedbe su kreirane sa dva instrumenta – uz akustični klavir i uz elektronički sintisajzer, Mellotron. Zvjezdanova desna ruka bila je na klaviru, a lijeva je bila na Mellotronu. Inspiraciju Zvjezdan pronalazi u hrvatskoj kulturi i njenim krajolicima. Jasno se čuje i osjeti duša njegove rodne zemlje, njegovog naroda i melosa u kojemu je odrastao i koji ga je značajno oblikovao u ono tko i što on danas jeste.

  Zvjezdan nije odmah išao na snimanje ovog albuma. Duži vremenski period svirao ga je na raznim svojim koncertima. Odličan prijem kod raznolike publike koja je imala priliku čuti ga u javnom izvođenju, dao mu je potvrdu da je na pravom putu. Tek tada se prišlo realizaciji snimanja materijala sa albuma “Pianotron – Delightful F“. Predlaslov, “Pianotron“, daje mi naznaku da će Zvjezdan uraditi još koji album baziran na svom novom iskustvu – muzici nastaloj u kombinaciji klavira i Mellotrona. U svakom slučaju, album “Delightful F“, može biti odličan početak bar male serije albuma sa prednaslovom “Pianotron“. Mogućnosti za razvijanje tog koncepta, za mnoga nova istraživanja, neosporno postoje, a tu je Zvjezdan, sa svojim, sada se već može reći, velikim iskustvom, tu da to i realizira, na naše sveopće veselje.

  Zvjezdanova muzika spada u jazz, ali se Zvjezdan nije povinuo ustaljenim jazz standardima. Zvjezdan je hrabro krenuo u njegove do sada neistražene horizonte. Činio je to na više načina – mijenjajući saradnike, mijenjajući muzičke potke najčešće vezane za hrvatsku tradicionalnu muziku, a nije se libio otići i do Kine kako bi i tamo upio dio njihove bogate tradicije koju je poslije donio i interpretirao na svoj osobit način. Od takvog Zvjezdana možemo još mnogo toga očekivati, bez da itko može predvidjeti što. U svakom slučaju bit će to opet neko vrijedno i neponovljivo muzičko djelo. Zvjezdane, samo naprijed.

  Zvjezdan Ružić – “Pianotron – Delightful F” – 1. Delightful F ; 2. Scissors’ Dance ; 3. 12th Century Man ; 4. The Book ; 5. Barka Rola ; 6. Milonga ; 7. Sakarun ; 8. Submerge ; 9. Ikebana ; 10. Upper Meadow ; 11. Abundance & Peace

  Foto – Dragutin Matošević (Zvjezdan Ružić, Dobro jutro, Hrvatska – 07-11-2019)

  Vezani linkovi
  ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET – Pandaland (Recenzija: Dragutin Matošević)
  ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET – Elfin Farewell (Recenzija: Dragutin Matošević)
  ZVJEZDAN RUŽIĆ – The Knightingale Cabaret (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.pianotron.com / https://www.facebook.com/pianotron / https://store.cdbaby.com/cd/pianotronzvjezdanruzic /

  YT – Zvjezdan Ružić – Pianotron – Delightful F – Abundance & Peace

  YT – Zvjezdan Ružić – Pianotron – Delightful F – Live @ Lisinski Concert Hall

  Zvjezdan – “Čitam ovu vašu recenziju sretan i počašćen, dobiti od vas takve komplimente jako mi znači..Hvala vam što me vjerno pratite i podržavate. Svaka ovakva kritika i podrška samo su mi dodatni poticaj da i dalje vjerno slijedim svoj put, svoje snove i da od njih ne odustajem, čak i u onim trenutcima kada se čini teško i nemoguće…, a takvih bude puno – naravno. Lijepo je imati ljude poput vas, koji sa svima nama suosjećaju i vjerno, rekao bih čak vrlo nenametljivo i tiho, slijede svaki naš novi uradak u želji da ga podrže i zaštite… Hvala vam za ovu lijepu recenziju.
  Recenzent – “Uvijek sam iskreni i stojim iza svojih kritika, bile pozitivne ili negativne.
  Zvjezdan – “To se itekako osjeti.