• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET – Elfin Farewell

  ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET – Elfin Farewell

  ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET – Elfin Farewell / Aquarius Records, 2017 / CD / contemporary jazz / Hrvatska

  Zvjezdan Ružić, pijanist, aranžer i kompozitor rođen je 21. juna 1988. godine u Rijeci. Diplomirao je na jazz pianu u Kärntner Landeskonservatoriumu (Austrija) u klasi prof. Rob Bargada (SAD). U srednjoj školi Ružić je pohađao jazz seminare koje je vodio pijanist Emil Spany i privatne lekcije poznatog pijanista Davida Gazarova. Od 2009. postaje stalni član benda Jazziana Croatica. Taj bend je do sada snimio četiri studijska albuma od kojih su tri nagrađene s Porinom, najuglednijom hrvatskom diskografskom nagradom. Godine 2015. godine.

  Zvjezdan je svoj prvi album nazvan “The Knightingale Cabaret” objavio 2015. godine. Bio je nominiran za nagradu Porin 2016 u čak dvije kategorije –  za Najbolji jazz album i za Najbolju jazz skladbu (“Moreška“), koja mu je i donijela tu prestižnu muzičku nagradu. Projekt “Knightingale Cabaret” okupio je velika jazz imena iz Hrvatske i Slovenije – Adriano Bernobić, Luka Veselinović, Tomaž Gajš, Vojkan Jocić i Lenart Krečič.

  Dok komponuje, Zvjezdana Ružića vodi ideja o preplitanju muzičkog i kulturnog nasljeđa ove regije s elementima američkog jazza. Ovaj mladi kompozitor već ima zanimljiv opus izvornih kompozicija, saradnji i nagrada od kojih je vrijedno spomenuti – četiri Status nagrade Hrvatskog glazbenog saveza. Dugogodišnji je član Jazziana Croatica, ansambla koji je osvojio nekoliko prestižnih nagrada i nastupao je na mnogim jazz festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Zvjezdan Ružić je, također, dio kvinteta Gorana Končara i Darka Charlie Jurkovića, a sudjelovao je i na albumu “Meeting Point” (2015.).

  Popisu nagrada, saradnji, diskografskih izdanja Zvjezdana Ružića… ovdje nije kraj. Za više informacija, zainteresovani mogu posjetiti njegov Facebook profile.

  DiskografijaElfin Farewell (Aquarius Records, 2017)

  Zvjezdan Ružić Sextet čine – Luka Veselinović (kontrabas) ; Adriano Bernobić (bubnjevi) ; Zvjezdan Ružić (klavir) ; Vojkan Jocić (sopran saksofon) ; Lenart Krečič (tenor saksofon) ; Tomaž Gajšt (truba)

  Kao specijalne gošće (u naslovnoj kompoziciji albuma, “Elfin Farewell“), nastupile su Bugarke, Neli Andreeva (vokal) i sedmočlani ženski etno zbor – Nusha Choir.

  Hrvatska se može pohvaliti sa tri grada u kojima je, više nego u drugim sredinama, razvijena jazz scena – Zagreb, Rijeka i Sisak. Ne bih licitirao koji je grad tu predvodnik, ali je najvažnije da ta scena postoji i da iz dana u dan jača. Jača zahvaljujući mladim i školovanim jazz muzičarima koji traže svoje mjesto “pod suncem” donoseći dašak novog vjetra na tu muzičku scenu. Među tim novopridošlim jazz umjetnicima je i Zvjezdan Ružić.

  Dajući objašnjenje što ga je najviše inspirisalo za zvuk koji je obojio ovo diskografsko izdanje, Zvjezdan je izjavio – “Velikim dijelom za novi zvuk seksteta glavni krivac je Mellotron koji je ‘zakuhao’ čitavu priču i meni kao ‘kapetanu’ zavrtio kormilo broda u jednom potpuno novom pravcu!Mellotron je elektro-mehanički instrument sa klavijaturom i ranije snimljenom polifonskom vrpcom za reprodukciju zvučnih zapisa. Izgrađen je u Birminghamu, Engleska, 1963. godine. Instrument radi na bazi povlačenjem sekcije magnetske vrpce preko tonske glave. Različiti dijelovi trake mogu
  reproducirati različite zvukove. Mellotron je bio popularan 60-tih, a koristili su ga, između mnogih drugih, Manfred Mann, The Moody Blues, The Beatles (“Strawberry Fields Forever“), The Rolling Stones (“We Love You“), Tangerine Dreams, Genesis, Oasis

  Album “Elfin Farewell” pun je zvučnih različitosti, ali to ne znači da je “svaštarski“. Ekipa vrhunskih muzičara, predvođenih Zvjezdanom Ružićem, kao da se poigrava sa svojim instrumentima. Oni nam predočavaju maštovite muzičke slike pune raznih i interesantnih boja držeći našu pažnju aktivnom cijelim tokom svojih izvedbi.

  Usudim se prognozirati da je Zvjezdan Ružić sa ovim albumom doveo muzičke stručnjake pred svršen čin. Slijedi mu opet neka visoka muzička nagrada. Na muzičkim stručnjacima je da odaberu koja, a možda i više njih.

  Zvjezdan Ružić Sextet – “Elfin Farewell” – 1. Kanbal ; 2. 4 Gandhi’s Steps ; 3. Elfin Farewell ; 4. The Rembrandt That Wasn’t ; 5. Giant’s Freedom ; 6. Farewell Waltz

  Vezani link – ZVJEZDAN RUŽIĆ – The Knightingale Cabaret (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/zvjezdan.ruzic.1 / https://www.facebook.com/zvjezdanruzicsextet

  YT – Zvjezdan Ružić Sextet – Kanbal (Daj pet(ak)!)

  YT – ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET – GIANT`S FREEDOM – Daj pet(ak)!

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * * *
  * *
  *