• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET – Pandaland

  ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET – Pandaland

  ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET – Pandaland / Self-released, 2018 / CD / contemporary jazz / Hrvatska

  Zvjezdan Ružić, pijanist, aranžer i kompozitor, rođen je 1988. godine u Rijeci, HR. Diplomirao je jazz-klavir na Kärntner Landeskonservatoriumu (Austrija) u klasi prof. Roba Bargada (SAD). Tokom srednje škole, Vedran Ružić je prisustvovao jazz seminaru koji je vodio pijanist Emil Spany, kao i privatnim časovima poznatog pijaniste, Davida Gazarova. Od 2009. godine postaje stalni član benda Jazziana Croatica. Bend je do sada snimio četiri studijska albuma od kojih su tri nagrađena Porinom, najuglednijom hrvatskom diskografskom nagradom. Tokom 2015. godine, Zvjezdan je objavio svoj debi album, “The Knightingale Cabaret“, projekt u kojem su bili uključeni i ugledni jazz muzičari iz Hrvatske i Slovenije (Lenart Krečič, Vojkan Jocić, Tomaž Gajšt, Luka Veselinović, Adriano Bernobić i Alba Nacinovich. Album se sastoji od šest izvornih kompozicija Zvjezdana, koje kombiniraju elemente američkog jazza koje je studirao, kao i tradicionalni  hrvatski melos. Album je bio nominiran za Porin 2016., u dvije kategorije, za Najbolji jazz album i za Najbolji jazz sastav. Kompozicija “Moreška” osvojila je Porin za Najbolju jazz kompoziciju.

  Zvjezdan Ružić je, također, dio kvinteta Gorana Končara i Darka Charlie Jurkovića. Sudjelovao je u nastajanju albuma “Meeting Point” (2015.), kada su snimili premijernu verziju kompozicije “Capriccio za violinu i jazz kvartet“, jednog od najvećih hrvatskih kompozitora, Borisa Papandopula, a i kompoziciju “Adieu“, Miljenka Prohaske.

  Zvjezdan je na jazz festivalu u Velikoj Britaniji nastupio s riječkom grupom Rivers. S Jazzianom Croatica nastupao je u nekoliko zemalja, a vrijedi spomenuti koncert u dvorani Schoenberg (UCLA, Kalifornija) i nastupe u Münchenu, Budimpešti, Parizu, Milanu i drugim europskim zemljama. Tokom svoje karijere, Zvjezdan je sarađivao s mnogim umjetnicima hrvatske jazz i pop scene te što je stalni član kvinteta Gorana Končara i Darka Charlie Jurkovića, učesnik je i projekata Veselino Jazz, Finger Snap Trio, Charlie Jurković & Zvjezdan Ružić Duo i drugih. Bilo je tu još vrijednih i nagrađivanih projekata / saradnji… ostavimo ih za neko drugo pisanje.

  Zvjezdan je dobio nekoliko nagrada Status (prestižne hrvatske nagrade koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija) – 2010. dobitnik Statusa u kategoriji Mladi jazz talenti ; 2011., 2012., 2013. i 2016. dobitnik Statusa kao Najbolji instrumentalista godine u kategoriji Jazz piano ; tokom 2016. godine, Zvjezdan je postao član Hrvatskog društva samostalnih umjetnika.

  Aktuelni album, “Pandaland“, predmetom ove recenzije, nagrađen je nagradom Porin (26.) – u kategoriji Najbolji album jazz glazbe, a snimka “Liuyang River” s istog albuma, nagrađena je kao  Najbolja izvedba jazz glazbe.

  Diskografija – ZVJEZDAN RUŽIĆ – The Knightingale Cabaret (Aquarius Records, 2015) ; ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET – Elfin Farewell (Aquarius Records, 2017) ; ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET – Pandaland (Self-released, 2018)

  Zvjezdan Ružić Sextet su – Zvjezdan Ružić (piano, mellotron) ; Tomaž Gajšt (trumpet) ; Vojkan Jocić (soprano saxophone) ; Lenart Krečič (tenor saxophone) ; Miha Koren (double bass) ; Adriano Bernobić (drums)

  Zvjezdan Ružić Sextet su krajem 2018. godine imali veliku kinesku turneju posvećenu svom novom albumu, “Pandaland“. Zvjezdan Ružić je najpoznatije kineske melodije prilagodio svome senzibilitetu i učinio ih prepoznatljivo svojima te ostvario iznenađujuće pozitivan dojam na kinesku publiku. Tokom 20-dnevne turneje po Kini, Zvjezdan Ružić Sextet nastupili su u gradovima – Šangaj, Ningbo, Yantai, Jinwan, Qingdao, Nanjing, Xuzhou, Hefei, Harbin…

  Na upit kako su nastale kompozicije za ovaj album, Zvjezdan je odgovorio: “Zamolio sam svog tour agenta da mi pošalje najpoznatije kineske pjesme i da za svaku napiše opširan opis. Na kraju sam imao 40-ak pjesama i tri puta sam odgađao snimanje albuma jer nisam bio spreman – skladbe još uvijek nisu bile moje. Htio sam to raditi tek kad sam osjetio da ih sviram kao svoje, da ih čujem kao svoje.

  Zvjezdan Ružić je tim dobivenim poznatim kineskim melodijama dao novo, jazz, ruho, a učinio ih je bliskima i nama kojima je Kina tek u dometu najboljih želja i misli. Da je dobro i kvalitetno obavio preuzeti si zadatak, dokaz je uspješna kineska turneja, a još veću potvrdu kvaliteti učinjenog dale su dvije izuzetno vrijedne nagrade – Porin. Zvjezdanov rad pratim već nekoliko godina i svi ovi vrijedni rezultati mene ne iznenađuju. Oni su došli zaslugom Zvjezdanovog velikog zalaganja, radom u mnogobrojnim projektima, saradnjama sa najboljim imenima savremene hrvatske i slovenačke jazz scene.

  Pandaland” nam kroz sedam predstavljenih kompozicija donosi jedan novi jazz zvuk. Samu muziku karakteriše smirena atmosfera. Klavijature i duvači, potpomognuti ritam sekcijom – ravnopravno grade grandioznu muzičku sliku. Rijetki su albumi sa jazz muzikom koji su ovoliko “catchy“, da se odslušaju u cjelini. To će vam se, vjerujem, desiti kod slušanja ovog albuma. Miješanje raznih muzičkih kultura, ako se znalački odradi, uvijek će rezultirati novim i interesantnim zvukom. To je slučaj i sa muzikom sa albuma “Pandaland“. Vjerujte mi na riječ.

  Zvjezdan Ružić Sextet – “Pandaland” – 1. Liuyang River ; 2. Little Stream ; 3. Butterfly Lovers ; 4. Rose Rose I Love You ; 5. Why Are the Flowers so Red ; 6. Mo Li Hua ; 7. Swan Goose

  Vezani link –
  ZVJEZDAN RUŽIĆ SEXTET – Elfin Farewell (Recenzija: Dragutin Matošević)
  ZVJEZDAN RUŽIĆ – The Knightingale Cabaret (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://store.cdbaby.com/cd/zvjezdanruzicsextet2 / https://zvjezdanruzicsextet.hearnow.com / https://www.facebook.com/zvjezdanruzicsextet /

  YT – Zvjezdan Ružić Sextet – Liuyang River

  YT – Zvjezdan Ružić Sextet – Butterfly Lovers