• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ZORAN MAJSTOROVIĆ & DUNJA KNEBL – Sonce

  ZORAN MAJSTOROVIĆ & DUNJA KNEBL – Sonce

  ZORAN MAJSTOROVIĆ & DUNJA KNEBL – Sonce / Geenger Records, 2022 / Dig / ethno, traditional / Hrvatska

  Zoran Majstorović je hrvatski jazz gitarista, multiinstrumentalista, umjetnik zvuka, aranžer i kompozitor. Više informacija o njemu (biografija i diskografija) ima OVDJE.

  Dunja Kneblsinger i singer-songwriter je iz Hrvateske. Treba istači i njen edukativni rad. Organizira radionice gdje uči (mlade) ljude pjevati hrvatske i druge narodne pjesme. Održava i višednevne ethno-radionice za djecu. Do sada je snimila 21 album sa manje znanim ili već zaboravljenim tradicionalnim folk pjesmama Hrvatske, od kojih su 16 objavljeni kao CD-i / gramofonske ploče / audio kasete, 5 albuma objavila je u vlastitom online izdanju, te više pjesama na raznim kompilacijama. Snimala je i objavila i pjesme iz drugih zemalja u kojima je živjela, kao i albume sa svojim kantautorskim radovima.

  Sonce, ta usijana i gotovo savršena kugla s kojom živimo svaki dan, glavni je motiv u velikom broju tradicijskih narodnih pjesama u kojima personificira različite stvari, ideje, pojave i osjećaje. Kao što nam svaki dan počinje i završava s njime, tako i ovaj album počinje i završava s pjesmom u kojoj Sonce simbolizira cijeli niz emocija.

  Diskografija – Zoran Majstorović & Dunja Knebl – Sonce (Geenger Records, 2022)

  Učestvovali – Zoran Majstorović: gitara (1-7, 9-10), oud (2,5,8,10), saz (5), kora (8), ukulele (7), bisernica (3), mandolina (4,7,9) ; Dunja Knebl: glas ; Gudački kvartet DeltaOsman Eyublu: prva violina ; Dajana Marelja Pašalić: druga violina ; Iva Štefančić: viola ; Paola Genovese: violončelo

  Sve pjesme su tradicionalne narodne pjesme iz raznih dijelova Hrvatske. Svaka nacija, svi narodi, trebaju čuvati i prenositi na mlađe generacije vrijednosti muzičke baštine tradicionalne muzike svojih naroda. To, što se tiče Hrvatske, radi njih nekoliko. Oni koji su na tom putu postojani i prolaze ga sa mnogo uspjeha su i Zoran Majstorović i Dunja Knebl. Ovaj puta su ujedinili svoje nemjerljive kvalitete i združenim snagama podarili nam album “Sonce“.

  Zoran Majstorović je veliki majstor žičanih instrumenata. Teško je i pobrojati sve one koje svira, a kamo li savladati razne tehnike kako bi ti instrumenti “prosvirali“. Srećom, upornošću i velikim talentom, Zoran ih je sve savladao i mi sada imamo priliku da uživamo u njihovim interesantnim zvucima / pjesmama.

  Dunja Knebl iza sebe ima muzičku karijeru koja broji veliki broj samostalnih nastupa uživo, kao i nebrojen broj kolaboracija… veliku ulogu imala je i činjenica da je više godina živjela u SAD-u, Rusiji i Indoneziji, pa se, stoga, na njenom repertoaru mogu naći pjesme i iz tih zemalja. Sve naprijed navedeno rezultiralo je iskustvom koje se ogleda i na ovom muzičkom izdanju.

  Kompletnost ovdje predstavljenim zvučnim zapisima daju i gudači ujedinjeni kao Gudački kvartet Delta. Svojim učešćem dali su primjetnu umjetničku notu prezentovanim tradicionalima.

  Skup sretnih okolnosti – bogata baština tradicionalnih pjesama iz raznih dijelova Hrvatske, a obrađenih i izvedenih od strane na daleko prepoznatih umjetnika – rezultiralo je ovim vrijednim izdanjem. Siguran sam da će ove izvedbe biti općeprihvaćene od onih muzičkih konzumenata koji znaju prepoznati istinske vrijednosti.

  Zoran Majstorović & Dunja Knebl – “Sonce” – 1. Postaj sonce ; 2. Lepi Juro kres nalaže ; 3. Ftica lastavica ; 4. Blijeda djeva ; 5. Lepšega nije ; 6. Dunaj voda mi teče ; 7. Djevojčica ruže brala ; 8. Kanila ga je ženiti ; 9. Zakaj grlica ; 10. Sonce je zašlo

  Vezani linkovi
  ZORAN MAJSTOROVIĆ & IVA BITTOVA – Ethnicities (Recenzent: Dragutin Matošević)
  ZORAN MAJSTOROVIĆ ft. R. Veal & J. Weinstein – Play Time (Recenzent: Dragutin Matošević)
  DUNJA KNEBL – Predstavljanje
  DUNJA KNEBL – Aktivnosti – 03/2006

  http://www.zoranmajstorovic.com / https://www.facebook.com/zoranmajstorovicofficial /
  https://dunjaknebl.com/w2 / https://www.facebook.com/dunjakneblica / https://dunjaknebl.bandcamp.com/album/sonce /

  YT – Zoran Majstorović & Dunja Knebl – Postaj sonce