• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ZORAN MAJSTOROVIĆ ft. R. Veal & J. Weinstein – Play Time

  ZORAN MAJSTOROVIĆ ft. R. Veal & J. Weinstein – Play Time

  ZORAN MAJSTOROVIĆ ft. R. Veal & J. Weinstein – Play Time / BONO Records, 2018 / CD / jazz / Hrvatska

  Zoran Majstorović je jazz muzičar / gitarista / multiinstrumentalista / aranžer / kompozitor iz Rijeke, Hrvatska. Djeluje i u formaciji Atma Mundi Ensemble. Studirao je na Conservatorio di Musica “G. Tartini”, Trieste, Italy. U posljednjih 20 godina sudjelovao je u snimanju mnogih albuma i kompilacija, u raznim mzičkim žanrovima. Objavio je knjige transkripcija i svirao na mnogim jazz i etno festivalima diljem svijeta. U stručnom usavršavanju može se istaknuti magisterij sa maksimalnom ocjenom na jazz odjelu konzervatorija “Giuseppe Tartini” u Trstu (Italija), a osim s hrvatskim jazz i etno muzičarima, imao je prilike snimati ili nastupati sa mnogim svjetski poznatim jazz i etno muzičarima. Također, iskusni je aranžer u domeni jazz, etno i improvizirane muzike te je pisao muziku za mnoge hrvatske i inozemne orkestre i manje sastave te za svoje sastave – Atma Mundi Ensemble i ZM Loose Trio. Njegovo polje djelovanja nije ograničeno samo na jazz i etno muziku, već se bavi i drugim aspektima zvuka i muzike kao što su “sound art“, projekti usmjereni k poimanju zvuka kao materijala u umjetnosti, “site-specific” koncerti… Višestruki je dobitnik prestižnih nagrada – “Status” kao Najistaknutiji hrvatski etno instrumentalist, “Damir Dičić” kao Najistaknutiji hrvatski jazz gitarist, “Miroslav Sedak Benčić” kao Najistaknutiji hrvatski jazz kompozitor. Dobitnik je i diskografske nagrade nagrade “Porin” i član je HZSU-a.

  Reginald Veal (rođen 1963. u gradu Chicago, USA). Odrastao je u gradu New Orleans (USA). Pohađao je časove klavira, a svirao je i bass gitaru u gospel bendu svog oca. Pohađao je časove kontrabasa kod Ellis Marsalisa, a studirao je na Southern University, učio je i bass trombon sa Alvin Batiste. Svirao je bass uz Ellis Marsalisa (od 1986. do 1989.), a radio je i sa imenima poput Donald Harrison, Harry Connick Jr., Marcus Roberts, Terence Blanchard… Krajem 1987., počeo je raditi sa Wynton Marsalis, a ranih 1990-ih, svirao je i u Lincoln Center Jazz Orchestra. Godine 1994., seli se u Atlantu (Georgia, USA), gdje radi uz Wyntona i Ellisa, kao i sa Branford Marsalisom. Kasnije je radio uz Dianne Reeves, Nicholas Payton, Leroy Jones, Courtney Pine, Eric Reed, Greg TardyJunko Onishi i sa drugima.

  Jimmy Weinstein – bubnjar / kompozitor / i vođa je konzorcija baziranog u gradu New York (USA). Jimmy Weinstein je studirao na Berklee College of Music. Više od 25 godina on svira širom USA, Europe i Japana. Snimao i imao turneje sa virtuozima improvizacija, poput – Ahmed Abdullah, Chris Cheek, Ben Monder, Satoko Fujii, Alex Harding, Jeff Parker, Oscar Noriega, Masa Kamaguchi i Matt Renzi. Od 2015. godine, Jimmy ima quintet u kojem sviraju i Chris Cheek i Ben Monder.

  PersonnelZoran Majstorović (el. guitar) ; Reginald Veal (double bass) ; Jimmy Weinstein (drums)

  Album, “Play Time“, sublimira autorsku muziku tri značajna jazz muzičara – Zoran Majstorović (Rijeka, HR) ; Reginald Veal (New Orleans, USA) ; Jimmy Weinstein (New York, USA). Osam instrumentalnih kompozicija snimljeno je krajem 2016. u studiju “Birdland” (Gorizia, Italija), nakon desetodnevne turneje tokom koje su odžali koncerte u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Aranžmani – Z. Majstorović / R. Veal / J. Weinstein ; ton majstor i snimatelj – Francesco Marzona ; miks i mastering – Goran Lakotić i Zoran Majstorović ; album producirao – Zoran Majstorović.

  Stvaranje konzorcija, kolaboracija više muzičara koji potiču iz raznih geografskih i kulturnih sredina, nerijetka je pojava u svijetu jazza. Ta praksa ima višestrukog opravdanja. Uvijek je dobrodošla razmjena iskustava, simbioza raznih muzičkih uticaja, međusobna motivacija… Sve to, najčešće, rezultira djelima velike umjetničke vrijednosti. Takav slučaj je ovjekovječen i na albumu “Play Time“.

  Majstorović / Veal i Weinstein nam donose jazz muziku u njenom najboljem značenju. Njihova muzika puna je raznovrsnosti – harmonskih, melodijskih, ritmičkih, dinamičkih, a nisu izostale ni pravom jazzu svojstvene – improvizacije. Muziku ovog trija karakterišu smireni i nježni tonovi, a kada zatreba, oni su i žustri, što iskazuju svojim instrumentima, naravno.

  Jazz je muzika koja daje priliku svakom od muzičara da se predstavi u svom najboljem izdanju. To su odlično znala iskoristiti i ova tri muzičara – svaki je dobio (i znalački iskoristio) svojih “pet minuta“, kroz solo dionice, iz kojih je svima koji se razumiju u jazz, jasno o kako dobrim muzičarima je riječ. Za mene, play time je bio i enjoy time.

  Zoran Majstorović ft. R. Veal & J. Weinstein – “Play Time” – 1. About You (Z. Majstorović) ; 2. Squatting (Z. Majstorović) ; 3. Dear Max (J. Weinstein) ; 4. Play Time (J. Weinstein) ; 5. Drummin Bass (R. Veal) ; 6. Instant Calypso (Z. Majstorović – R. Veal) ; 7. Triangle (Z. Majstorović) ; 8.Quiet Jive (Z. Majstorović)

  Vezani link – ATMA MUNDI ENSEMBLE – The Road To Skitacha (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/atmamundimusic / https://jimmyweinstein.bandcamp.com /

  YT – Zoran Majstorović ft. R. Veal & J. Weinstein – Play Time


  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com