• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ZEMLJOTRES – Sokrat ponovo jaše

  ZEMLJOTRES – Sokrat ponovo jaše

  ZEMLJOTRES – Sokrat ponovo jaše / RnR Records, 2017 / CD, digital / pop, rock / Srbija

  Vokalno instrumentalni sastav Zemljotres, nastao je 2008. godine, u banatskom naselju Aradac (kraj Zrenjanina). Sastav pretežno svira rock and roll. Osnivači sastava bili su Janko Hrubik (gitara) i Jan Litavski (vokal), a pridružili su im se Ivan Hrubik (bubnjevi) i Vladimir Bagljaš (bass). Veliki uticaj na muziku tog sastava imali su Atomsko sklonište, Riblja čorba, Psihomodo Pop, Buldožer, AC/DC, Rolling Stones i drugi te im je prvi repertoar bio i sastavljen od obrada pesama pomenutih grupa.

  Od samog početka, nastupali su u neuobičajenim kostimima, koristili su i razne rekvizite, čime su svaku svirku pretvarali u specifičan performans. Zemljotres su najčešće svirali po moto skupovima i ostalim velikim manifestacijama. Učestvovali su i na takmičenjima Radija 202 i Live shot Kanala 9, na kojima su stigli do finala.

  Početkom 2009. godine, sastavu Zemljotres pridružio se i Mihal Labat (klavijature). Zemljotres su u tom periodu imali materijal za prvi album. Početkom 2010. godine Litavski (vokal) napušta sastav, a Labat (klavijature) preuzima ulogu pjevača. Tokom 2011. godine snimaju demo album, “Šest stepeni Rihterove skale“. Uz mnogobrojne nastupe tokom 2012. godine, pripremali su se i za snimanje prvog albuma.

  Početkom 2013. godine, na predlog Petra Jelića, odlaze u studio i snimaju pjesme za album “Šest stepeni Rihterove skale“. Nekoliko mjeseci kasnije, sastav napušta Mihal Labat, a dolazi im gitarista i pjevač, Danijel Karabenč. Zemljotres tom promjenom dobivaju tvrđi zvuk. U toj postavi, sastav nastavilja sa nastupima na moto skupovima, klubovima i festivalima od kojih se izdvaja Farba fest, na kojem su osvojili drugo mjesto, a gostovali su i u nekoliko televizijskih emisija. Početkom 2014. godine uslijedila je nova promjena članova u sastavu. Odlaze Ivan Hrubik i Vladimir Bagljaš, a dolaze Veselin Grcić (bubnjar) i Petar Paštrović (bass).

  Uporedo sa daljim radom na autorskim pesmama, sastav nastavlja sa intenzivnim svirkama, od kojih se izdvaja nastup sa YU grupom. Ubrzo, dobijaju ponudu i za nekoliko nastupa u Slovačkoj, čime su našli put do nove publike i dokazali da jezička barijera ne predstavlja problem. Na tim nastupima čule su se i neke njihove autorske pjesme prepjevane na slovački jezik.

  Nakon povratka iz Slovačke, ulogu pjevača preuzima gitarista Janko Hrubik i tada grupa počinje sa intenzivnim radom na drugom albumu. Početkom 2015. godine, u okviru evropske turneje poznate slovačke punk-rock grupe Ine Kafe, Zemljotres na dva koncerta, u Bačkom Petrovcu i Beogradu, nastupaju im kao predgrupa, zajedno sa grupom Zbogom Brus Li. Nakon toga, Danijel Karabenč napušta Zemljotres i od tada grupa nastupa u tročlanoj postavi. Kao specijalni gost na jednom od nastupa u Zrenjaninu, sastavu se pridružila lokalna legenda, Panta Šiklja Nafta, sa kojim su, na opšte oduševljenje publike, izveli nekoliko njegovih hitova.

  Krajem 2015. godine, imali su novu, mini turneju po Slovačkoj i sastav odlazi u studio. Započinje snimanje pjesama za album “Sokrat ponovo jaše“, Juna 2016. godine, sastavu se pridružio Denis Grubić (gitara), ne za dugo. Neki odlaze, neki dolaze, tko bi ih sve naveo.

  DiskografijaŠest stepeni Rihterove skale (DIY, 2013) ; Sokrat ponovo jaše (RnR Records, 2017)

  Zemljotres su album, “Sokrat ponovo jaše“, snimili u ovoj postavi – Janko Hrubik (vokal, gitara, lap steel gitara, frula, pištaljka) ; Petar Paštrović (bass, prateći vokal) ; Veselin Grcić (bubnjevi) – gostujući muzičariSnežana Aćimović (violina) ; Darko Kurjak (prateći vokal, daire i zvečke) ; Stefan Saravolac (gitara) ; Denis Grubić (gitara) ; Nemanja Obradović (klavijature)

  Instrumentalno, Zemljotres su veoma interesantan sastav. Stilski, dovoljno su različiti da zadrže punu pažnju slušatelja njihovog materijala. Melodije su također raznolike, ali i ujednačene kvalitete. Sve naprijed navedene pozitivne elemente, anulira vokal. Pjevanje je često van tonaliteta, glas u nekim djelovima je “tjeran” do krajnjih (visinskih) granica izdržljivosti, da i pri tom momentu pjevač ispada iz tonaliteta… Sve to, nedopustivo je. Pjevači sa ograničenim vokalnim rasponom glasa, također mogu dobro da zvuče. Sva je mudrost držati ih u granicama njihovih glasovnih mogućnosti. Kada bi se “isjekli” ti dijelovi koji kod Zemljotresa vokalno “strše“, ovaj materijal dao bi mnogo prihvatljiviju muzičku sliku.

  Rekao bih da se Zemljotres nadahnjuju ostavštinom glam rocka – živopisno oblačenje, vokalni ekscesi, kompletan nastup kao performans… sve je to podnošljivo (dobrodošlo) dok su osnovni elementi muzike – melodija, pjevanje, ritam – besprijekorni. Ovima sam i rekao na čemu Zemljotres trebaju najviše poraditi. Jednom napravljena greška, oprašta se. Kada se ona ponovi, opraštanja nema.

  Zemljotres će, siguran sam, nastaviti sa radom, nastupima. Međutim, kada se odluče na novo snimanje, Zemljotres trebaju odabrati dobrog i iskusnog producenta koji će znati usmjeriti njihovu energiju, evidentan kvalitet, a spriječiti ih da prave gore navedene vokalne “ispade“. Album “Sokrat ponovo jaše” ne mora biti njihovo zadnje diskografsko izdanje, ali… Album, “Sokrat ponovo jaše“, nosi etiketu RnR Recordsa.

  RnR Records, Zemun, nova je diskografska kuća. Nastala je iz želje da se promoviraju rock kultura, kao i da se pomognu muzičke karijere srpskih sastava i izvođača. RnR Records to, između ostalog, čini i kroz izdavačku djelatnost. RnR Records je za prva dva mjeseca postojanja već objavio 6 albumskih izdanja raznih srpskih sastava. RnR Records su, u prvom redu, Predrag Jovanović i Branimir Bane Lokner (zajedno sa svojim timom – Wood RS, Branislav Bašić Pekar, Zoran Sević, Slobodan Dulović i Rodoljub Avramović). Predrag Jovanović i Branimir Bane Lokner ujedno su i autori edicije (u dva dijela) “Rokenrol u kandžama interneta“. RnR Records polako, ali i sigurno, prave vrijednosti postavljaju na pravo mjesto.

  Zemljotres – “Sokrat ponovo jaše” – 1. Šuma ; 2. Problem spavaće sobe ; 3. Tako sam mlad ; 4. Junak ukrštenih reči ; 5. Blues Crvene rase ; 6. Moj brat je sportista ; 7. Kako si ko umesi ; 8. Atila Hunski

  http://zemljotres.net / https://www.facebook.com/zemljotresofficial / https://soundcloud.com/zemljotres-music/sets/sokrat-ponovo-jase

  YT – Zemljotres – Tako sam mlad

  YT – Zemljotres – Junak ukrštenih reči


  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com