• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  ROKENROL u kandžama Interneta – Knjiga

  ROKENROL u kandžama Interneta – Knjiga

  ROKENROL u kandžama Interneta (Predrag Jovanović i Branimir Lokner) – 4 generacije rokenrola ; 50 razgovora / prikaza / stavova

  Nedavno se, na literarnom ponudom ne baš bogatom tržištu Srbije, pojavila nova knjiga koja tretira važna muzička pitanja. U formi 50 interviewa aktera trenutne srbijanske rock scene, obrađena je nova tema koja se nametnula pred muzičare i muzičku industriju – uticaj Interneta na muzička kretanja, sa akcentom na segment promocije muzičke rock kulture, Internet marketinga, reklamiranja putem Interneta… Mnogi bi ovo trebali pročitati i shodno savjetima stručnjaka (što prije) djelovati.

  Knjigu potpisuju dva značajna rock poslenika – Predrag Jovanović (uz Vladana Nenadića, autor i voditelj znamenite emisije Radio Beograda, “Druga strana računara“) i Branimir Lokner (legendarni regionalni rock kritičar). Knjigu je (većim dijelom) svojim vrhunskim fotografijama ilustrovao fotograf iz Beograda, potpisuje se pseudonimom Wood RS, mada su uz neke interviewe priložene i fotografije drugih fotografa.

  rokenrol-knjiga

  O ideji i ciljevima same knjige najbolje je u predgovoru knjige objasnio jedan od njenih autora, Branimir Bane Lokner:

  Umesto uvoda

  Period post 2000-tih predstavja vreme velikih promena u tretiranju promocije ne samo muzičke i rock kulture, koja je morala “potresti” i ovu teritoriju kao i Ex-Yu i srpske prostore.Pojava internet marketinga i reklamiranja putem saitova, kanala, društvenih grupa, omogućila je novi vid načina reklamiranja domaćim kulturnim akterima, drugačiji od onog koji je bio prepoznat u ranijem periodu i prošlim dekadama.

  To je itekako uticalo i utiče na sam status i njihovo mesto u kulturnoj sferi ovdašnjih artista, sastava i izvođača, na nazovimo to muzičkoj sceni, a ovaj proces je podložan konstantnim i brzim promenama, kroz kojeg se na različite načine drugačije snalaze sami predstavnici, grupacije, pojedinci…

  Novo i drugačije vreme je tu, i ono sobom nosi nove načine razmišljanja, predstavjanja, plasiranja, jednom rečju promocije, koja, da ponovim još jednom, veoma malo ima dodirnih tačaka sa nekadašnjim načinima tretiranja iste, kada su u centru pažnje bili novine, radio i TV. Naravno, stari mediji su i dalje tu, ali takođe sa znatno izmenjenijim uticajem i drugačijim od onog kojeg su imali u ranijim vremenima.

  Ako anticipiramo ovdašnju neizbežnu estradu, kao i političku estradu, koje predstavljaju, nažalost, neizostavne državne projekte, od kojih realno koristi ima pola procenta aktera, ostatak ne samo kulturnih delatnika okreće se najdostupnijem, ali i najrelevantnijem mediju, a to je internet.

  “U kandžama interneta” na svoj način pruža doprinos jednoj ovakvoj temi, propuštajući kroz papir sa jedne strane razgovore/intervjue sa sastavima i izvođačima šire posmatrano rock provenijencije (različitih žanrovskih i izvođačkih varijanti), koji deluju, učestvuju i rade na ovim prostorima, a sa druge strane kraćim teskstulnim opisom pojašnjava njihov status/ulogu/značaj…

  Verujem da će čitaocima biti veoma zanimljivi razgovori sa ovdašnjim muzičarima koji na različite načine vide ulogu internet promocije. Prisutni su akteri iz različitih “dekada” i tri različite generacije, od najstarijeg rockera Branka Marušića Čuture, do članova negotinskog sastava Hurleur, čiji deo postave još nije došao do punoletstva.

  Hteo bih još da napomenem, da se najveći broj ovde prisutnih ličnosti sa kojima su urađeni intervjui vrlo rado odazvao pozivu, i sa oduševljenjem prihvatio svoje učešće, dajući svoj doprinos odgovorima i ličnim viđenjem svoje uloge u internet promociji. Jedan mali, ali izuzetno mali broj njih se nije odazvao, što iz razloga “straha” od nepoznatog ili nedovoljno dobrog poznavanja ove teme, bar je takav bio njihov najčešći odgovor.

  Sve u svemu“ verujem da će vam “U kandžama interneta”,biti zabavno ali i ništa manje poučno štivo. Sledeće (2017.) godine sledi nastavak, a dotle, uživajte u globanoj internet mreži.

  Napomena: Sve interviewe priredio je Predrag Jovanović. Sve tekstove o izvođačima napisao je Branimir Lokner

  Branimir Lokner

  Knjigu “Rokenrol u kandžama interneta“, možete naručiti na http://www.kupindo.com/Umetnost/35355055_Rokenrol-u-kandzama-interneta