• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Interviews »

  ZAIM MUŠANOVIĆ (Vrane vrane) – Interview

  ZAIM MUŠANOVIĆ (Vrane vrane) – Interview

  ZAIM MUŠANOVIĆ (Vrane vrane) – Interview

  Zaim Mušanović je solo / ritam gitarista i prateći vokal živiničkog rock benda Vrane vrane. Povod ovog interviewa za web portal www.BARIKADA.com izdavanje je novog singla njegovog benda, pjesme “Lovci na vještice“, što je propratio i adekvatan video spot. Ne trebam ni naglašavati da je sve urađeno u otežanim uslovima uzrokovanim pandemijom korona virusa.

  P. Bend Vrane vrane (Živinice, BiH) postoji već 27 godina. Koji su ključni momenti na koje bi se ti, kao član od njegovih početaka, pa do sada, mogao osvrnuti – istači?

  O: Ključni momenti – Pa jedan od ključnih momenata je ono što je svakom bendu možda i najbitnije u karijeri, a to je prvenac album. Kod našeg benda radi se o albumu “Iz srca“. Poslije toga, za istači su mnogobrojni nastupi od kojih bih posebno pomenuo koncerta (veliki stage) u Mariboru (SLO), kao i u Ljutomeru (SLO)… Naravno, ne treba zaboravit ni mnoge nastupe po BiH među kojima su koncerti sa grupama Van Gogh, Atomsko sklonište, Brkovi itd….

  P. Korona virus je načinio veliku štetu u svim segmentima naših života. Vezano za muziku – nije bilo javnih nastupa, a opet, bend Vrane vrane imao je određenih aktivnosti. Koje?

  O: Aktivnosti u vrijeme korone su bile – Kontinuirani rad (probe), gdje smo glavni akcenat stavili na pripremu nove pjesme, “Lovci na vještice“, koja je, evo, zajedno sa spotom, 21-06-2020 godine i ugledala svjetlost dana… Korona nije stala, što ne znači da je naš rad time stao – nije – dalje idemo sa radio i TV promocijama naše nove pjesme i video spota, ali i sa pripremama nove pjesme, tako da u jako skoro vrijeme opet planiramo ući u studio i svojim vjernim fanovima pokloniti još jednu pjesmu…

  P. Objava nove pjesme i novog video spota za pjesmu “Lovci na vještice”, koincidira sa Svjetskim danom muzike (21.06.). Da li je taj detalj bio planiran i što bend očekuje od te pjesme?

  O: Svjetski dan muzike – Daa… imali smo želju da pjesma bude objavljena upravo na taj dan i ta želja nam se ostvarila… Od te pjesme očekujemo da se svidi publici, da je mnogi lagano pjevuše – i kad je, nekad, na nekom nastupu zasviramo, da je naši fanovi pjevaju sa nama kao što su bile pjevane pjesme sa našeg prvog albuma – “Barbara” i “Rock’a’Billy” – koje su još uvijek tražene, ali i otpjevane tokom svih naših nastupa kako na velikom tako i na malom stageu… to smatramo uspjehom naše pjesme, uspjehom našeg rada…

  P. U nadi da će se u dogledno vrijeme naši životi normalizirati, što članovi benda Vrane vrane planiraju u bližoj – daljoj budućnosti?

  O: Budućnost – Nastupi, koncerti i naravno, nove pjesme i novi spotovi. Nismo umorni. Imamo energije i za koncerte, ali i za studijski rad i za nove pjesme. Imamo dosta dobrih pjesama koje su spremne za snimanje. Imamo i uigranu ekipu sa audio producentom, Enizom Gabeljićem, koji već duže vremena radi na našim materijalima, a i video ekipu za snimanja spotova, Ema&Saša Raičević, tako da do Nove godine očekujemo još dobrih pjesama i dobrih video spotova.

  P. Bend sa tako dugim stažom poput vašeg, Vrane vrane, može dati kvalitetan savjet mladim bendovima, kako se na muzičkoj sceni održati tako dugo i koji je to kohezioni faktor vas, skoro tri decenije, održao na okupu (uz minimalne promjene članstva)?

  O: Mladim muzičarima savjet – Uspjeh i dugotrajnost benda je, pored svirke, vježbanja, “skidanja” pjesama itd. – formula je prijateljstvo i druženje… Članovi benda Vrane vrane su kao jedna porodica i u privatnom životu. Družimo se, zajedno provodimo praznike, obilježavamo naše rođendane… tako da je logično bilo i to da ćemo zajedno bit i u muzici. Bez prijateljstva unutar benda sigurno ne bi postojali 27 godina – istina, sa manjim izmjenama članova, ali i to je normalno da se desi za 27 godina postojanja.

  Članovi benda Vrane vrane su – Nerma Vrabac (vokal) ; Damir Nišić (solo gitara) ; Zaim Mušanović (solo i ritam gitara, prateći vokal) ; Darko Knežević (bass gitara) ; Vehid Aljić (bubnjevi)

  Vrane vrane (Živinice, BiH) – Lovci na vještice (Official video) – su stvarali… 

  Tekst i muzika – Damir Nišić / Aranžman – Damir Nišić uz ostatak benda
  Audio produkcija – Eniz Gabeljićhttps://www.facebook.com/muzicki.aranzmani /
  Video produkcija – Ema i Saša Raičevićhttps://www.facebook.com/EmaSasaWeddings /

  LOVCI NA VJEŠTICE

  Oblak je tamni sakrio Mjesec,
  vjetar im šapuće, morate poć
  na konjima crnim napuštaju selo
  duboko kroz šumu u jezivu noć.

  Vučije oči šuma se zove
  duboko u njoj je koliba ta
  tri stare sestre napitak prave
  i tu se stvara magija zla.

  Sedam latica crvenog maka
  i srce malog dječaka
  suhe zmijske oči
  i kanđže vrane, kraljice noći

  Ref:
  Lovci na vještice
  nose strijele srebrene
  magija im nista ne može
  lovci na vještice.

  Oprezno jašu sve dublje u šumu
  vrač im je stari dao svoju moć
  vatra i voda i kosti u zemlji,
  pokazaše put gdje moraju poć.

  Pogled im stade na kolibi maloj
  miris smrti se širi iz nje,
  na lukove staviše srebrene strijele
  da ledenim okom nišane je.

  Sa prozora mačka dade im znak
  na metlama krivim da bježe u zrak
  u trenu oko se završi sve
  vještice padoše probodene.

  Ref:
  Lovci na vještice
  nose strijele srebrene
  magija im nista ne može
  lovci na vještice.

  Vezani linkovi –

  Vrane vrane (Živinice, BiH) – Biografija benda (Autor priloga: Dragutin Matošević)
  VRANE (Živinice, BiH) – Iz srca (Recenzija: Dragutin Matošević)
  ENIZ GABELJIĆ – Predstavljanje (Autor priloga: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/vranevraneofficial /

  Vrane vrane (Živinice, BiH) – Lovci na vještice (Official video)