• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vremeplov »

  VRANE (Živinice, BiH) – Iz srca

  VRANE (Živinice, BiH) – Iz srca

  VRANE (Živinice, BiH) – Iz srca / Self-released, 2003 / CD-r / rock / Bosna i Hercegovina

  Bend Vrane osnovan je 1993. godine u Živinicama, BiH. Da se osnuje taj bend, ideju su dali Damir Nišić (solo gitara) i Vehid Aljić (bubnjevi). Ubrzo im se, iste godine, pridružuju – Salko Butković (vokal) i Aljo Muminović (bass gitara). Godine 1996., bendu se pridružuje i Zaim Mušanović (ritam gitara). U tom sastavu bend nastup na Trećoj Živiničkoj gitarijadi i osvaja 1. mjesto.

  Godine 1999., godine bend Vrane nastupa na velikom Internacinalnom festivalu u Goraždu, uz Damira Urbana i grupu Punkt, a iste godine nastupa i na festivalu u Višegradu, uz beogradsku grupu Negativ. Godine 2000., bend Vrane počinje sa snimanjem albuma, prvenca. Naziv mu je, “Iz srca“. Snimanje je obavljeno u Studiju GEO, Tuzla. Album je sniman tokom naredne tri godine i završen je 2003. godine. Gosti na albumu bili su – Mahir Sarihodžić (klavijature, klavir) i Maja Sar (prateći vokali). Album je, po objavljivanju, ostavio traga na mnogim top listama BiH, a bend vrijedno radi na njegovoj promociji nastupima po cijeloj BiH. Izdvaja se nastup na motorijadi u Otvorenoj areni, Lukavac, uz bendove – Atomsko sklonište, Brkovi i Cactus Jack. Godine 2001., bend Vrane učestvuje i na Heineken Music Festu u Zenici. Bend Vrane je svirao mnoge motorijade u organizaciji moto klubova u Zenici, Tuzli, Gornjoj Tuzli, Gračanici, Lukavcu, Odžaku, Živinicama te na manifestaciji Ljetne večeri u Gračanici i Živinicama.

  Diskografija – Vrane – Iz srca (Self-released, 2003)

  Vrane (članovi koji su snimili ovaj album bili su) – Salko Butković (vokal) ; Damir Nišić (solo gitara) ; Zaim Mušanović (solo i ritam gitara, prateći vokal) ; Aljo Muminović (bass gitara) ; Vehid Aljić (bubnjevi, prateći vokal) – uz gosteMahir Sarihodžić (klavijature, klavir) ; Maja Sar (prateći vokali)

  Početak 21. stoljeća bio je muzički Eldorado na našem regionalnomn prostoru. Nakon, ratom uslovljenih “sušnih” godina, muzika je “buknula” iz svih pora. Muzike su bili željni i muzičari i mnogobrojna publika. Nažalost, svi oni koji su trebali prihvatiti, podržati i iskoristiti taj veliki entuzijazam – pisani, audio i TV mediji, kao i izdavačke kuće – zakazali su. Nikada dva dobra.

  Govoreći o tom velikom entuzijazmu, sasvim kompetentno mogu pričati o Tuzli i njenoj bližoj okolini. Tuzla je, recimo, tada obilovala mnoštvom bendova raznih muzičkih usmjerenja. Malo koji muzički stil nije bio zastupljen – od klasičnih (rock) bendova, pa do onih, žanrovski tada aktuelnih, heavy metal i hip hop bendova. Slična situacija bila je i u mjestima oko Tuzle.

  Po muzičkoj aktivnosti, izdvajale su se Živinice i to najviše po radu rock grupe Vrane. Trebate znati da tada nije postojao Facebook, a i Internet je malo kome bio dostupan. Sva promocije nekog benda svodila se na žive nastupe ili putem rijetkih specijalizovanih radijskih ili TV emisija. Imati CD u to vrijeme – bilo je ravno “čudu“.

  To “čudo“, ostvarili su članovi rock grupe Vrane iz Živinica. Da cijela ta priča bude još čudnija, oni su na taj nosač zvuka stavili isključivo svoje autorske pjesme. Ako bi nekome te pjesme, danas, zvučale kao pop, one su u korespondirale sa vremenom u kom su nastale. Taj album je dao priliku bendu Vrane da nastupa na mnogim regionalnim biker susretima, da dijeli stage sa mnogim već renomiranim bendovima iz regiona. U usporedbi sa njima, Vrane nisu zaostajale ni u jednom muzičkom segmentu. Njihov najveći “minus” je bio taj da nisu djelovali iz nekog većeg muzičkog središta.

  Bez obzira na sve, grupa Vrane postoji i dan danas (sada pod imenom Vrane vrane i uz minimalnu promjenu članstva). Spremnija je, više no ikada, za osvajanje novih, do sada neosvojenih muzičkih prostora i visina.

  Vrane – “Iz srca” – 1. Grehota je voljeti ; 2. BMW & Virage ; 3. Kad ljubav postane san ; 4. Magična žena ; 5. Idi doma ; 6. Rock a Billy ; 7. Noćas ; 8. Bajka ; 9. Tako često ; 10. Barbara

  Foto – Dragutin Matošević

  Vezani link – BIKE & ROCK WEEKEND – Arena jezera Modrac, Lukavac, BiH (Raport: Dragutin Matošević)

  YT – Vrane – Rock a billy

  YT – Vrane – Noćas

  YT – Vrane – Barbara

  P.S. – “Naslovna slika u prilogu, iz Lukavca je i prikazuje Damira Nišića (solo gitaristu) kako svira sjedeći. Na 10 minuta, prije te svirke, Damir je slomio nogu (tri frakture skočnog zgloba), ali svirka nije odgođena, nego je odrađena kao da se Damiru ništa nije desilo. Ujutro, narednog dana, Damir je na odjelu tuzlanske ortopedije i operisan…”.  – Zaim Mušanović (solo i ritam gitarista, prateći vokal)