• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  ŠKAFF – Predstavljanje

  ŠKAFF – Predstavljanje

  ŠKAFF – Predstavljanje

  ŠKAFF je pseudonim pod kojim je Nedim Joldić, muzičar iz Srebrenika (BiH), krenuo u novu muzičku avanturu. O sebi je rekao: “Predstavio bih se kao samostalni autor pod pseudonimom ŠKAFF. U svojoj muzičkoj karijeri (20 godina do sada) mogao bih istaći mnogo lijepih, a i ružnih trenutaka koji su me nagnali da krenem u solo vode, što bi naš narod rekao, sam svoj majstor. Muzičku sam karijeru započeo sam u rodnom Srebreniku sa lokalnim prijateljima sa kojima sam osnovao alter rock band No drill. Početke, kao i u mnogim drugim primjerima, obilježio je rad uz puno ljubavi i entuzijazma. Iz tog perioda bih izdvojio koncert sa tuzlanskim bendom Alarm na otvaranju OGUS-a (manifestacije Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik). Nedugo poslije, zbog finansijskih problema, taj bend se raspada i ja se zapošljavam u jednoj građevinskoj firmi. Nedugo poslije, ponovo u Srebreniku, na inicijativu novih momaka, oformljuje se bend Srebrni sa kojima radim par demo snimaka i sve se na tome i završava. Ponovo odlazim na građevinu u Hrvatsku u kojoj provodim nepune 4 godine. Vraćam se u rodni Srebrenik gdje se početkom 2010. oformljuje novi bend, Salon zabluda, sa kojim bilježim dobre rezultate. Na Rastok festu u Tešnju, istakao bih čin otvaranja pobjedničkog koncerta Mirze Selimovića. Nastupili smo sa autorskim pjesmama. I mnogo još lijepih svirki zbilo se u Brčkom i okolini. Sam koncept i ideologija benda nije mogala dugo trajati. Razlog raspada tog benda ležao je u činjenici da su bili česti odlasci članova iz benda (zbog raznoraznih razloga – finansijskih, studentskih obaveza…). Ja, ipak, nikad nisam prestao da radim i stvaram. Tako sam i došao na ideju da pokušam da spojim nespojivo (muziku i bauštelu) pod pseudonimom ŠKAFF. Ovo je moj prvi solo singl za pjesmu – ‘Tamo gdje je ljubav’ – koja je metafora čovjeka kojem treba zraka, ljubavi, pažnje, empatije i ujedno da malo povuče ručnu i malo da se resetuje na fabričke postavke. Naravno, nastavljam sa snimanjem pjesama koje stilski imaju osnovu na akaustičnim gitarama.

  Eniz Gabeljić, tonski majstor iz Banovića, prvi mi je ukazao na vrijedni rad koji stoji ima umjetnika pseudonima ŠKAFF: “ŠKAFF je pravim imenom Nedim Joldić, iz Srebrenika je, vrlo nadaren autor. Ima autorske demo-snimke. Planira raditi i album. Njegovu prvu pjesmu snimio je predvodeći ekipu kvalitetnih muzičara koju su činili – ŠKAFF (vbokal), Azur Juničić (gitara) i Adnan Zahirović (gitara), oba iz Srebrenika, kao i Edin Turić (klavijature) i Eniz Gabeljić (senkvencije gudača), oba iz Banovića.”

  Faruk Smajlović, prof. muzike iz Srebrenika, o umjetniku pseudonima ŠKAFF, rekao mi je: “To je jedna dobra duša srebreničke rock scene. Neko je ko živi i voli muziku, ali sticajem okolnosti nije muzički profesionalac, što pak sa druge strane (u njegovom slučaju), može biti otežavajuća okolnost. Odrastao na temeljima heavy metala, alternativnog i hard rocka, vremenom je svoje interesovanje proširio i na ‘endemičnije’ muzičke vrste tipa funky, fusion jazz, soul itd… Bend mu nikada nije zaživio u punom kapacitetu (zbog ovih ili onih razloga), tako da je krenuo putem solo karijere. Uz muzički, posjeduje i dosta dara za poeziju, tako da sa zadovoljstvom mogu konstatovati kako mi je drago da se takav lik još uvijek ‘bakće’ sa muzikom koju voli, ali u ‘Tamnom vilajetu’ ga ne cijene dovoljno…“.

  Foto – Rusmir Ibrahimović

  Prilog pripremio: Dragutin Matošević (www.BARIKADA.com)

  https://www.facebook.com/nedim.joldic.12 /

  YT – ŠKAFF – Tamo gdje je ljubav (Official video 2021)