• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  Vrane vrane (Živinice, BiH) – Biografija benda

  Vrane vrane (Živinice, BiH) – Biografija benda

  Vrane vrane (Živinice, BiH) – Biografija benda

  Prijašnje ime benda Vrane vrane, bilo je Vrane. Bend Vrane osnovan je 1993. godine u Živinicama, BiH. Da se osnuje taj bend, ideju su dali, Damir Nišić (solo gitara) i Vehid Aljić (bubnjevi, prateći vokal). Ubrzo, iste te godine, pridružuju im se Salko Butković (vokal) i Aljo Muminović (bass gitara). Godine 1996., bendu Vrane pridružuje se i Zaim Mušanović (solo / ritam gitara, prateći vokal). U toj postavi bend Vrane nastupa na Trećoj Živiničkoj gitarijadi i osvaja 1. mjesto. Godine 1999., bend Vrane nastupa na velikom Internacinalnom festivalu u Goraždu, zajedno uz Damira Urbana i sarajevsku grupu Punkt, a iste godine nastupa i na festivalu u Višegradu, uz beogradsku grupu Negativ.

  Godine 2001., bend Vrane učestvuje i na 1. Heineken Music Festu u Zenici. U to vrijeme, bend Vrane počinje sa snimanjem albuma, prvenca. Snimanje je obavljeno u Studiju GEO, Tuzla. Album je sniman tokom naredne tri godine i završen je 2003. godine. Naziv mu je, “Iz srca“. Uz članove benda Vrane, na albumu se pojavljuju i gosti, a bili su to – Mahir Sarihodžić (klavijature, klavir) i Maja Sar (prateći vokali). Album, “Iz srca“, po izlasku, ostavio je znatnog traga na mnogim top listama BiH. Bend Vrane je radeći na njegovoj promociji nastupao po cijeloj BiH. Izdvaja se nastup na motorijadi u Otvorenoj areni, Lukavac, uz bendove – Atomsko sklonište, Brkovi i Cactus Jack.

  Bend Vrane se specijalizirao za nastupe na raznim motorijadama tako da bilježi gostovanja u organizaciji raznih moto klubova. Izdvajaju se motorijade u Zenici, Tuzli, Gornjoj Tuzli, Gračanici, Lukavcu, Odžaku, Živinicama te na manifestaciji Ljetne večeri u Gračanici i Živinicama. Period od 2003. do 2011. godine ispunjen je mnogobrojnim nastupima benda Vrane. Nabrajati sve njihove nastupe i uspjehe u toj fazi rada, uzelo bi mnogo vremena i mnogo prostora.

  Godine 2012., bend Vrane pravi koncert na motorijadi MK Black Dragons u Mariboru (Slovenija). Godine 2015., bend Vrane doživljava male izmjene u članstvu. Priključuje mu se novi vokal – Nedim Zukić. Te godine bend Vrane ponovo svira uz Atomsko sklonište u Otvorenoj areni, Lukavac. Godine 2016., u već više puta pominjanoj Otvorenoj areni, Lukavac, bend Vrane nastupa uz zagrebačku grupu Brkovi.

  Godine 2017., bendu Vrane se priključuje i iskusni bass gitarista – Darko Knežević. Te iste godine, bend Vrane uz Cactus Jack (Pančevo, Srbija) i The Trio (Zagreb, Hrvatska) nastupa u Otvorenoj areni, Lukavac. Krajem 2017. godine, bend Vrane ulazi u Studio Domavia i snima single “Ranjene godine“, sa tadašnjim vokalom, Nedimom Zukićem.

  Godine 2018., bend Vrane konačno pronalazi adekvatan vokal. Pravi je to muzički dragulj. Njeno ime je Nerma Vrabac. U toj, novoj postavi, bend Vrane svojim nastupima ponovo osvaja cijeli region. Tako, maja 2018. godine, bend Vrane opet pravi odličan koncert u Mariboru (Slovenija), o čemu su pozitivne kritike dala tri časopisa iz te oblasti.

  Krajem 2019. godine, bend Vrane okreće novi list. Angažuje Dragutina Matoševića kao svog managera, koji je svoju kompetenciju već dokazao radom sa bendovima Southern Storm (Tuzla, BiH), Cactus Jack (Pančevo, Srbija) i No Rules (Tuzla, BiH). U cilju svoje bolje prepoznatljivosti (jer pod imenom Vrane u regionu već djeluje nekoliko bendova), živinički bend Vrane mijenja ime u Vrane vrane. Kao svoje primarne uzore, članovi benda Vrane vrane ističu bendove – Iron Maiden, Deep Purple, Divlje jagode

  Dolaskom svjetske pandemije, korona, prestaju koncertne aktivnosti benda Vrane vrane. Taj period, bend koristi za rad u studiju. Snimaju se nove autorske pjesme koje se planirane za naredni album. Svaka od tih prvih pjesama, njih tri, propraćene su adekvatnim video zapisima. Bend je svojim radom skrenuo pažnju na sebe od strane mnogih – kako publike, tako i medija. Rezultat je to rada na medijskim prezentacijama putem društvenih mreža, gostovanja u mnogim regionalnim radijskim i TV emisijama.

  Interes za njegov rad pokazao je i renomirani izdavač, Croatia Records, sa kojim je potpisam ugovor za izdavanje albuma koji je dobio naziv “Plava krv“. Rad u studiju je nastavljen, ali te nove pjesme nisu imale video zapise. Ostatak materijala čuvan je za album na kom se vrijedno radilo. Opet su uslijedile promjene u članstvu benda. U dvije pjesme, stoga, “uskočili” su vokali – Žanil Tataj Žak – poznato ime sa regionalne muzičke scene, kao i bivši pjevač ovog benda, Nedim Zukić – koji je potom ponovo zauzeo poziciju glavnog vokala.

  Izdavanje albuma “Plava krv“, sa etiketom Croatia Records, uslijedilo je avgusta 2023. godine. Bend Vrane vrane sada radi na njegovoj medijskoj promociji. Bend Vrane vrane ima mnoge planove za svoju budućnost o čemu će redovno, putem svoje Facebook Official stranice ili posredstvom svog YouTube kanala, redovno informirati sve one koje to zanima. Članovi benda Vrane vrane spremni su iskoristiti svoje dugogodišnje iskustvo i prepoznatljiv brend, kako bi svoju muziku približili regionalnoj publici.

  Diskografija – Vrane – Iz srca (Self-released, 2003) ; Vrane vrane – Plava krv (Croatia Records, 2023)

  Sadašnji članovi benda Vrane vrane su – Nedim Zukić (vokal) ; Damir Nišić (gitara) ; Zaim Mušanović (ritam gitara, prateći vokal) ; Darko Knežević (bass gitara) ; Eniz Gabeljić (bubnjevi). Na albumu se kao gostujuće vokali pojavljuju – Nerma Vrabac i Žanil Tataj Žak.

  Vezani link – VRANE (Živinice, BiH) – Iz srca (Osvrt: Dragutin Matošević)

  Foto: Mevlida Begić Gabeljić

  https://www.facebook.com/vranevraneofficialVrane vrane YouTube kanal – Vrane vrane – Živinice, BiHhttps://www.youtube.com/channel/UCZ1wPboZPqJHZu5Ou0ak4RQ

  YT – Vrane vrane – Lovci na vještice