• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  TOMISLAV GOLUBAN – Chicago Rambler

  TOMISLAV GOLUBAN – Chicago Rambler

  TOMISLAV GOLUBAN – Chicago Rambler / Spona, 2019 / CD, dig / blues / Hrvatska

  TOMISLAV GOLUBAN (Zabok, Hrvatsko Zagorje), blues glazbenik, pjevač, skladatelj i svirač usne harmonike. Jedinstven je u svojem glazbenom izričaju u kojem na zanimljiv način spaja blues s hrvatskom tradicionalnom glazbom. Usnu harmoniku je počeo svirati 1997. inspiriran starim majstorima bluesa. U solo/duo varijanti ili uz prateći sastav, nastupao je u Americi i Europi u 20-tak različitih zemalja. Diskografiju mu čini deset studijskih albuma na kojima nalazimo delta, country i chicago blues, zydeco, rock’n’roll i etno (world) glazbu. Njegove autorske skladbe teku kao pritok rijeke Mississippi nastojeći spojiti naizgled nespojivo – hrvatske (zagorske) korijene i američki blues. Osvojio je 4 nagrade Porin, pokretač je etno blues festivala u Zagorju, educira mlade te uređuje radio emisije o blues glazbi na Hrvatskom radiju.

  Nakon 20 godina karijere i 10 studijskih albuma, nove pjesme i aktualni nastupi Tomislava Golubana jednako pršte energijom, strašću, humorom i nadasve urnebesnom svirkom. Od male usne harmonike i lokalnih nastupa, tijekom godina je isklesao grandiozni spomenik tom instrumentu u kojeg je čudesno i uporno dahtao na nekoliko kontinenata, desetke država i festivala, stotine koncerata i stotine tisuća kilometara. Na blues terenu, Goluban je s jedne strane opasan i promišljen umjetnik, a s druge pak nježan i zavodljiv glazbenik. Generalno gledano, on je opasna i sveprisutna ptica grabljivica kamuflirana u perje malog goluba. (Tekst oficijelne biografije preuzet sa web stranice autora).

  Diskografija – “Pigeon’s Flight” (Delta (sam-izdat, 2005., Aquarius Records / Spona, reizdanje, 2008.) ; “Mr. B.” (Aquarius Records / Spona, 2007.) ; “Zagorje Blues” (Aquarius Records / Spona, 2009.) ; “200$ SUN Memphis Album” (Croatia Records, 2010.) ; “Med bregi” (Menart / Spona, 2012.) ; “Blow Junkie” (Menart / Spona, 2014.) ; “For a Friend & Brother” (Spona, 2015.) ; “Kaj blues etno” (Spona, 2015.) ; “Velvet Space Love” (Spona, 2018.) ; “Chicago Rambler” (Spona, 2019.)

  Album “Chicago Rambler” snimili su – Tomislav Little Pigeon Goluban (vokali, usna harmonika) ; Joe Filisko (usna harmonika, 3,9) ; Eric Noden (gitara) ; EG McDaniel (bass gitara) ; Kenny Beedy Eyes Smith (bubnjevi)

  Za blues, kao muzički žanr, zna se da je potekao u Sjedinjenim Američkim Državama. Odavno već, on nije samo dio američke kulture. Blues se, sa sličnim uspjehom, svira širom svijeta. Blues ima i svoje predstavnike na hrvatskoj muzičkoj sceni, a možda je upravo rad Tomislava Golubana ona najsvijetlija tačka hrvatske muzičke scene po pitanju bluesa.

  Kako je već i rečeno u tekstu biografije ovog umjetnika, njegov blues karakteriše spoj bluesa s tradicionalnom hrvatskom muzikom, najviše iz kraja gdje se govori kajkavskim narječjem. Albumom, “Chicago Rambler“, Tomislav Goluban se približio njegovom izvoru – američkoj verziji – Chicago blues style – iz nekoliko razloga. Bend koji se okupio za tu priliku, uz Tomislava čine i tri Amerikanca. Album je sniman u Sjedinjenim Američkim Državama uz ekipu američkih saradnika zaduženih za tehničku doradu. Iako su pjesme autorske (osim pjesme br. 12 – “Išel budem v kleticu” – koja je traditional), pjevane su na engleskom jeziku.

  Pretpostavljam da se svaki umjetnik, prije ili kasnije, želi okušati i na muzičkom polju kojim su suvereno djelovali i vladali njegovi uzori. Ovaj album i sagledavam u tom svjetlu. Obzirom na velike umjetničke domete koji krase Tomislavov dosadažnji muzički rad, najmanji mu je problem, vjerujem, bio prilagoditi se izvornom blues zvuku karakterističnom za blues scenu grada Chicago. To se čuje i dokazuje u svakoj od ovdje predstavljenih pjesama. Usna harmonika je minijaturan instrument u poređenju sa mnogim drugim instrumentima. Međutim, to ni malo ne umanjuje njene domete i značaj, pogotovo kada se nađe uz istinskog umjetnika kakav je, bez ikakve dvojbe, Tomislav Goluban.

  Pjesme su raznolike atmosfere, sve ih povezuje blues, ali i maestralne izvedbe. Mogu reći, svojevrsni su tečaj, pokazuju nam kako treba svirati blues na način da osvoji na prvo slušanje, da donese prepoznatljive emocije koje i jesu njegova osnovna karakteristika. Tomislav je u tome izuzetno vješt – i pjevanjem i sviranjem – a pokazao je to i ovih diskografskim izdanjem.

  Bilo bi nepravedno ovdje ne pomenuti i saradnike koji su pomagali Tomislavu u nastajanju i kreiranju ovog albuma – Joe Filisko, Eric Noden, EG McDaniel i Kenny Beedy Eyes Smith, kao instrumentalisti, dali su nemjerljiv doprinos vrijednosti ovdje predstavljenog materijala. Sve su to lijepo “zaokružili” – Blaise Morton (snimatelj, mix i mastering), Eric Noden & Tomislav Goluban (produkcija), kao i ekipa iz Hrvatske – Siniša Bizović (izvršni producent), Igor Vranješ (dizajn), Martin Black Dog Turk (cover photo), Fulvio Vidić (inner photo).

  Chicago Rambler” je album kojem ću se često vraćati. Vjerujem, mnogi i od vas, također, ako se potrudite nabaviti si ga. Have a nice time with Tomislav.

  Tomislav Goluban – “Chicago Rambler” – 1. Pigeon Swing ; 2. Locked Heart ; 3. Bag Full Of Troubles (feat. Joe Filisko) ; 4. Jerry Ricks On My Mind ; 5. Can’t Find Myself ; 6. Home Made Honey ; 7. One-way Ticket ; 8. Do The Right Thing ; 9. Little Pigeon (feat. Joe Filisko) ; 10. Jerry Ricks On My Mind (Acoustic) ; 11. Searchin’ For My Baby ; 12. Išel budem v kleticu (I’ll Go To My Cottage)

  Foto: Spona Music press 

  Vezani linkovi
  TOMISLAV GOLUBAN – Blow Junkie (Recenzija: Dragutin Matošević)
  TOMISLAV GOLUBAN & NEBOJŠA BUHIN – For a Friend & Brother (Recenzija: Dragutin Matošević)
  TOMISLAV GOLUBAN – Kaj Blues Etno (Recenzija: Dragutin Matošević)
  TOMISLAV GOLUBAN feat. Toni Starešinić – Velvet Space Love (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/golubantomislav / http://www.goluban.com /

  YT – Tomislav Goluban – Can’t Find Myself

  YT – Tomislav Goluban – Locked Heart (Live)