• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  TOMISLAV GOLUBAN & NEBOJŠA BUHIN – For a Friend & Brother

  TOMISLAV GOLUBAN & NEBOJŠA BUHIN – For a Friend & Brother

  TOMISLAV GOLUBAN & NEBOJŠA BUHIN – For a Friend & Brother / Spona, 2015 / CD / blues / Hrvatska

  Album “For a Friend and Brother”, koji potpisuju Tomislav Goluban (usna harmonika) i Nebojša Buhin (gitara), svojevrsni je omage Tomislavovom prijatelju i Nebojšinom bratu, Draženu Buhinu Buhi (1965. – 2012.). Dražen Buhin Buha je se rodio u Bjelovaru. U Bjelovaru se bavio muzikom, slikarstvom, pisanjem, organiziranjem koncerata, izložbi… Među osnivačima je HGU-a (Hrvatske glazbene unije), zaslužan je za objavljivanje novina “Status”, nagrada “Status” i “Porin”, uređivao je brojna književna izdanja, bio je urednik “Hrvatskog glazbenog vodiča”… Inicirao je, pokrenuo i organizirao Hrvatske blues snage, odveo ih je iz anonimnosti do nastupa u Memphisu, uz bok najboljih na svijetu… Sve to uz njegov redovni, svakodnevni posao u Hrvatskoj glazbenoj uniji, kojem je bio potpuno posvećen i predan, od jutra do mraka. Imao sam priliku i čast upoznati ga u zagrebačkom Klubu “Sax”, u jesen 2009. godine.

  Album “For a Friend and Brother”, sadrži 12 instrumentalnih kompozicija. Tomislav Goluban je autor osam kompozicija na albumu, dok su preostale četiri zajedničko djelo dvojca Goluban & Buhin. U njihovom izvođenju, Nebojši i Tomislavu su se pridružili i gostujući muzičari. U kompozicijama “Play The Blues” i u “Thunder Nights”, to je Vlado Simčić Vava (gitara) ; u kompoziciji “Hook Walk”, to je Lela Kaplowitz (glasovi, step) ; u kompozicijama “St. Martin” i u “Sleepy Thing”, to je Danko Burić (viola) te u kompozicijama “Wrong Patch” i “Don’t You”, to je Bruno Krajcar (klavir). Pomenut ću i ostale koji sviraju na albumu – Jurica Leikauff i Mike Sponza. Album je miksao Mladen Malek, dok produkciju zajednički potpisuju Goluban i Buhin.

  Tomislav Goluban je hrvatski blues muzičar, švirač usne harmonike, kompozitor i pjevač. Usnu harmoniku svira od 1997. godine i ustoličio se u sami vrh među najbolje svirače usne harmonike u Hrvatskoj. Svirao je i širom Europe, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama. Više o njemu ima na ostalim stranicama unutar web portala Barikada.com .

  Diskografija: “Pigeon’s Flight” (Delta, sam-izdat, 2005., reizdanje: Aquarius Records / Spona, 2008.) ; “Mr. B.” (Aquarius Records / Spona, 2007.) ; “Zagorje Blues” (Aquarius Records / Spona, 2009.) ; “200$ SUN Memphis Album” (Croatia Records, 2010.) ; “Med bregi” (Menart / Spona, 2012.) ; “Blow Junkie” (Menart / Spona, 2014.) ; “For a Friend & Brother” (Spona, 2015.)

  Nebojša Buhin Nebo je Bjelovarčanin, gdje i danas živi i djeluje. Sa 13 godina počinje svirati gitaru. Nema zvanično muzičko obrazovanje, ali je učio slušajući najbolje muzičare. Radi kao studijski i session muzičar. Također je, između ostalog, svirao i u Sjedinjenim Američkim Državama. Više o njemu ima na ostalim stranicama unutar web portala Barikada.com .

  Diskografija: “Bejb” (Dallas Records, 1999.) ; “10 Guitar Stories” (Dallas Records, 2003.) ; “Nebo Plays Christmas Songs” (Dallas Records, 2007.) ; “Guitar Language” (Dallas Records, 2007.) ; “Six String Diary” (Dallas Records, 2011.) ; “For a Friend & Brother” (Spona, 2015.)

  Goluban - Buhin - CD

  Usna harmonika Tomislava Golubana u prvom je planu, a gitara Nebojše Buhina na najbolji način podcrtava osnovne teme kompozicija sa albuma. Kompozicije su smirenog ritma i sjetne atmosfere – upravo onakve kakve bi trebale biti kao posveta nekome veoma dragom. Svaka od kompozicija ima neku svoju karakteristiku – različitost – čemu doprinose dva glavna aktera ove priče, kao i mnogobrojni gostujući muzičari. Ovaj album proglasio bih najboljom propagandom bluesa – za sve one koji se sa tim važnim muzičkim pravcem rjeđe susreću. Sve je tu skladno, bez imalo ekstravatizma ili pretjerane virtuoznosti. Naravno, umjetnička strana je znatno zastupljena, ali na jedan lakši i prijemčljiviji način.

  Kada sam, od 2004. do 2008. uređivao muzičko-informativne emisje serijala “Jeans generacija”, Radio Tuzla, znao sam da ne mogu “promašiti” slušalačkoj pažnji sa dva muzička stila – gypsy i blues. To nije slučajno. Nerijetko za sevdah kažu da je neka vrsta bluesa. Znači – taj muzički pravac nam i nije toliko stran. Upravo muzička izdanja, poput albuma “For a Friend and Brother”, potvrda su moga naprijed iznesenog mišljenja i učinit će da poraste broj onih koji će više svog vremena posvetiti blues muzici.

  Spona - Logo

  Tomislav Goluban & Nebojša Buhin – “For a Friend & Brother” – 1. Don’t You ; 2. St. Martin ; 3. Thunder Night ; 4. Wrong Patch ; 5. Drop of Dust ; 6. On the Way ; 7. Seeds and Plants ;  8. White Stone ; 9. Hook Walk ; 10. Sleepy Thing ; 11. Play the Blues ; 12. Rollin’ Tear

  www.goluban.com / www.nebobuhin.com / www.spona.com.hr

  YouTube – Tomislav Goluban & Nebojša Buhin – Wrong Patch

   

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina