• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  STROGI CENTAR – Centrologija

  STROGI CENTAR – Centrologija

  STROGI CENTAR – Centrologija / One Records, 2019 / CD, LP, digital kompilacija / hard rock / Srbija

  Ovo izdanje se nalazi u CD, LP ili digital formi. To je The best of sa njihova tri do sada izdata albuma. Sve pesme su remasterizovane u najboljem studiju u Beogradu koji se zove – BLAZE. Broj pesama na ploči je 11. Bonus pesma, ŽIVOT NA TRENUTAK, koja nije mogla da stane na ploču, može da se naći na svim digitalnim platformama. Klasičan hard rock je podignut na viši nivo samim time što je producent Miloš MihajlovićBLAZE. Ko želi da nabavi izdanje benda Strogi centar može to uraditi preko sajta www.onerecords.rs – vlasnika, direktora i čuvenog muzičkog maga, Zorana Nestorovića, u Srbiji, a i šire… poznatog pod nadimkom – Valderama.

  STROGI CENTARCentrologija (LP) –
  A1 Zauvek sam ; A2 Ko je kriv? ; A3 Gde smo sad? ; A4 Snovi mi kažu ; A5 Kao stranci
  B1 Slobodan rođen ; B2 Kome ljubav dati? (radio edit) ; B3 Nisam tvoj ; B4 Bože daj mi snage ; B5 Probudi me (radio edit) ; B6 Drumski ratnik

  Uvodna numera, ZAUVEK SAM, drsko je dinamična i naelektrisana, bučna i glasna. Ipak – u sebi, posebno u refrenu, sadrži dovoljno melodičnosti i za površnog, a i za pažljivog slušaoca. Ljubav između nje i njega je osnova pesme i to je očigledno i na puškomet. U narednoj pesmi, muzičkom dokumentu, KO JE KRIV?, Strogi centar je samo na mah, u samo na početku pesme, blag, ali kako se pesma razvija, podseća na najsvetlije momente 80-tih i 90-tih godina prošlog veka od strane svetske muzičke produkcije – one koje je američki MTV tada i forsirao. To shvatite samo kao pohvalu, kao kvalitet plus – nikako drugačije!

  KO JE KRIV? ima gitarski solo, ubedljiv kao putešestvije i sve ovde zvuči kompaktno i na svom mestu. Ništa ne fali, niti štrči. Treći redni komad na ovom LP–u je pesma GDE SMO SAD?. Na neki način vesela je bluz vožnja, sa vokalom koji ovaj bend, neskriveno, uvek dovodi u prvi plan, ravnopravno, kao da je zaseban instrument, što se ne dešava često u domaćoj (srpskoj) autorskoj industrriji. Pesma, GDE SMO SAD?, traje pozamašnih 4 minute i 41 sekunde i ne mari za radio zakone današnjice, već igra na kartu istinske umetnosti.

  Dokument, SNOVI MI KAŽU, ispostavlja se kao moćna balada, mada njen moćan gitarski riff uvod ne daje takav utisak. Da, ovo je moćna balada, metal balada rekao bih, sinfonijska balada. Odličan vokal, odličan bend. Šta reći kad ova pesma traje skoro 6 minuta. (5 minuta i 40 sekundi, da budem precizniji).

  Hard rock i donekle metal bend, Strogi centar, za primer je mlađim bendovima kakve pesme treba da se prave – beskompromisne, iskrene, grlate, kad treba i melodične, emotivne, kad treba grčevite i silovite. Potpisniku ove CD / LP / digital recenzije posebno se dopala pesma KAO STRANCI i njen tekst.

  Još jedna originalna i zanimljiva riffologija primećuje se u bajkerskoj odi SLOBODAN ROĐEN! To je jedna od zaista retkih pesama koja je po dužini trajanja radijski prihvatljiva i uklapa se u nove trendove new age music audio & video production sekcije. SLOBODAN ROĐEN, BIĆU ROĐEN, BIĆU DO KRAJA, ZNAJ, poručuju momci iz benda Strogi centar.

  Ostale muzičke dragulje benda Strogi centar vam neću opisivati, jer ću vam prepustiti da ih sami otkrijete i uživate u njima, nabavite to izdanje! Nije to tako strašno, a dobijate same muzičke dijamante!

  Klavijature imaju izuzetnu ulogu u mnogobrojnim pesmama sa albuma benda Strogi centar. Klavijaturisti su Kosta Marušić, Slobodan Dragović i Milan Sudžuk. Basista, tj. bas gitarista benda Strogi centar je Vekoslav Ristić, koji je i prateći vokal. Dušan Grujić je svirao električnu gitaru i pevao prateće vokale. Nekoliko sjajnih vokala obeležilo je i ostavilo svoj pečat u bendu Strogi centar. Oni su: Nemanja Mitrović, Aleksandar Bojković, Ivan Đerković, Srđan Jeremić, dok je za setom bubnjeva sedeo Mladen Dragović. Glavni i odgovorni urednik ovog izdanja je Zoran Nestorović, a tehničku pripremu je uradio legendarni Dean Clea Brkić.

  Hard rock, pa i na prstohvat, metal, bend Strogi centar ovim CD, LP, digital izdanjem vraća nadu u domaći rock’n’roll. Nadam se da će biti više bendova sledbenika njihovih ideja, napora i dela.

  Što se mene tiče, ovo je pun pogodak i otkriće na kvadrat, ma ne na kvadrat, već na kub. Potražite ovo ostvarenje. Nabavite ga! Nećete zažaliti! Ja bar nisam. Preporuka za preslušavanje se podrazumeva! Pun pogodak u centar mete!!!

  YT – Strogi centar – Zauvek sam

  YT – Strogi centar – Kome Ljubav dati (Radio Edit, 2019)

  ..

  Recenzija:
  Milan B. Popović
  Beograd, Srbija

  ..