• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  MILAN B. POPOVIĆ – Rudarenje duše (Zbirka pjesama)

  MILAN B. POPOVIĆ – Rudarenje duše (Zbirka pjesama)

  MILAN B. POPOVIĆ – Rudarenje duše / Zbirka pjesama (Samostalno izdanje, 2023)

  Milan B. Popović srpski je pjesnik. Ujedno je i muzički kritičar, a svoje tekstove objavljuje u dnevnim noviname – Blic (Srbija), Dan (Crna Gora) i Fokus (BiH). Kolumnista je dnevnih novina – Pravda (Srbija). Saradnik je magazina – Rocks, Novi magazin, Nocturne, Time out, Kontra, Sound metal, Bestseler, XZ, Butcherian vibe, Sound & Music, Hard & Heavy, Ispred dragstora, Kvartal, Književni magazin, Književne novine, Gradina, Pressing, Naše novine, Novine beogradskog čitališta, Urban Bug, muzički internet portal NekiRok.com, književni kulturni magazin iz Novog Sada, Nova misao i drugih štampanih i web redakcija. Živi, radi i stvara u Beogradu.

  Iako je Milanovo djelovanje višestrano, fokusirat ću se ovaj puta na njegov književni rad, a povod je Milanova deveta knjiga pjesama – Rudarenje duše – koja je ovih dana i objavljena.

  BIBLIOGRAFIJA:

  Molitva tetoviranog srca, zbirka pjesama – (Narodna knjiga/Alfa, 2006)
  Vreme brutalnih dobronamernika, zbirka pjesama – (Narodna knjiga/Alfa, 2006)
  Oka da ne ispustim dah, zbirka pjesama – (Narodna knjiga/Alfa, 2007)
  Na kori integralnog hleba i olovci, zbirka pjesama – (Narodna knjiga/Alfa, 2011)
  Pesma bunca i plače, zbirka pjesama – (Samostalno izdanje, 2017)
  Pesma bunca i plače, drugo, dopunjeno izdanje – (Samostalno izdanje, 2019)
  Bolji od svog života, zbirka pjesama – (Samostalno izdanje, 2020)
  Ja, prvo lice množine, zbirka pjesama – (Samostalno izdanje, 2020)
  Rudarenje duše, zbirka pjesama – (Samostalno izdanje, 2023)

  Citirat ću par paragrafa jednog od recenzenata ovog izdanja, cijenjenog književnika, Bratislava Todorovića. Kompletna recenzija može se čitati na linku – RemixPress.com .

  Bratislav Todorović piše – “Na razvalinama svoga grada, urbani poeta Milan B. Popović, zvalački objedinjuje stihovima pesama, surovu stvarnost i ništavnost sa fundamentom života, a to je, prekopotrebna ljubav, pobeda, istrajnost u ovom sumornom vremenu beščašća kome smo svedoci. Milanova poetika je prijemčiva svakom ko želi da zaplovi tim vodama, ali i istovremeno i misaona. Stavlja nam prst na čelo da se zapitamo: Ko smo? Kuda idemo? Pesnik balansira na žici, između očaja, nemoći i bola, ali s druge strane: pobede, ljubavi i života. Njegov slobodan stih nam omogućava da s njim korespondiramo kao s prijateljem. Britke reči i misli i same će nas dovesti do zapitanosti: Gde smo to mi?

  Duga forma pesama, neuobičajnih kod nas, zapravo daje lični pečat pesnika, vešto prožimanje rokerskih mantri sa jasnim izvedenim stihovima, bez rime, ili vrlo malo, slobodnim stihom, daje punoću i boje, emocije koje vrsni pesnik poput Milana B. Popovića zna da ukomponuje. Posle osam pesničkih knjiga, ova deveta je esencija njegovog stvaralaštva, kruna koja će dugo sjati na pesničkom nebu Srbije. Iz pesama isijava dobrota, koja krasi Milana, što daje osobit karakter pesmi.

  Buntovnik s razlogom i to dobrim razlogom, zapravo je ispisao knjigu o sebi, o nama, kao poruku, testament po kome ćemo odrediti pesnika Popovića. Sažeo je Milan u 38 pesama u tri ciklusa, ceo jedan svet, život, koga smo savremenici. Čak i njegova dobrota, nesebičnost, humanost, uvrstila je i jednog pesnika početnika iz Senja, Dragišu Aćimovića, koji je sa tri pesme, ukrasio buket cveća u ovoj pesničkoj vazi.

  Poslije ovako lijepih riječi, a kompletna recenzija književnika Bratislava Todorovića ima ih još pregršt, ostaje da u kontaktu sa autorom dođete do svog primjerka knjige “Rudarenje duše“. Kontakt: kulturaurbanih@yahoo.com .

  Foto – Milan B Popović 2023 (Photo – Jakša Vlahović)

  https://www.facebook.com/milan.b.popovic / http://www.molitvatetoviranogsrca.com /