• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Raporti »

  ŠINOBUSI (NS, Srbija) – Raport sa koncerta (Tuzla, 16-03-2018)

  ŠINOBUSI (NS, Srbija) – Raport sa koncerta (Tuzla, 16-03-2018)

  ŠINOBUSI (NS, Srbija) – Raport sa koncerta (Tuzla, 16-03-2018)

  Tuzlu su, 16-03-2018. godine, po prvi puta, posjetili članovi novosadske pop rock grupe Šinobusi. Peteročlanu ekipu Vojvođana, ugostio je novi tuzlanski koncertni prostor, BKC Klub Tuzla. Po načinu kako su iznijeli svoju muzičku opremu, kako su je združenim radom veoma brzo postavili na binu, usput obavili i tonsku probu, bilo je vidljivo da je to uigran i homogen tim.

     

  Nije trebalo dugo čekati i Šinobusi su započeli svoj koncertni nastup. Frontman benda, Milan Korać (vokal i gitara), manirom sigurnog koncertnog majstora, vodio je koncert planiranim tokom. Drugo ime, drugi član benda koji se neizostavno mora pomenuti, bio je Stefan Stefanović Gile (usna harmonika). Gile je svojim bravoruznim sviranjem usne harmonike, a i svojom karizmom, mamio aplauze prisutnih tokom svake svoje solo egzibicije. Ništa manje nisu pokazali i ostali članovi benda – Nenad (solo gitarista i vokal), kao i sigurna ritam sekcija (Predrag, bass gitara i Đorđe, iz Šipova, bubnjar).

  Članovi benda Šinobusi su sve nas, prisutne, pomno izabranom set listom, proveli kroz najuspješnije pjesme svojih pet (do sada) izdatih albuma. Naravno, težište je bilo na pjesmama sa njihovog aktuelnog albuma, “Ljubav i dalje diše” (PGP RTS, 2017). Kako se koncert zahuktavao, Šinobusi su ubacivali i po koji cover. Između ostalih pjesama, izveli su i svoju verziju pjesme “Taxman“, grupe The Beatles. U trenucima kada su nas, prisutne, već imali “u šaci“, poklonili su nam i pokoji soul / blues standard. Taj dio koncerta još više je potvrdio da se radi o ozbiljnoj grupi koja ima širok dijapazon interpretatorskih mugućnosti.

  Kako se koncert bližio kraju, atmosfera je bila sve prisnija. Publika je zdušnim aplauzom nagradila svaku izvedbu benda Šinobusi. Negdje, iza ponoći, najavili su zadnju pjesmu. Tuzlaci su tražili još, što su im članovi benda i podarili. Izveli su tu zadnju pjesmu, a refrain te encore pjesme, “You Look Like Rain” (Morphine cover), uz Šinobuse, pjevali su i svi prisutni. Naravno, po završetku koncerta, ni tu nije mogao biti kraj. Po samom završetku koncerta, publika prilazi bendu, slijede čestitanja, fotografisanja sa članovima benda, dugi razgovori na muzičke teme…

  Zadnjih 25 godina nije se desilo da me nečija muzika ‘digne’ iz stolice. Vama je to uspjelo. Čestitam vam na nadahnutoj i kvalitetnoj svirci. Morate nam opet doći,” bila je iskrena izjava jednog od posjetitelja koncerta. Ona je sublimirala opći utisak svih prisutnih.

  Tuzlaci koji vole muziku, a nisu bilo na ovom koncertu, mogu samo da žale za propuštenom šansom. Šinobusi su iskazali želju da opet pohode Tuzlu, da Tuzlacima daju još jednu šansu da ih poslušaju… Grupa nas, muzičkih enuzijasta, učinit ćemo sve da se to uskoro i dogodi.

  DiskografijaNekad jurimo kroz polja, a nekad stojimo u stanicama (City Records, 2005) ; U pravcu jablanova (PGP RTS, 2007) ; Vagon za provetravanje tunela (PGP RTS, 2010) ; Nebo od skaja (Dallas Records, 2013) ; Ljubav i dalje diše (PGP RTS, 2017)

  Šinobusi su – Milan Korać (glas, gitara) ; Nenad Patković (gitara, klavijature, glas) ; Stefan Stefanović Gile (usna harmonika) ; Predrag Dmitrović (bass gitara) ; Đorđe Bubnjević (bubnjevi, udaraljke, glas)

  Vezani link – ŠINOBUSI – Ljubav i dalje diše (Recenzija: Dragutin Matošević)
  Vezani link – ŠINOBUSI – Bio sam tu (Info o aktivnostima)

  https://www.facebook.com/Sinobusi / http://www.sinobusi.com / https://www.facebook.com/Sinobusihttps://www.facebook.com/BKCSnookerBilliardJazzClub

  YT – Šinobusi – Preko polja, pa u brda

  YT – Šinobusi – Svirka za Žiksu

        
  Raport:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com