• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ŠINOBUSI – Ljubav i dalje diše

  ŠINOBUSI – Ljubav i dalje diše

  ŠINOBUSI – Ljubav i dalje diše / PGP RTS, 2017 / pop, rock / Srbija

  Grupa Šinobusi osnovana je u Novom Sadu, 2001. godine. Isprva je funkcionirala kao akustični trio, a krajem 2002. godine, triju se priključila ritam sekcija. Istovremeno, akustične gitare zamjenjene su ektričnim. U prvoj postavi benda bili su Slobodan Mirić (usna harmonika), Milan Korać (gitara, vokal), Đorđe Adžaip (slide gitara), Predrag Dmitrović (bass gitara) i Nikola Dukić (bubnjevi). Grupa brzo postaje koncertno aktivna i svira obrade poznatih rhythm & blues standarda, po klubovima širom Vojvodine. Već poslije nekoliko mjeseci, bend odlučuje da se posveti stvaranju autorske muzike. Novembra 2003. godine, Šinobusi snimaju album prvenac, “Nekad jurimo kroz polja, a nekad stojimo u stanicama” (City Records, 2005).

  Godine 2005., u bend dolaze novi bubnjar, Đorde Bubnjević i gitarista, Nenad Patković. Naredne (2006.) godine, Šinobusi polaze na putovanje balkanskim prugama. Nastupaju u Zagrebu, Sarajevu, na In Wires festivalu u Užicu, na Internacionalnom blues festivalu u Mostaru, Beer Festu u Beogradu, Mojo klubu u Senti, na proslavi 250 godina Apatinske pivare, kao i u mnogim klubovima širom Srbije.

  Novo poglavlje u radu Šinobusa, početkom 2007. godine, otvara dolazak novosadskog usnog harmonikaša, Željka Đurđevca Žikse. Maja 2007. godine, grupa snima drugi autorski album, “U pravcu jablanova” (PGP RTS, 2007), na kojem sarađuje s Petrom Jelićem, a prateće vokale pjevala je Zorica Milenković Zoka.

  Maja 2009., Šinobusi snimaju treći album, “Vagon za provetravanje tunela” (PGP RTS, 2010). Producent albuma je Petar Jelić (na albumu je svirao električne i akustične gitare i pjevao prateće vokale). Usno harmonikaš, Željko Đurđevac Žiks, umire 26. juna 2012. godine, a na njegovo mjesto dolazi Stefan Stefanović Gile. Šinobusi nastavljaju svoje putovanje i u studiju u Futogu, avgusta 2012. godine, snimaju svoj četvrti autorski album, “Nebo od skaja” (Dallas Records, 2013).

  Velikim koncertom u novosadskom klubu SKC Fabrika, 12. oktobra 2013. godine, grupa proslavlja desetogodišnjicu rada. Iste godine objavljena je kompilacija pesama koje su Šinobusi, u saradnji sa Solaris Blues Bandom, snimili na stihove Saše Radonjića. Album se zove, “Oblak nalik tebi“.

  Četvrti autorski album Šinobusa je “Nebo od skaja“, (Dallas Records, 2013). Prateće vokale pjevale su Jelena Bračika, Maja Matić i Dragana Keller Dada, a produkciju potpisuje Darko Varga.

  Važno je istači da je cijelim tokom svoje karijere grupa Šinobusi bila koncertno aktivna. Nabrajanje svih nastupa i mjesta gdje su njeni članovi svirali, potrajalo bi predugo.

  Diskografija – Nekad jurimo kroz polja, a nekad stojimo u stanicama (City Records, 2005) ; U pravcu jablanova (PGP RTS, 2007) ; Vagon za provetravanje tunela (PGP RTS, 2010) ; Nebo od skaja (Dallas Records, 2013) ; Ljubav i dalje diše (PGP RTS, 2017)

  Šinobusi su – Milan Korać (glas, gitara) ; Nenad Patković (gitara, klavijature, glas) ; Stefan Stefanović Gile (usna harmonika) ; Predrag Dmitrović (bass gitara) ; Đorđe Bubnjević (bubnjevi, udaraljke, glas)

  Novosadska grupa Šinobusi imala je primjerenu medijsku pažnju web portala Barikada – World of Music (molim, pogledati Vezane linkove), a muzika im je emitovana u muzičko-informativnim radijskim emisijama serijala Jeans generacija (084 i 192).

  Ljubav i dalje diše” (PGP RTS, 2017), peti je album grupe Šinobusi i dobar je razlog da ih ponovo pomenem. Na albumu se nalazi trinaest originalnih pjesama, a prvi put su im autori svi članovi grupe. Na ovu grupu uvijek obratim posebnu pažnje jer imaju svoju osobnost koja im daje prepoznatljivost. To ne znači da se muzički ponavljaju. Ne. Oni su iznova i iznova drugačiji. Mali su to pomaci, ali dovoljni da im donesu pažnju onih koji ih vole, koji prate njihov muzički rad.

  Šesnaest godina sviračkog staža, bez mnogo izmjena u članstvu, znatno doprinosi njihovoj kvaliteti. Istakao bih podjednak značaj koji Šinobusi daju i vokalnoj (često višeglasnoj) i instrumentalnoj formi svojih pjesama. Taj trend zadržali su i na svom petom albumu. Razmišljam koji plan su Šinobusi imali kompletirajući ovaj album. Rekao bih da su ciljali na radijsku prijemčivost i ako je tako – u tome su potpuno uspjeli. Ove pjesme kao da su pravljene za radijsko emitovanje. Nema to eksperimetisanja, koketiranja sa muzičkim novotarijama… Šinobusi se čvrsto drže onog u čemu su najbolji i to im još uvijek dobro polazi za rukom.

  Ne volim isticati pjesme koje su moji “aduti“. Za to nitko nema pravog recepta. Presudno je vrijeme i (ponekad) čudni stavovi publike koja je najpresudniji faktor po tom pitanju. Ipak, reći ću, i ovaj album nosi nekoliko pjesama koje će savladati prolaznost vremena, opstat će “malo duže“. Šinobusima želim prijatnu i dugu vožnju.

  Šinobusi – “Ljubav i dalje diše” – 1. U nevreme ; 2. Preko polja, pa u brda ; 3. Čudno voće ; 4. Ljubav i dalje diše ; 5. Boka ; 6. Začaran krug ; 7. Iz drugog života ; 8. Dečaci ; 9. HOP (instrumental) ; 10. Genetski Modifikovana Osećanja ; 11. Pauk tišine ; 12. Crna dirka ; 13. Vučedolska (instrumental)

  Vezani linkŠINOBUSI – “Nekad jurimo kroz polja, a nekad stojimo u stanicama” (recenzija – Branimir Bane Lokner)

  Vezani linkŠINOBUSI – “U pravcu jablanova” (recenzija – Branimir Bane Lokner)

  Vezani linkŠINOBUSI – “Vagon za provetravanje tunela” (recenzija – Branimir Bane Lokner)

  www.facebook.com/Sinobusi / www.sinobusi.com

  YouTube – Šinobusi – Ljubav i dalje diše – (Audio 2017)

  YouTube – Šinobusi – Preko polja, pa u brda

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .