• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  SANEL REDŽIĆ – Journey

  SANEL REDŽIĆ – Journey

  SANEL REDŽIĆ – Journey / Multimedia Music, 2019 / CD, Dig / classical guitar / Bosna i Hercegovina

  Sanel Redžić je rođen 1988. godine u Tuzli, Bosna i Hercegovina. Gitaru počinje da uči sa osam godina u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla, gdje je 2007. godine okončao svoje školovanje sa najvišim ocjenama u klasi Predraga Stankovića. Nakon toga, Sanel se upisuje na Muzičku akademiju “Franz Liszt” u gradu Weimar, Njemačka, gdje je studirao kod Thomasa Müller-Peringa i Ricarda Gallena.

  U toku studija imao je priliku pohađati i masterklase kod mnogih profesora gitare kao što su Costas Cotsiolis, William Kanengiser, Judicael Perroy, Aniello Desiderio, Denis Azabagić, Dejan Ivanović, Petr Saidl, Jorgos Panetsos, Thomas Offerman, Jozef Zsapka, Darko Petrinjak i mnogi drugi.

  Do danas, Sanel je oduševio publiku i medije na preko 1,000 nastupa i solo koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj, Ukrajini, Poljskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Grčkoj, Portugalu, Čileu, Kini, Japanu, Indiji i SAD-u. Koncertirao je na profiliranim binama kao što su Concertgebouw Amsterdam, Tokyo Bunka Kaikan Recital Hall, Hakuju Hall te Yamaha Hall, National Philharmonic of Ukraine, Philharmonic Paul Constantinescu Ploiesti i mnogim drugim.

  Na internacionalnim takmičenjima kao što su Tokyo i Tychy, Forum Gitarre Wien, Markneukirchen, Changsha u Kini, Anna Amalia Weimar, Fernando Sor Rim, Emilio Pujol Sassari, Iserlohn, Andres Segovia Velbert, Kutna Hora, Guitarmania u Lisabonu ili Guitar Art Festival u Beogradu, stekao je mnoge važne nagrade i priznanja za svoj rad. U međuvremenu je i sam postao član žirija, na mnogim takmičenjima za mlade gitariste, te redovno održava masterklase.

  Od 2006. godine Sanel Redžić je snimao CD-e u Sarajevu, Lajpzigu i Erfurtu. Pored toga, imao je priliku snimati za mnoge radio i TV stanice, te svirati sa različitim orkestrima. Sanel trenutno promovira svoje aktuelno diskografsko izdanje – album, “Journey“.

  DiskografijaClassical guitarDomeniconi, Scarlatti, Mertz, Barrios, Asencio, Dyens (Gramofon, 2007) ; Segovia Inspirations (KSGexAudio, 2013) ; JourneyAguado, de Falla, D’Angelo, Tarrega, Bach (Multimedia Music, 2019)

  Sanel Redžić rođeni je Tuzlak. Tuzla je početkom XXI stoljeća, u muzičkom smislu, slovila kao BiH centar metal muzike. Slijedio je hip-hop. Ono što je bilo konstanta, ono što je vrijedno radilo ispod “radara” medija, bila je (i dana danas aktivna i cijenjena je) klasična gitarska muzika. Rodonačelnik tog pokreta – i kao edukator, i kao tačka okupljanja pravih muzičkih vrijednosti – bio je prof. Predrag Stanković. On je uvijek znao prepoznati istinski talenat i stpljivim i upornim radom prenositi svoja velika iskustva, izvesti takvog muzičara na svjetske staze uspjeha. Jedan od tih njegovih učenika, aduta, bio je i Sanel Redžić.

  Pošto je diplomirao na Hochschule für Musik “Franz Liszt”, Weimar, Njemačka, Sanel je hrabro krenuo putem najvećih i najpoznatijih svjetskih pozornica. Nerijetko su to bila međunarodna takmičenja, a Sanel je najčešće odnosio nagrade za prvo mjesto. Sve je to dalo sigurnost njegovom muziciranju, dalo mu i neprocjenjivo sviračko iskustvo.

  Sa tri diskografska izdanja, Sanel je predstavio vrhunsku muziku, a pravim odabirom snimljenog materijala, stekao je respekt na klasičnoj gitarističkoj sceni svijeta. Svaki njegov CD bio je stepenica više. Svirao je i snimao sve zahtjevniji i zahtjevniji svirački materijal kojem je Sanel bezuslovno dorastao. Dokaz toj konstataciji je lakoća i neusiljenost njegovog sviranja klasične gitare. Onog trena kada pomislite, ovo je tako lijepo, tečno i lagano za odsvirati… Znajte da ste u velikoj zabludi. Ta ljepota sviranja, ta lakoća interpretacije… rezultat su velikog broja sati uporne i neprekidne vježbe, velikog odricanja, velike doze iskustva, uz podrazumijevajući talenat (zna se da talenat, bez teškog rada, nikoga nije odveo daleko).

  Muzika sa albuma “Journey” – ona se ne može opisati riječima. Nju treba slušati i svaki slušatelj će u njoj prepoznati momente koji ga nadahnjuju, duhovno obogaćuju.

  Sanel, moram to reći, svoje, sada već bogato iskustvo, uz renomirana imena sa svjetske scene klasične gitare, prenosi na mlade klasične gitariste organizujući već 5th Summer guitar school “PrSt” 18.-25.07.2020. godine, na izletištu Zlaća, kraj Banovića (ovogodišnju ekipu edukatora čine – Sanel Redžić, Predrag Stanković, Denis Azabagić, Tal Hurwitz i Xhevdet Sahatxhija). Nesebično dijeljenje svog znanja, davanja prilike da mladi talenti uče iz prve ruke, od istinskih majstora, vrhunac je bez mjerila na svjetskoj razini. Sanel – to je čovjek 100% na svom mjestu.

  Sanel Redžić – “Journey” – 1. Andante and Rondo Op 2. No 2 ; 2. Homenaje Le Tombeau De Claude Debussy ; 3. Due Canzoni Lidie; Espressivo, Tranquillo ; 4. Due Canzoni Lidie; Agitato ; 5. Fantasia on Themes from La Traviata ; 6. Partita BWV 1004; 1 Allemanda ; 7. Partita BWV 1004; 2 Corrente ; 8. Partita BWV 1004; 3 Sarabanda ; 9. Partita BWV 1004; 4 Giga ; 10. Partita BWV 1004; 5 Ciaconna

  Foto – Davor Matošević

  Vezani link – SANEL REDŽIĆ – Segovia Inspirations (Prilog – Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/sanelredzic / http://www.sanelredzic.com / http://prst.ba /

  YT – Sanel Redžić – Partita BWV 1004; 5 Ciaconna (Audio 2019)

  YT – Sanel Redžić – Fantasia on Themes from La Traviata (Audio 2019)