• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vremeplov »

  SANEL REDŽIĆ – Segovia Inspirations

  SANEL REDŽIĆ – Segovia Inspirations

  SANEL REDŽIĆ – Segovia Inspirations / KSGexAudio, 2013 / CD / klasična gitarska muzika / Bosna i Hercegovina

  Sanel Redžić je jedan od najperspektivnijih i virtuoznijih gitarista mlađe generacije, kome mnogi muzički kritičari i ljubitelji klasične muzike predviđaju blistavu svjetsku karijeru. Sanel je uz veliki repertoar, koji se sastoji od muzike baroka, pa sve do moderne muzike, stvorio važno ime na internacionalnoj sceni. Gitaru počinje da uči sa osam godina u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla, gdje je 2007. godine okončao svoje školovanje sa najvišim ocjenama u klasi Predraga Stankovića. Nakon toga, Sanel se upisuje na Muzičku akademiju “Franz Liszt” u Weimaru (Njemačka), gdje je studirao kod Thomasa Müllera-Peringa i Ricarda Gallena.

  U toku studija imao je priliku pohađati i masterklase kod mnogih profesora gitare kao što su Costas Cotsiolis, William Kanengiser, Judicael Perroy, Aniello Desiderio, Denis Azabagić, Dejan Ivanović, Petr Saidl, Jorgos Panetsos, Thomas Offerman, Jozef Zsapka, Darko Petrinjak i mnogi drugi. U junu 2005. godine, Sanel je proglašen Najtinejdžerom opštine Tuzla za školsku 2004/2005 godinu.

  Do danas, Sanel je oduševio publiku i medije na preko 1000 nastupa i solo koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj, Ukrajini, Poljskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Grčkoj, Portugalu, Čileu, Kini, Japanu, Indiji, Iraku i SAD-u. Koncertirao je na profiliranim binama kao što su Concertgebouw Amsterdam, Tokyo Bunka Kaikan Recital Hall, Hakuju Hall te Yamaha Hall, National Philharmonic of Ukraine, Philharmonic Paul Constantinescu Ploiesti i mnogim drugim. O Sanelu ćemo još mnogo toga lijepoga čuti.

  DiskografijaClassical guitar (Gramofon, 2007), ; Segovia Inspirations (KSGexAudio, 2013)

  Sanel Redžić, iako mlad muzičar, ima bogatu muzičku karijeru iza sebe. Pored završene muzičke akademije, i dalje uči, vrijedno koncertira i drži časove sviranja klasične gitare širom svijeta. Pobjeđuje na nebrojenim gitarističkim takmičenjima… Njegova diskografija, količinom nosača zvuka, ne odgovara umjetniku njegove razine. Nadam se da će se to ubuduće popraviti.

  Koncerti klasične gitare u Tuzli (Sanel Redžić je Tuzlak), na kojima Sanel svira, uvijek su ispunjeni do zadnjeg mjesta (bez obzira na veličinu prostora u kojem su organizirani), što govori i o kvaliteti muzike koju nam Sanel donosi, kao i o velikom broju ljubitelja tog zvuka (bar u Tuzli).

  Zadnji svoj nastup održan 05.04.2017. godine u BKC-u Tuzla, na proslavi 60. godina Srednje muzičke škole Tuzla, Sanel je iskoristio da prezentuje novo djelo, “Lament and Dance“, koje je specijalno za njega napisao majstor klasične gitare, Vojislav Ivanović.

  Da će se klasična gitara još i više popularisati, na regionalnom nivou, garant su Ljetne škole gitare koje Sanel organizuje. Prva je održana na Zlači, izletište kod Tuzle, 2016. godine. Izgleda da će to postati tradicija jer se priprema i II Ljetna škola gitare, koja će se održati od 29.07.2017. do 05.08.2017. godine, na istom mjestu. Predavači će biti svjetski poznati klasični gitaristi – Predrag Predo Stanković, Dejan Ivanović, Denis Azabagić i Sanel Redžić. Više detalja, kao i impresije prošlogodišnjih polaznika te škole, objašnjeno je u video zapisu Davora Matoševića (link u prilogu, dole).

  Sanel Redžić – “Segovia Inspirations” –
  Federico Moreno Torroba (1891–1982) Sonatina in A-Dur / A major – 1. Allegretto ; 2. Andante ; 3. Allegro
  Alexandre Tansman (1897–1986) – 4. Variations sur un theme de Scriabine ; 5. Passacaille Darius Milhaud (1892–1974) ; 6. Segoviana
  Manuel Maria Ponce (1882–1948) Sonata Romantica – 7. Allegro non troppo, semplice ; 8. Andante ; 9. Moment Musical, Vivo ; 10. Allegro non troppo e serioso
  Franz Schubert (1797–1828) – 11. Lob der Tränen D.711

  Vezani link – SANEL REDŽIĆ – Interview (Interviewer: Dragutin Matošević, Tuzla, BiH)

  http://www.sanelredzic.com / https://www.facebook.com/sanelredzic / http://www.ksgexaudio.com

  YouTube – Sanel Redzic Plays Sonata Romantica – M.M. Ponce

  YouTube – Sanel Redžć – Lament and Dance (by Vojislav Ivanović)

  YouTube – Sanel Redžić i drugi – Ljetna škola gitare Zlača 2016

  . .
  . . .
  Informacije kompajlirao:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .