• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  PETAR ĆULIBRK – Old School

  PETAR ĆULIBRK – Old School

  PETAR ĆULIBRK – Old School / Intek Music, 2022 / CD, dig / jazz / Hrvatska

  Petar Ćulibrk ( u nekim krugovima poznat i po pseudonimu World’s Okayest Pianist) rođen je u Dubrovniku (1986. godine). Klavir počinje svirati sa 7 godina. Školovanje nastavlja u Umjetničkoj gimnaziji “Luka Sorkočević” (Dubrovnik), a 2011. godine diplomira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Jazzom se počinje baviti u dobi od 14 godina. Po dolasku u Zagreb, sarađuje s Moranom Mesić u kvartetu Afinado, kao i sa brojnim drugim hrvatskim jazz muzičarima – Matija Dedić, Jasna Bilušić, Saša Nestorović, Mladen Baraković, Mario Igrec, Zvonimir Šestak, Filip Pavić, Aleksandar Vešić, Jazz orkestar HRT-a itd.. Od 2010. godine do danas, usavršava se na brojnim seminarima – kod Kennyja Barrona, Tonyja Monaca, Stefana Heckela, Renata Chicca, Joea Kaplowitza, Adama Holzmana, Alana Broadbenta, Erica Reeda. Od 2008. do 2014. godine, predaje klavir na Učilištu za popularnu i jazz glazbu Zagreb. Od 2013. do 2018. godine, profesor je teoretskih predmeta u Srednjoj glazbenoj školi “Frana Lhotke” u Sisku. Svoj profesionalni put nakratko nastavlja u Nizozemskoj. Po povratku, u Petrinji predaje klavir. Od 2021. godine profesor je teoretskih predmeta u Glazbenoj školi Dugo Selo. Kao pijanist, svirao je u Kvartetu Corona, s Moranom Mesić, u Vjekoslav Crljen Triju, a posljednjih godina posebno je bio aktivan s More Love Ensambleom, Cloud Buzzom i Miro Kadoić kvartetom. Dobitnik je 2. nagrade na prvom hrvatskom jazz natjecanju održanom 2015. godine. Godine 2020., nagrađen je prestižnom nagradom Status u kategoriji Najbolji jazz pijanista.

  Diskografija – KVARTET CORONA – LIVE IN SLAVONSKI BROD (MENART, 2010) ; MORE LOVE ENSEMBLE – MORE LOVE TO TCHAIKOVSKY (AQUARIUS RECORDS, 2017) ; MORANA MESIĆ & PETAR ĆULIBRK – FIRST LOVE (MORANA MESIĆ MUSIC, 2017) ; VJEKOSLAV CRLJEN TRIO – COTTON CLUB (HITCHTONE RECORDS, 2018) ; MORE LOVE ENSEMBLE – WAKING UP (AQUARIUS RECORDS, 2018) ; MORE LOVE ENSEMBLE – CROSSING (AQUARIUS RECORDS, 2020) ; CLOUD BUZZ – STEPPING FORWARD (CROATIA RECORDS, 2022) ; MIRO KADOIĆ – PRIJE DANA (AQUARIUS RECORDS, 2022) ; PETAR ĆULIBRK – OLD SCHOOL (INTEK MUSIC, 2022)

  Album “Old School” dugogodišnji je solo projekt hrvatskog jazz pijanista Petra Ćulibrka. Iako je ideja o snimanju ovog albuma začeta još 2018. godine, realizirana je tek 2022. godine. Sam materijal je nastao i mnogo ranije. Kompozicije na albumu stvarane su kroz različita razdoblja Petrovog života, pa se u njima mogu čuti i različiti muzički uticaji počevši od Oscara Petersona, preko nezamjenjivih – Reda Garlanda, Kennyja Barrona i Billa Evansa, do mladih snaga – Taylora Eigstija, Emmeta Cohena i Nicholasa Dupuisa (Anomalie). Kompozicije koje bi bile na albumu, počeo je skupljati 2019. godine. Jedna se nije uklapala u koncept albuma, pa je bilo potrebno napisati još jednu koja bi ju zamijenila. S obzirom da je snimanje trebalo biti uskoro, ona je nastala istu večer. Nazvana je “Eleventh Hour”, budući da je napisana u zadnji tren. Nažalost, zbog početka pandemije i zemljotresa koji je razrušio zgradu HGZ-a, gdje je album trebao biti snimljen, cijeli je projekt stavljen na čekanje. “Misao vodilja ovog albuma dolazi zapravo iz neprestane potrebe za stvaranjem, kako autorskim, tako i interpretativnim, kroz beskraj slobode koju nudi solo klavir kao vještina, ali i uz sva ograničenja koja dolaze od nas samih. Solo piano projekt “Old School” predstavlja pokušaj oslobađanja i nadilaženja vlastitih mogućnosti, kroz vječnu inspiraciju starih majstora s dozom nekih novih doživljaja muzike“, poručuje nam Petar Ćulibrk.

  Već iz prethodnog paragrafa vidljivo je kroz kakve je sve avanture umjetnik, Petar Ćulibrk, prošao u nastojanju da se konačno izrazi i svojim slističkim diskografskim izdanjem. Sa druge strane, djelujući u raznim drugim formacijama, nekoliko puta se već pojavio na stranicama web portala Barikada – World of Music. Konačno, tu je i solistički.

  Nesporno je da Petar Ćulibrk suvereno vlada crno bijelim tipkama. Ono što moram istači je evidentna smirenost kojom interpretira svoju muzičke ideje, a tu je zastupljeno i bogatstvo njegovih improvizacija u jazz maniru. Moj doživljaj muzike sa ovog albuma veoma je emocionalan. Svrstavam ju u grupu djela kada se na sceni, u određenom prostoru, nađu umjetnik i njegov instrumjent. Iz tog susreta nastaje druženje koje rezultira međusobnim “razgovorom” i “međuigrama“. Kada se sa “obje strane” nađu “istomišljenici” – rezultat je više nego pozitivan.

  Na jednom mjestu sam pročitao konstataciju – “…album kojeg se ne bi postidjeli ni najveći klavijaturisti“. Nema mi druge nego se pridružiti ovom mišljenju. Petru želim svako dobro i neka nas uskoro opet obraduje nekim svojim novim diskografskim izdanjem. Sad’ kada je počeo da nam daje vrijednu muziku, nema mu nazad, nego samo naprijed.

  Petar Ćulibrk – “Old School” – 1. Stop And Think ; 2. Samba Paris ; 3. The Forgotten Life ; 4. Nuvem ; 5. Old School ; 6. Impulses of the World ; 7. In Her Smile ; 8. Eleventh Hour – bonus – 9. All

  https://www.facebook.com/Oscarpet /

  Vezani linkovi
  MORE LOVE ENSEMBLE – Crossing (Recenzent: Dragutin Matošević)
  MORE LOVE ENSEMBLE – Waking Up (Recenzent: Dragutin Matošević)
  MORE LOVE ENSEMBLE – More Love To Tchaikovsky (Recenzent: Dragutin Matošević)
  VJEKOSLAV CRLJEN TRIO – Cotton Club (Recenzent: Dragutin Matošević)
  MIRO KADOIĆ – Prije dana (Recenzent: Dragutin Matošević)

  Naslovna fotografija – Sanjin Kaštelan

  YT – Petar Ćulibrk – Samba Paris

  YT – Petar Ćulibrk – In Her Smile