• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  PAVLE MILJENOVIĆ QUINTET – Begin

  PAVLE MILJENOVIĆ QUINTET – Begin

  PAVLE MILJENOVIĆ QUINTET – Begin / Croatia Records, 2017 / CD, digital / contemporary jazz / Hrvatska

  Pavle Miljenović (rođen u Zagrebu, 1982. godine), priznati je jazz gitarista iz Hrvatske. Studirao je i (2010. godine) završio studij sviranja jazz gitare, u klasi Agostina Di Giorgia (New York, SAD), na Kaertner Landeskonservatoriumu, Klagenfurt (Austria). Sarađivao je s brojnim svjetskim i domaćim (hrvatskim) muzičarima te je komponirao muziku za pozorište (“Slavuj“, “Dvije i pol sestre“). Trenutno, član je Balkan Zoo Ensemblea, Maria Rašića (album “Balkan Zoo“) i sastava Vedrana Ružića s kojim je ove godine osvojio Porin za Najbolji džez album (“Spiritual Market“).

  Pavle Miljenović ima i kvintet koji uz njega uključuje još četiri vrhunska jazz muzičara iz Hrvatske. Svi su top jazz muzičari, također uključeni u puno projekata. Borko Rupena i Mario Bočić su članovi 4in3+1 sastava, Hrvoje Galler je, između ostalih sastava, član i Zagreb Jazz Portraita. Pavle Miljenović Quintet se, nedavno, oglasio svojim debut albumom, “Begin“.

  DiskografijaBegin (Croatia Records, 2017)

  Pavle Miljenović Quintet su – Pavle Miljenović (electric guitar) ; Mario Bočić (saxophone) ; Hrvoje Galler (piano) ; Zvonimir Šestak (double bass) ; Borko Rupena (drums)

  Pokretanje Facebook grupe, posvećene regionalnoj jazz sceni, Jazzofili, decembra 2017. godine, već na početku me je dovelo u kontakt sa jazz gitaristom Pavlom Miljenovićem. Tim slijedom sam i saznao za radijsku prezentaciju njegovog albuma, “Begin“, snimljenog u formi quinteta. Album je 13-12-2017 emitovan direktno sa Pavlovog laptopa, putem Hrvatskog katoličkog radija, u radijskoj emisiji “Jazz ordinacija“, uz voditelja i urednika, Antona Glasnovića. Odmah mi je bilo jasno da se radi o ozbiljnom i vrijednom jazz materijalu. Dokazali su to i mnogobrojni slušatelji koji su se telefonskim javljanjima uključivali u tok te radijske emisije. Konačno, taj materijal je u formi CD-a osvanuo sa etiketom renomiranog Croatia Recordsa.

  Autor kompletnog materijala, svih aranžmana i produkcije je Pavle Miljenović. On sve te činjenice ni u kom slučaju nije zloupotrijebio. Odmah bih, kao posljedicu naprijed napisanog, htio da istaknem lijepu stranu ovog projekta – Pavle Miljenović Quintet djeluje kao cjelina ravnopravnih saradnika, što je u ovom slučaju – veliki plus.

  Albumom dominira mirna atmosfera. Muzičku sliku gradi skladna međuigra gitare, saksofona, klavira. bassa i bubnja. ostalom, u pitanju je contemporary jazz – muzika slobodnog izražavanja, bez ikakvih ograničenja. U predstavljenoj muzici, po meni, ima i muzičkih pasaža koji kao da prate neku situaciju, sliku, događanje, što je tipično za pozorišnu ili filmsku muziku. Opet, sve to ne izlazi iz jazz okvira.

  Većinu hrvatskih jazz muzičara, pa i neke od gore pobrojanih, možemo sresti u bendovima koji prate velike regionalne zvijezde – Josipu Lisac, Amiru Medunjanin, Gaby Novak, Zdenku Kovačiček… Sve je to rezultat njihove visoke muzičke izobrazbe, kao i lakoće kojom se bez prevelikih problema uklapaju u razne muzičke stilove. Možete li ih tek zamisliti kada su striktno u svom fahu. Tada njihova muzika, njihovo sviranje, prelaze u muzičku bajku. Bajkovito je, bez ikakve dvojbe, i ovo što nam donose Pavle Miljenović Quintet.

  Pavle Miljenović Quintet – “Begin” – 1. The View ; 2. Afternoon Walk ; 3. A Battle Lost ; 4. Steps Forward ; 5. A Garden In the Snow ; 6. Into the Wild ; 7. Connecting Point ; 8. End, Begin

  https://www.facebook.com/pavle.miljenovic /

  YT – Pavle Miljenović Quintet – Begin (EPK)

  YT – Pavle Miljenović Quintet – Begin

  *
  * *
  * * *
  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * *
  * * *