• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  KANDA, KODŽA i NEBOJŠA – Manifest

  KANDA, KODŽA i NEBOJŠA – Manifest

  KANDA, KODŽA i NEBOJŠA – Manifest / Odličan hrčak, 2011. / CD / Rock / Srbija

  Pesma “Kafane i rokenrol” prezentuje gitarsko-ritmičku motoriku grupe u jednom dinamičnom i poletnom svetlu. Stiče se utisak da se grupa konačno trgla iz nekadašnjeg studijskog “sna“ i na najbolji način vratila na scenu. Isto zapažanje važi i za liričku “obradu i opremu“ pomenute pesme, vanserijskog, modernog pesnika, pevača grupe, Olivera Nektarijevića. Njegova semantička košulja je skladno obgrilila postojeći “noseći i brzi” gitarski zvuk, dozvoljavajući i prosečnom i predanom slušaocu da numeru neometno, iznova i uvek uzbudljivo sluša na adekvatnoj opciji “repeat”.

  KKN - Omot (dev)Drugi singl, “Pašću u svest”, jeste jedan gotovo furiozni gitarističko ritmički akt, koji tek u refrenu, sebi i vama daje priliku za kratkotrajan predah. Naelektrisan solo se veoma skladno uklapa u kratki, ali jasni muzički okvir, kaput koji vas greje i onda kada vam je najhladnije. “Pašću u svest“, kao da na jedan simbolični način govori da je svest zapravo gora od nesvesti ili podsvesti. “Majka nam je noć”, pribegavajući tom kontrastnom činu, pripevavaju momci u nastavku albuma, u numeri koja – iako mirna poput bajke ili uspavanke – ledi krv u venama! Toliko potresno deluje da se inje ispod mosta i surov vetar kao svojevrsne pesničke slike pojavljuju pred očima.

  Nastavljajući, bar u naslovu, u dark fazonu, u pesmi “Deca tame”, KKN, ipak, uspevaju da i tada muzički ključ nanovo bude brz, jasan, turbulentan, pun veštih gitarskih iskri, koje ovaj trip i pustolovinu čine prijatnim i pozitivnim. Još brže i efektnije KKN nastupaju u dokumentu “Kriza morala”, kojim ovaj sastav, dobar deo ovdašnje i balkansko regionalne scene trese iz gaća. “Solar” se ispostavlja kao najtranscendentalniji momenat. “Stakloduvački svodovi” ponajviše podsećaju na zlatne momente dosadašnjeg toka karijere.

  “Tajne letenja” usporavaju sve, dozirano, na pravi način. Oliver u svom stilu peva “Tvoja krila me drže visoko“. Nije tajna da je album “Prekidi stvarnosti” najbolji album grupe KKN, ikada. Još veća istina je da album “Manifest”, ovakav kakav je danas u našim plejerima, beskompromisno kidiše na taj tron i status pretivši da ga trajno zauzme i osvoji.

  KKN su: Vladan Rajović – bubanj / Nenad Pejović – gitara / Oliver Nektarijević – glas / Janko Mostarlić – gitara / Boško Stanojević – bass.

  Kanda, Kodža i Nebojša – “Manifest” – 1. Kafane i Rokenrol ; 2. Tajne letenja ; 3. Divni dani ; 4. Pašću u svest ; 5. Stakloduvački svodovi ; 6. Majka nam je noć ; 7. Deca tame ; 8. Kriza morala ; 9. Solar ; 10. Još 1 šav

  YouTube – Kanda, Kodža i Nebojša – Vera, nada, ljubav i stav

  Recenzent:
  Milan B. Popović
  Beograd, Srbija
  www.MolitvaTetoviranogSrca.com
  kulturaurbanih@yahoo.com