• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  IVAN KAPEC – Aligatori

  IVAN KAPEC – Aligatori

  IVAN KAPEC – Aligatori / Croatia Records, Zona Muzika, 2022 / CD, Dig / indie pop / Hrvatska IVAN KAPEC – Aligatori

  Ivan Kapec je rođen u Zagrebu, 1970. godine. Hrvatski je jazz gitarist i kompozitor. Ivan Kapec završio je Srednju muzičku školu Vatroslav Lisinski u Zagrebu, gdje je maturirao na odsjeku za jazz i popularnu muziku. Od 1990-ih, aktivno se bavi jazz i elektroničkom muzikom. Svirao je u brojnim jazz sastavima (Ten Directions, Mirokado Orchestra, Kvartet Groovie, Mediteran Trio itd.). Od 2001. vodi autorski trio s kojim je snimio dva albuma – “Lancun” i “Bava” od kojih je posljednji bio nominiran za diskografsku nagradu Porin za Najbolji jazz album 2003. godine. Osnivač je i multimedijalnog sastava TrianguliZona s kojim nastupa na mnogobrojnim festivalima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Ta grupa je 2008. godine objavila album “Flossy” za portugalskog internetskog izdavača TestTube. Od 2009. godine vodi future jazz sastav Capisconne Electro Unity, koji je do danas objavio tri internetska izdanja za razne internetske izdavače – Dubmission i Breathe Compilations. Koautor je eksperimentalnog projekta Kapec Labosh Duo koji djeluje od 2010. godine. U saradnji s Borko Rupenom osniva elektro-akustični improvise duo Sonic Diptych. EPActivity“, sastava Capisconne, objavljen je za meksičku net etiketu Breathe Compilation. Taj album svrstan je među pet najboljih Creative Commons albuma u 2009. godini. Godine 2011., sarađuje s rumunjskim ethno ansamblom Anton Pann Band iz čega je nastao album “Emerging Landscapes“. Godine 2014., Capisconne objavljuje hvaljeni album “Time traveling“, za koji je opširnu bilješku na CD-u napisao novinar portala “All About Jazz“, John Kelman. Godine 2020., albumom “Crta” nominiran je u sve tri jazz kategorije za diskografsku nagradu Porin. Kapecove kompozicije izvodili su i Big Band HRT-a, Ratko Vojtek i Varaždinski komorni orkestar. Osim u Hrvatskoj, Ivan Kapec je nastupao i u Sloveniji, Njemačkoj, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini, SAD-u, Češkoj, Švedskoj, Turskoj i Italiji. S pjevačicom i glumicom, Majom Posavec, kreira vrlo uspješan program ,”Večer s Cohenom“, gdje se izvode pjesme Leonarda Cohena. U posljednje vrijeme vodi sessione electro-jazza pod nazivom Sunrise Sessions kao novu platformu za razvoj kreativne scene improvise muzike u Hrvatskoj. Zajedno s Jankom Novoselićem, s kojim svira u grupi Kozmodrum, pokrenuo je izdavačku kuću Zona Muzika. Ivan je pisao za časopis WAM i uređivao je temat o muzici u časopisu Quorum. Također, uređuje i radio emisiju “Jazzolovka” koja promovira novu improvise i jazz muziku u regiji. (Wiki)

  Diskografija (probrana)Lancun (2001.) ; Bava (2003.) ; Putovanje kroz vrijeme (2014.) ; Razor (2017.) ; Crta (Nota Bene Records, Zona Muzika, 2020) ; Aligatori (Croatia Records, Zona Muzika, 2022)

  U nastanku albuma “Aligatori” sarađivali su – Ivan Kapec (vokal, gitare, bariton gitara, programirani bubnjevi) ; Maja Posavec (vokal) ; Mario Bočić (tenor saksofon) ; Šimun Matišić (vibrafon) ; Hrvoje Galler (klavijature, sintesajzeri) ; Andrej Jakuš (truba) ; Boran Delač (bass gitara) ; Janko Novoselić (bubnjevi, bass gitara, klavijature, prateći vokali) ; Silvio Bočić (bubnjevi, ak. i el. gitare, bass gitara, klavijature, sintesajzeri, glockenspiel, prateći vokali)

  Ivan Kapec – “Dragi ljudi. Moj novi album, ‘Aligatori’, nešto je najčudnije što mi se dogodilo u glazbenoj ‘karijeri’. Devet novih songova, odsviranih i otpjevanih u društvu i uz pomoć mojih predobrih prijatelja i kolega, a to su – Silvio Bočić, Maja Posavec, Janko Novoselić, Goran Delač, Hrvoje Galler, Šimun Matišić, Andrej Jakuš i Mario Bočić. Pjesme o paralelnim prostorima, snovima, životima, bliskosti i udaljenosti, htijenjima, promašajima… Nakupljeni disbalansi koji izlijeću u svijet kao iz Pandorine kutije“.

  Već duži vremenski period pratim muzički rad Ivana Kapeca. Koliko je on sam iznenađen svojim trenutnim radom, ja sam još i više. Ivana Kapeca sam do sada percipirao kao uspješnog jazz poslenika. Sada, ovim diskografskim izdanjem, moja percepcija Ivanovog muzičkog opsega proširuje se njegovim novim muzičkim koracima. Ti njegovi novi koraci su čvrsti, idu pravim putem i vode ga u nove i uzbudljive muzičke krajolike. Interesantni tekstovi pjesama, uokvireni atmosferičnom muzičkom pratnjom, idealan su poligon za muziku vrijednu slušanja.

  Kuda i dokle će ga ta nova staza odvesti, vjerujem, za sada to ne zna ni sam Ivan Kapec. “Sutra je novi dan” – legendarna je rečenica glavnog ženskog lika iz filma “Prohujalo s vihorom“. Izgovara je Scarlett O’Hara (glumica, Vivien Leigh). To bih i ja ponovio na kraju ove recenzije. Znam da, kojim god daljim putem da krene, Ivan Kapec nas neće razočarati.

   

  Ivan Kapec – “Aligatori” – 1. Grad ; 2. Aligatori ; 3. Idu stvari ; 4. Kukac ; 5. Lavanda ; 6. Nikome ne smetam ; 7. Früheren Leben ; 8. Hoću-neću ; 9. Svijet od papira

  Foto – Screenshot

  Klik na link –
  IVAN KAPEC 5tet – Crta (Recenzent: Dragutin Matošević)
  MAJA POSAVEC & IVAN KAPEC – Večer s Cohenom (Recenzent: Dragutin Matošević)
  IVAN KAPEC & MIRO KADOIĆ – Night Out (Recenzent: Dragutin Matošević)

  http://ivankapec.com / https://www.facebook.com/ivan.kapec1 / https://ampl.ink/n2nQ1 /

  YT – Ivan Kapec – Aligatori

  YT – Ivan Kapec – Grad