• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  IVAN KAPEC 5tet – Crta

  IVAN KAPEC 5tet – Crta

  IVAN KAPEC 5tet – Crta / Nota Bene Records, Zona Muzika, 2020 / Digital / experimental & ambiental jazz / Hrvatska

  Ivan Kapec, jazz gitarista i kompozitor iz Zagreba (Hrvatska), objavio je svoj peti solo album kojem su u posljednje vrijeme prethodile Ivanove aktivnosti povezane s grupom Kozmodrum, saradnja s pjevačicom i autoricom Majom Posavec, dirigiranje muzičkim kolektivom Sunrise Session

  Za ovaj album Ivan je okupio vrsne hrvatske jazz muzičare mlađe generacije – Marija Bočića (tenor saksofon), Šimuna Matišića (vibrafon), Ivara Robana Križića (kontrabas) i Borka Rupenu (bubnjevi), već od ranije poznatima muzičarima iz saradnji sa raznim bendovima (Mary May, HRT Big Band, Harlequin Art Collective itd.).

  Album je snimljen u poznatom studiju Artesuono u Udinama (Italija), krajem jula 2020. godine. Snimanje, miksanje i mastering, tj. muzičku produkciju, radio je Stefano Amerio, inače, redoviti saradnik diskografske kuće ECM, ili njegov producent, Manfred Eicher. Slavni muzičari poput – Eivind Aarset, Gary Peackok, Enrico Rava itd. – nedavno su snimali u tom studiju.

  Snimanje albuma “Crta” obavljeno je na staromodni način, jer se jazz ploče obično tako i snimaju – brzo i učinkovito, u samo dva dana. Sviralo se i snimalo, bez nepotrebne obrade ili postprodukcije. Album “Crta” dostupan je na svim digitalnim servisima, a krajem 2020. godine izlazi i njegovo fizičko izdanje na vinilu.

  DiskografijaLancun (2001.) ; Bava (2003.) ; Putovanje kroz vrijeme (2014.) ; Razor (2017.) ; Crta (Nota Bene Records, Zona Muzika, 2020)

  Ivan Kapec 5tet su – Ivan Kapec (baritone guitar) ; Mario Bočić (tenor saxophone) ; Šimun Matišić (vibraphone) ; Ivar Roban Križić (double bass) ; Borko Rupena (drums)

  U stvaranju ove glazbe bio sam vođen s dva instinkta – da stvari držim pod kontrolom, da imam sve zapisano i da je jasno što je prije zvučalo i što će biti – i nasuprot tome – da pustim da glazba i glazbenici sami po sebi rade, da se razvijaju i da je ishod posve neizvjestan. Tako da su neke kompozicije detaljno raspisane, a neke su donesene samo kao bazične skice. Bend je elegantno odreagirao i na jedno i na drugo“, izjavio je povodom ovog albuma, Ivan Kapec.

  Jazz muzika je oblast koja ima neiscrpne izvore postojanja i djelovanja. Njena osnovna odlika – improvizacija – tačka je za koju nikada ne znate kuda će vas (kao muzičara ili kreatora neke kompozicije) odvesti. Sve je u rukama kolega, muzičara saradnika a samo njihova imaginacija i umješnost rukovanja svojim instrumentima, vodi u neistražene i neočekivanje muzičke predjele. Sve naprijed navedene elemente prepoznao sam u materijalu objedinjenom na albumu imena “Crta“.

  Ivan Kapec je muzičar koji se, zahvaljujući svom neiscrpnom talenu, sa lakoćom uklapa u razne muzičke pravce – sarađuje sa muzičarima razniih muzičkih profila. To je dobra odlika, ali sa druge strane, stvaran konfuziju kod onih koji prate njhegov muzički rad. Postavlja se pitanje – Koji Ivan Kapec je onaj pravi? U nadi da će Ivan Kapec sam razriješiti ovu dilemu – ostajem tu da pratim njegov naredni rad.

  Ivan Kapec 5tet – “Crta” – 1. Zoka ; 2. Vibar Colores ; 3. Neo ; 4. South, South ; 5. In processu ; 6. U daljini ; 7. Quattro per due ; 8. Pesnata

  Vezani linkovi

  MAJA POSAVEC & IVAN KAPEC – Večer s Cohenom (Recenzija: Dragutin Matošević)
  IVAN KAPEC & MIRO KADOIĆ – Night Out (Recenzija: Dragutin Matošević)

  http://ivankapec.com / https://www.facebook.com/ivan.kapec1 / https://www.deezer.com/hr/album/180738952 /

  YT – Ivan Kapec 5tet – In processu

  YT – IVAN KAPEC 5TET – HGU Stream Sessions