• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  FLORIDUS – Na vrhu svijeta

  FLORIDUS – Na vrhu svijeta

  FLORIDUS – Na vrhu svijeta / Jägermeister Ekipa, 2015 / CD / pop, rock / Bosna i Hercegovina

  Floridus je pop rock bend iz Mostara (BiH). Nastao je januara 2013. godine i proizašao je kao produkt projekta Mostar Rock School, nadaleko znanog i prepoznatog projekta vrijednih entuzijasta iz mostarskog Muzičkog centra Pavarotti. Debut album benda Floridus zove se “Na vrhu svijeta“, a objavili su ga maja 2015. godine.

  Mostar Rock School, neupućenima da pojasnim, fabrika je zvuka koja iz godine u godinu iznjedri novu generaciju potkovanih talenata, mjesto razmjene i saradnje, klub profesionalnih muzičara, platforma podrške sa lepezom servisa za mlade muzičare i bendove u usponu. Mostar Rock School djeluje u prostorijama Muzičkog Centra Pavarotti u Mostaru gdje nudi muzičko obrazovanje za mlade kroz individualne časove na dnevnoj bazi, kao i programe kombiniranih časova i session bendova koji rade na zadatim muzičkim temama. Škola organizira radionice sa gostujućim poznatim ličnostima iz muzičkog svijeta, koncerte i snimanja za istaknute bendove i session formacije, predavanja na teme iz muzičke industrije, poslovanja i teorije. Pored obrazovnog programa, Mostar Rock School je i mjesto susreta i suradnje, te nudi svoju infrastukturu (potpuno opremljene muzičke prostorije) za vježbanje i probe svim zainteresiranim muzičarima i bendovima iz Mostara i okoline. Za više informacija o Mostar Rock School posjetite www.mostarrockschool.org .

  Poslije prezentacije onoga što i kako radi Mostar Rock School, nikoga ne treba ni da iznenadi pojava benda Floridus. Pomenuta škola dala im je čvrste temelje, naučila ih bitnim stvarima vezanim za muziku i muzički business, olakšala im snalaženje u kaosu današnje muzičke scene. Floridus su stečena znanja i iskustva pretočili u svoje debut ostvarenje – album “Na vrhu svijeta“.

  Svaki bend je kao i svaka druga skupina ljudi, podložan promjenama članstva tokom postojanja. To bilježe i Floridus, ali kostur benda uvijek su činili – Jasmina (vokal), Semin (gitarista) i Ervin (bubnjar). Pozicije koje su bile podložne promjenama su gitaristu i bass gitarista. U sadašnjoj postavi, bend djeluje skoro godinu dana.

  DiskografijaNa vrhu svijeta (Jägermeister Ekipa, 2015)

  Članovi benda Floridus su: Jasmina Šuta (vokal) ; Semin Merzić (gitara, prateći vokal) ; Amar Bašić (bass gitara) ; Ervin Husagić (bubanj, prateći vokal).

  Mostarska muzička scena oduvijek je bila i dobrim bendovima bogata i muzičkim stilovima raznovrsna. Vrijeme je donosilo i odnosilo mnoge dobre bendove. Ovog trenutka, jedan od aktivnih mostarskih bendova, četvrorka je koja se nazvala Floridus. Kao prvo što bih pohvalio – radi se o bendu koji se oslonio na autorski materijal. Pjesme na prvom albumu potpisuju članovi benda (Ervin Husagić, Semin Merzić, Jasmina Šuta) i Nedim Šarić, a u stvaranju aranžmana učestvuje i Amar Bašić. Ta sposobnost (pravljenja svojih pjesama) i neovisnost koja iz toga proizilazi – neprocjenjivi su.

  Bitan događaj u karijeri benda Floridus bio je nastup na muzičkom takmičenju bendova iz regiona, Jäger Music Night (2013. godine). U finalu, održanom u sarajevskom Cinemas (Sloga) klubu (29.11.2013. godine), Floridus su osvojili glavnu nagradu i time su postali jedan od glavnih predstavnika alternativne scene u Mostaru, a i šire. Isto tako, Jägermeister Ekipa, stoji u potpisu izdavača njihovog albuma.

  Album, “Na vrhu svijeta“, sadrži 8 autorskih pjesama. Album je sniman u Skirlibaba studiju u Sarajevu. Koproducent je bio Nedim Šarić (član ekipe Mostar Rock School ; kantautor, gitarista, pjevač i aranžer ; svirao i bavio se autorskim radom u nekoliko rock bendova – Mo Selection Band, Irina i VI i Protest ; oformio bend Vas Legas sa kojim je uradio dva studijska albuma), a album je producirao Dragan Jakubović (tonac i producent grupe Dubioza kolektiv).

  Nadalje, za pohvalu je umijeće vladanja instrumentima svih članova benda Floridus. Aranžmani su dali prostora svakom od instrumentalista da se iskaže. Vokal Jasmine Šuta je ubjedljiv i muzički besprijekoran. Jasmina svojim pjevanjem i “boji” zvuk ovog benda.

  Bend je proaktivan. Sam pristupa medijima, bori se za svoje mjesto na muzičkoj sceni u svom okruženju. Naravno, ima još mnogo toga što mu nedostaje da bude pravi predstavnik mostarske muzičke scene (pa i šire) – a to su više neke “tehničke” stvari, međutim, veoma bitne za potpuni i sveobuhvatan uspjeh.

  Singlom, “Pepeljuga“, Floridus nam najavljuju svoj novi album. Pratit ću pozorno kojim putem su dalje krenuli. Svojim dosadašnjim radom, zaslužili su i moje i vaše vrijeme (pažnju).

  Floridus – “Na vrhu svijeta” – Ne stoji ti ; 2. Ako se vratimo ; 3. Iluzija ; 4. Na vrhu svijeta ; 5. Nemoguće ; 6. Ono što vidiš ti ; 7. Mrak ; 8. Bolje nego jučer

  Foto – Drago Palavra 

  Vezani link – FLORIDUS – Pepeljuga – (video zapis)

  https://www.facebook.com/floridus / https://www.facebook.com/MostarRockSchool

  YouTube – Floridus – Na vrhu svijeta

  YouTube – Floridus – Ako se vratimo

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .