• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  FILIP PAVIĆ – Labyrinth Songs

  FILIP PAVIĆ – Labyrinth Songs

  FILIP PAVIĆ – Labyrinth Songs / Croatia Records, 2022 / CD, digital / jazz / Hrvatska

  Filip Pavić studirao je jazz gitaru na Univerzitetu za muziku i izvedbene umjetnosti u Grazu. Za vrijeme boravka u Grazu, imao je priliku sarađivati s mnogim vrhunskim muzičarima i bendovima, kao što su – Jim Rotondi (višegodišnji član Jim Rotondi Electric Banda), Renato Chicco, Michael Abene, Klemens Marktl i drugi. Godine 2019., završava master studij jazz gitare u Grazu, a istodobno postaje sve traženiji na hrvatskoj muzičkoj sceni, pa tako, osim s vrhunskim jazz muzičarima, redovno sarađuje i s muzičarima drugih žanrova kao što su – Lucija Ćustić – Luce, Nina Romić, J.R. August

  Filip Pavić, mladi je jazz muzičar, ali ga već krase dvije prestižne nagrade Status i to u kategorijama – Mlada nada jazz muzike te Najbolji jazz gitarista. Prvim albumom – “Terra Incognita” (Croatia Records, 2019) – zaradio je izrazite simpatije jazz publike, ali i kritike. Prepoznat je kao vrsni kompozitor i gitarista. Za potrebe snimanja svog drugog albuma, Filip je ponovno okupio ponajbolje hrvatske jazz muzičare – tu su – Matija Dedić, Mario Bočić, Zvonimir Šestak i Borko Rupena. Album – “Labyrinth Songs” (Croatia records, 2022) – čini 7 autorskih kompozicija. Iako je stilski raznolik, sa širim spektrom utjecaja u odnosu na prethodni album, “Labyrinth Songs“, ipak zadržava Pavićev istančani osjećaj za melodiju i liričnost.

  DiskografijaTerra Incognita (Croatia Records, 2019) ; Labyrinth Songs (Croatia Records, 2022)

  Na albumu “Labyrinth Songs” sarađivali su – Filip Pavić (gitara, kompozicije) ; Matija Dedić (klavir) ; Mario Bočić (tenor saksofon) ; Zvonimir Šestak (kontrabas) ; Borko Rupena (bubnjevi)

  Oxford Companion to Music definira muzičku kritiku kao “intelektualnu aktivnost formuliranja prosudbi o vrijednosti i stupnju izvrsnosti pojedinačnih muzičkih djela ili cijelih grupa ili žanrova“. U tom smislu, to je grana muzičke estetike. Shodno tome – muzičkog kritičara vidim ne samo kao nekoga tko ima zadatak da “kritizira“, već i kao nekoga tko treba ukazati na određene muzičke vrijednosti. Shodno svemu naprijed napisanom, ukazujem na album “Labyrinth Songs” kao primjer izuzetno vrijednog muzičkog djela.

  Bez obzira na mladost i na tek drugi album u svojoj diskografiji, Filip Pavić se kvalitetama svog muzičkog djelovanja izborio za respektabilno mjesto na jazz sceni Hrvatske. Iz toga su proistekle i saradnje sa vrhunskim jazz umjetnicima “lijepe naše“. Iz jedne takve saradnje je i nastao ovaj vrijedni album.

  Značaj te saradnje istakao je i sam Filip izjavom – “Jako sam zadovoljan svojim drugim albumom, ‘Labyrinth Songs’, prvenstveno zbog činjenice da sam ponovno imao priliku surađivati sa sjajnim glazbenicima. Inspiracija za drugi album dolazila je iz raznih stilova glazbe, ali i raznih životnih situacija, knjiga, filmova… To je u mojoj glazbi postao standard. Ono što krasi drugi album jest veća raznolikost u glazbi, a neke skladbe nastale su primjerice pod utjecajem brazilskog i afričkog etna. Zaista sam sretan i zahvalan što mogu raditi glazbu koju volim, a dodatnu vrijednost donose ljudi koji prepoznaju moj rad.

  Tačno je da je muzika albuma “Labyrinth Songs” žanrovski koloritna, ali konstantno zadržava visok nivo kvalitete. Muzika je prijatnog i ujednačenog senzibiliteta jer proizilazi od umjetnika sličnih muzičkih razmišljanja. Niko se tu posebno ne “nameće“, ali su svi od uključenih postojani u građenju jedinstvene muzičke atmosfere. Već sada ovom izdanju proriču lijepu sudbinu pri sublimiranju vrijednih godišnjih muzičkih nagrada. Bez da sumnjam u takav ishod, svako dobro mu želim i sa moje strane.

  Filip Pavić – “Labyrinth Songs” – 1. Hide And Seek ; 2. Hope Springs Eternal ; 3. A Window Of Opportunity ; 4. Fifth Of May ; 5. Bedouin ; 6. Pathways ; 7. Lost And Found

  Vezani linkFILIP PAVIĆ – Terra Incognita (Recenzent: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/filip.pavic.14 / https://www.facebook.com/FilipPavicMusic /

  YT – Filip Pavić – Fifth Of May

  YT – Filip Pavić – Hope Springs Eternal