• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Nekategorisano »

  FILIP PAVIĆ – Terra Incognita

  FILIP PAVIĆ – Terra Incognita

  FILIP PAVIĆ – Terra Incognita / Croatia Records, 2019 / CD, dig / jazz / Hrvatska

  Filip Pavić je gitarist i kompozitor. Diplomirao je studij jazz gitare prestižnog Univerziteta za muziku i izvedbene umjetnosti u Grazu, Austrija. Tokom studija sarađivao je sa svjetski znanim muzičarima poput – Jim Rotondi, Renato Chicco, Michael Abene, Klemens Marktl i drugi. Unazad nekoliko godina sve je prisutniji i traženiji na hrvatskoj muzičkoj sceni gdje sarađuje s vrhunskim muzičarima jazza i ostalih muzičkih pravaca – Lucija Ćustić Luce, Nina Romić, J.R. August… Dobitnik je posebne nagrade koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unijaStatus – u kategoriji, Mlada nada jazz glazbe.

  Album, “Terra Incognita“, njegov je prvi samostalni album, a sadrži osam autorskih kompozicija te obradu pjesme “Jutros mi je ruža procvjetala“, za solo akustičnu gitaru. Za svoj projekat, okupio je srodne muzičke duše – pijanista Matiju Dedića, saksofonista Jaku Arha, kontrabasista Zvonimira Šestaka i bubnjara Borka Rupenu – vrhunske umjetnike koji su obogatili njegovu muziku.

  Album “Terra Incognita” snimljen je u studiju Štala Recordings u Sloveniji, pod producentskom palicom Roka Lopatiča, a dizajn i grafičko oblikovanje omota potpisuju Denis Butorac i Stanislav Kostić.

  DiskografijaTerra Incognita (Croatia Records, 2019)

  Album su snimili – Filip Pavić (gitara, kompozicija) ; Matija Dedić (klavir) ; Jaka Arh (tenor saksofon) ; Zvonimir Šestak (kontrabas) ; Borko Rupena (bubnjevi)

  Naziv ovog albuma, osim što je i naziv jedne od mojih skladbi, ima dublje značenje. Latinska fraza “terra incognita” – neistražena ili nepoznata zemlja – meni je metafora za nekoliko različitih stvari. Kompozicija i improvizacija, kao i sav kreativni rad, obavijene su određenim velom misterije i nepoznatoga, unatoč svem našem znanju i iskustvu. Te kreativne aktivnosti uvijek sadrže aspekt istraživanja i nesigurnosti, što može potaknuti našu kreativnost na najljepše moguće načine. Istodobno, to je i metafora za moj glazbeni put, koji je za mene u ovom trenutku i dalje neistražen teritorij. Naposljetku, “terra incognita” metafora je za sâm život, gdje smo svi mi putnici i istraživači novih teritorija, u potrazi za vlastitim putem. Ne znamo što nam donosi budućnost i ta spoznaja može biti pomalo zastrašujuća, ali također čini život predivnim i uzbudljivim,” rekao je Filip Pavić.

  Rijetko koji mladi umjetnik je već svojim prvim diskografskim izdanjem stekao toliku naklonost publike i svojih kolega poput Filipa Pavića. Naravno, zasluženo. Maestralnom svirkom vrhunskog materijala, kojem je sam autor, on je to i zaslužio. U Croatia Recordsu su prepoznali vrijednost ovog mladog umjetnika i dali su mu šansu da se pokaže široj muzičkoj javnosti. Ponovit ću – zasluženo.

  Iz prezentovanog audio materijala isčitava se muzičko opredjeljenje Filipa Pavića. Kod njega je riječ o smirenoj jazz svirci sa melodičnim pasažima ispunjenim emotivnim nabojem. Dobro probrana ekipa muzičara uključenih u cijeli projekat dala je dodatni (pozitivan) stimulans konačnom ishodu koji je, bez ikakve dvojbe, vrhunski. Da sam u pravu iznoseći ovu tvrdnju, pogledajte rezultate podjele narednih muzičkih nagrada Porin i recite mi da sam pogriješio.

  Filip je na svoj nosač zvuka stavio i jednu obradu – “Jutros mi je ruža procvjetala“. Osim inicijalne prepoznatljivost, ta, već odavno svima dobro poznata pjesma, ima sasvim lični, Filipov pečat. Bilo bi dobro, poželjno, da je na regionalnojh muzičkoj (jazz) sceni više Filipa.

  Filip Pavić – “Terra Incognita” – 1. Terra Incognita ; 2. (Be a) Light Unto Yourself ; 3. Emptiness Dancing ; 4. The River Of Memories ; 5. The Unravelling ; 6. Equanimity ; 7. Cognitive Disonance ; 8. Last Call ; 9. Jutros mi je ruža procvjetala

  https://www.facebook.com/filip.pavic.14 /

  YT – Filip Pavić – Terra Incognita

  YT – Filip Pavić – (Be a) Light unto Yourself