• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  NINA ROMIĆ – Sloboda

  NINA ROMIĆ – Sloboda

  NINA ROMIĆ – Sloboda / Aquarius Records, 2018 / CD, dig / indie rock / Hrvatska

  Nikolina Nina Romić je kantautorica iz Zagreba. Pjesme komponuje i izvodi uz pratnju akustične gitare. Svoj prvi EP snimila je 2006. u suradnji s dubrovačkom grupom Izae. Godine 2007. započinje saradnju s Dunjom Knebl, a 2008. godine njih dvije snimaju zajednički album, “Dođe Božić, oj koledo“.

  Godine 2010., Nina izdaje svoj prvi samostalni album nazvan “Daljine“. Uz autorski materijal, na albumu se nalazi i tradicionalna pjesma “Zvira voda“. Godine 2012., izlazi Ninin drugi samostalni album nazvan “Ptice“. Osim novog materijala koji uključuje i jedan tradicionalni napjev, “Ruža“, ovaj album donosi i novi instrument – bubanj. Treći album naziva “Stablo” izdan je 2014. godine. Ime albuma proizlazi iz traženja i pronalaženja inspiracije u životu koji nas okružuje, prirodi, malim stvarima, nostalgiji, ljubavi… Taj album izdan je na CD-u i na vinilu. Nakon višegodišnje stanke, Nina se oglasila svojim četvrtim albumom – “Sloboda“.

  DiskografijaDaljine (Aquarius Records, 2010) ; Ptice (Aquarius Records, 2012) ; Stablo (Aquarius Records, 2014) ; Sloboda (Aquarius Records, 2018)

  MuzičariNina Romić (vokal, gitara) ; Fred Lanz (klavijature) ; Karlo Cmrk (bass gitara) ; Petar Cvahte (bubnjevi) ; Marijan Jelinić (prateći vokali, akustična gitara, def)

  GostiGoran Farkaš (kaval, 1) ; Ivan Šugar (saksofon, 10) ; Alen Bernobić (truba, 7,10)

  Prvi je put da podrobnije slušam muziku Nine Romić. Do sada su do mene stizale pisane informacije koje su govorile da se radi o kantautorici. Ovo što je Nina Romić danas, bendovski je izraz. Nina Romić je kompletna autorica – i tekstova i muzike. Muzička slika joj je odmjerena i u službi je melodijske linije koju diktiraju same pjesme. Nina Romić je dominantna svojim vokalom i tekstovima pjesama. Tekstovi pjesama su, po meni, u velikoj mjeri mračni. Poslao sam upit autorici da mi pojasni zašto njene pjesme imaju mračnu atmosferu i dobio sam ovaj odgovor – “Tekstovi su, možda, nekome mračni, ali meni su svijetli, jer su mi pomogli da se iščupam i budem na nekom puno ljepšem mjestu. Tako da, kad se sve zbroji, lijepo je da mogu napisati pjesmu i da me ona može osloboditi nekih okova i da mogu nakon nje ‘prodisati’.

  Same pjesme su daleko od toga da su mainstream (Cambridge English Dictionary taj pojam definiše kao – nešto što je normalno, što ima ideje ili vjerovanja koja su prihvatljiva većini ljudi). U svakom slučaju, muzika albuma “Sloboda” traži slušatelje sa navikama da od muzike traže mnogo više od puke zabave. Bilo bi pretjerano da kažem da su Ninine pjesme umjetnost, ali da su izraz svojstven umjetniku koji hrabro istražuje razne muzičke puteve, koji ne preza biti svoj – jesu.

  Očito je da znatnog utjecaja na konačan zvuk Nininih pjesama imaju gostujući muzičari koji svojim instrumentima i aranžmanskim rješenjima znaju znatno da “skrenu tokNininih uobičajenih interpretacija. To, svakako, daje prijeko potrebna osvježenja kada se album preslušava u cjelini – od početka do kraja. Naslovna pjesma, “Sloboda“, stavljena je na kraj albuma, što baš i nije uobičajena praksa. Na kraju krajeva, mjesto joj i jeste tu. Ona mu dođe kao razrješenje dilema iskazanih u prethodnim pjesmama sa albuma.

  Nina Romić može da ide kojim god muzičkim putema želi. Naučila nas je na to da je mijena kod nje stalna. Takav nam je i život, svagdašnji, zar ne!

  Nina Romić – “Sloboda” – 1. Šuma ; 2. Ti si, a nisi ; 3. Ništa u meni ; 4. Čime se hraniš ; 5. Tinta ; 6. Svjetla ; 7. Oblaci ; 8. Crno ; 9. Sad kad je gotovo ; 10. Sloboda

  Vezani link – NINA ROMIĆ – Stablo (najava)

  Foto: Ivana Kujundžić

  https://www.facebook.com/ninaromicmusic / https://www.facebook.com/AquariusRecords /

  YT – Nina Romic – Sloboda

  YT – Nina Romic – Svjetla

  YT – Nina Romic – Sad kad je gotovo

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  dragutin.matosevic@gmail.com