• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  EMIL AND THE DETECTIVES – Remote Proximity

  EMIL AND THE DETECTIVES – Remote Proximity

  EMIL AND THE DETECTIVES – Remote Proximity / Self-released, 2023 / CD / jazz, fusion / Slovenija

  Ekipa mariborskih jazz i rock muzičara okupila se i oformila grupu Emil and the Detectives (Emil’s Detectives). Emil and the Detectives su, 2017. godine, u vlastitoj režiji, izdali album imena “Agora” (agora je riječ grčkog prijekla i označava šetalište / gradski trg). Autor svih sedam, što instrumentalnih (4), što vokalnih (3) kompozicija je Rastko Zager – vokal i bass gitarista grupe. Pjesme su bazirane na jazz i blues zvuku. Uslijedila su kasnije još dva self-released izdanja – “Sandcastles” (2020) i aktuelno, “Remote Proximity” (2023)

  U grupi Emil and the Detectives djeluju –

  Dejan Pečenko (pijanista – Kurzweil keyboards, Hammond M3) – inače, profesor je jazz pijana na Muzičkoj akademiji u Linzu (Austrija). Dejan Pečenko je u Sloveniji veoma poznati pijanista. Sudjelovao je na više od 40 CD muzičkih projekata, kao i na mnogim jazz festivalima. Njegova biografija + diskografija, sa više detalja, dati su OVDJE.

  Igor Bezget (guitar, guitar synth) – je kompozitor, gitarista, producent i pedagog čija se muzička karijera počela sredinom 1880-ih i uključuje više od 500 snimljenih autorskih projekata. S osnovama u žanrovima kao što su jazz, rock i funk muzika, Igor se usredotočio na proučavanje različitih žanrova svjetske muzike i tradicionalnih muzičkih instrumenata, uključujući arapsku lutu ili oud, tursku saz, indijsku sarod i afričku ngoniju. Igorova aktivnost nadilazi granice muzičkih stilova i proteže se od strogo strukturirane, do potpuno slobodno improvizirane muzike, od neovisnog sviranja kroz male grupe, do orkestra, od čiste akustike, do digitalne elektroničke muzike. Nastupao je i snimao na svim kontinentima, od prestižnih mjesta i velikih festivala, do manjih klubova, s mnogim vodećim muzičarima na planeti u svojim područjima stvaranja. (https://en.m.wikipedia.org/wiki/igor_bezget / https://igabez.wixsite.com/igorbezget)

  Boris Majcen (trumpet flugelhorn) – nakon što je diplomirao na Srednjoj muzičkoj i baletnoj školi u Mariboru, upisao je studij jazz trube na Regionalnom konzervatoriju u Klagenfurtu. Istodobno, završio je pedagoške studije. Zatim je nastavio magisterij na Sveučilištu za muziku i izvedbene umjetnosti u Grazu (A). Tu je zaslužio titulu – Master of Arts. Tokom i nakon studija, redovno je bio aktivan. Sarađivao je s mnogim jazz orkestrima širom Slovenije i inozemstva. Bio je sudionik i mnogih seminara svjetskih jazz muzičara. Značajnije saradnje imao je uz ove orkestre – Jazz orkestar HRT-a, GB’s Lab, Špičikuc Orchestra, Toti Big Band, Pop TV Dance Orchestra, Big Band Gverillaz, Rob Bargad… Seminari – Jimmy Cobb, Michael Gibbs, Bobby Shew, Alex Sipiagin… ; Mentori – Matjaž Dobrovnik, Wilson Leeroy Harper, Gerd Rahstorfer, Daniel Noesig, Jim Rotondi… Aktivno zaposlenje – Jazz orkestar Hrvatske radio televizije ; Predaje na – Jazz odjel za muzičku školu Karol Pahor Ptuj, Maribor konzervatorij za muziku i balet

  Rastko Zager (bass) – muzikom se bavi više od 45 godina. Sudjelovao je u raznim lokalnim jazz i jazz-rock sastavima tokom prethodnih godina, sa pauzama između pojedinih muzičkih aktivnosti. Aktivnosti Rastka Zagera u prošlosti bilježe rad uz bendove – Surfing Jazz Quintet i Rebus. U ranoj mladosti je sa pijanistom Dejanom Pečenkom djelovao u sastavu Drseči tečaj. “Ja imam 65 godina, a Dejan Pečenko 64. Napisali smo, da se poznajemo još od gimnazijskih dana, gdje smo oformili naš prvi bend. Kasnije sam svirao u bandu Drseči tečaj sa nadprosečnim afričkim gitaristom – Boyd Chuuya  – a još kasnije i sa Milko Lazarom u grupi Surfing Jazz quintet (bilježi se album “Waves“). Ja sam 40 godina radio u kancelariji i muzikom se bavio amaterski, dok su Pečenko Dejan i Milko Lazar postali profesionalci i živjeli su od muzike“, rekao je Rastko.

  Zdravko Zimič – potiče iz manjeg kraja iz okoline Lenarta. Završio je Srednju muzičku školu u Mariboru i nakon toga Akademiju za muziku u Ljubljani. Radi kao nastavnik na Konzervatoriju za muziku Maribor. Redovito sudjeluje sa mariborskim big bendom “Toti big band” i sudjeluje na nekim muzičkim događajima u Austriji. Član je grupe Emil and the Detectives od samog početka njenog rada. Zdravko je prije nekoliko dana napunio 60. godinu života.

  Jože Zadravec (drums) – rođen je 1985. godine. Muzičar je koji dolazi iz Veržeja. Obrazovanje je započeo 1992. godine u Muzičkoj školi Slavko Osterc Ljutomer, pod vodstvom profesora Nenada Šimunčića. Nastavio je školovanje na Koroškom regionalnom konzervatoriju (Koroški državni konzervatorij) u Klagenfurtu, u Austriji, gdje se školovao u oblasti jazza s prof. Erich Bachträglu i prof. Klemensu Marktl. Sarađivao je sa sljedećim muzičarima i grupama – Simone Zanchini, Ratko Pour, Ton Risco, Martin Gyakonovski, Daniel Caccia, Stefano Benetti, Renato Chicco, Robert Bargard, Michael Erian, Karen Asatrian, Daniel Nösig, Gilad Barakan, Agostino Di Giorgio, Tonč Feinig, Reinhard Summerer, Primož Grašič, Vid Jamnik, Vasko Atanasovski, Maja Keuc, Aleksandra Ilijevski, Elda Wheeler, Olivia, Karin Zemljič, Ana Bezjak, Peter Lovšin, Tomo Narak, Jure Ivanusic, Lidija Kodrič, Jaka Kopač, Milan Stanislavovec, Boris Majcen, Grega Zver, Stane Hebar, Robert Ozinger, Luka Herman Gaiser, Samo Ihacic, Domen Nest, Anjo Vrabec, Erik Čebokli, Toti Big Band, Maribor Symphony Orchestra… Pohađao je brojne radionice koje su vodili međunarodno poznati muzičari i mentori kao što su – Gregory Hutchinson, Williae Jones III, Billy Hart, Jimmy Cobb, Gary Bartz, Bob Mintzer, Armen Donelian, Don Menza… Nastupio na mnogim međunarodnim festivalima – Nishville Jazz Festival (SRB), Force Jazz Festival (I), Ohrid godina (NMK), Osjičko kultura (HR), Jazz u vinogradu (HR), Mejesz Etno Jazz Festival Karlovac (HR), Last Minute Jazz Bale/Vale (HR), Spancirfest Varaždin (HR), Swing Festival Zagreb (HR), Swing Festival Graz (A), Sing Mit UNS (CH), Jazz Untern Baum (A), Swing Fest Bern (CH), Jazz i Lapidarium Poreč (HR)… U Sloveniji redovito sudjeluje na sljedećim festivalima – Jazz Ravne, Avsenik Festival, Mozzajik Festival Velenje, Festival Lent Maribor, Jazz u CID Ptuj, Festival Arsana Ptuj, Bohinj Festival, Festival Swing Bled, Festival Godibodi Ljubljana, RE: Pannonia Križevci festival, Pannoniac Cordition Festival Murska Sobota, Sobota Summer Murska Sobota, Trnfest Ljubljana, Slovenian Chanson Ljubljana, Jazz Camp Kranj… Njegova djela se izvode na raznim događajima u zemlji i inozemstvu, posebno u kontekstu kulture. Događaji, nacionalne proslave, TV i radio zapisi – Opus Jazz Club – BMC (H), Raj Klagenfurt (A), Jazz Club Kammerlichtspiele Klagenfurt (A), Samo Pirates Rosenheim (D), Wist (A) – Slovenija – Križanke, Cankarjev dom, Cankarjev dom club, Dvorac Ljubljana, SNG Maribor, Jazz Club Gajo Ljubljana, Jazz hram Postojna, Salon uporabnih umetnosti Maribor, Vetrinski Maribor, Prulček Ljubljana… Trenutno je član ovih ansambala – Mojca, Bilbi, The Swingtones, Big Band Slovenska Bistrica, Toti Big Band, Sympathico, ZZ Quartet, Joze, Emil and the Detectives, Zadravec i Caravan, Zbizzz Band… Predaje u poznatim obrazovnim ustanovama – od 2017. godine bio je mentor za jazz bubnjeve na jazz odjelu Karol Pahor (Ptuj). Godine 2021., osnovao je svoju privatnu školu bubnjeva “J.Z. škola bubnjeva“.

  Ovaj prilog iniciran je albumom “Remote Proximity” (“Udaljena blizina“), jazz grupe Emil and the Detectives. Njemu je i posvećen ovaj tekst.

  DiskografijaAgora (Self-released, 2017) ; Sandcastles (Self-released, 2020) ; Remote Proximity (Self-released, 2023)

  Emil and the Detectives su – Dejan Pečenko (Kurzweil keyboards, Hammond M3) ; Igor Bezget (guitar, guitar synth) ; Boris Majcen (trumpet flugelhorn) ; Zdravko Zimič (saxophone) ; Rastko Zager (bass) ; Jože Zadravec (drums)

  Grupa Emil and the Detectives, svoj poslednji CD stvarala je gotovo tri godine. U međuvremenu, bile su tu restrikcije zbog Covida. Ljudi su imali ograničenja u vezi putovanja van svoje opštine, u Sloveniji. Tako je trebalo puno više vremena da se ostvari željeni cilj – novi album. Došlo je i do promjene članova u grupi, zbog preorientisanja stila muzika na onu sa više jazzovskih elemanata i instrumenata. Tako u sastavu više nema perkusoniste Igor Ambrožiča, gitariste Žarka Jankoviča i bubnjara Brune Domitera. Novi članovi grupe postali su – gitarista Igor Bezget, trubač Boris Majcen i bubjar Jože Zadravec. Sa novom ekipom otvoren je put stilski novom smjeru naše muzike koja je u nekim elementima postala manje agresivna. Autor muzike i na ovom CD-u ostao je Rastko Zager, koji svira bass. Kod tri kompozicije sarađivao je i pijanista Dejan Pečenko, koji je napravio aranžmane za trubu i saksofon, naročito u dijelovima muzike gdje ova dva instrumenta u melodijskom izvođenju sviraju zajedno.

  Smirena i jazzy atmosfera, prvi je utisak koji sam dobio slušajući ovo diskografsko ostvarenje. Respektabilni kadrovski sastav ove grupe, kao i veliko muzičko i koncertno iskustvo uključenih muzičara, rezultirali su kvalitetnim izvođenjem kompozicija koje svojom atmosferom općinjavaju sve slušatelje. Iako je ovo djelo nastajalo dug vremenski period, zadržalo je izražajnu koherentnost. U raznim kompozicijama dominiraju razni solistički instrumenti čime daju doprinosa bogatstvu muzičkog izraza koji njeguje ova jazz grupa.

  Uz više koncertnih aktivnosti, Emil and the Detectives ubrzo bi stekli i regionalnu prepoznatljivost. Za to imaju dosta aduta – tri vrijedna diskografska ostvarenja, kao i vrhunske muzičare bogatog koncertnog iskustva. Ostajem sa nadom da će se to realizirati tokom 2023. godine, kao i nadalje.

  Emil and the Detectives – “Remote Proximity” – 1. Tranquility ; 2. Back from Planet Serpo ; 3. Devided by Zero ; 5. Fuego Ondulado ; 6. Dark Matter ; 7. River with 2 Springs

  Foto – Screenshot

  Klik na link –
  EMIL AND THE DETECTIVES – Sandcastles (Recenzent: Dragutin Matošević)
  EMIL AND THE DETECTIVES – Agora (Recenzent: Dragutin Matošević)
  DEJAN PECENKO TRIO – Planet Bach (Recenzent: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/emil.anddetectives / https://www.facebook.com/emilandBAND /

  YT – Emil and The Detectives – Fuego Ondulado

  YT – Emil and The Detectives – River with 2 Springs