• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  EMIL AND THE DETECTIVES – Agora

  EMIL AND THE DETECTIVES – Agora

  EMIL AND THE DETECTIVES – Agora / Self-released, 2017 / CD, dig / blues, jazz / Slovenija

  Ekipa mariborskih jazz i rock muzičara okupila se i oformila grupu Emil and The Detectives. Tražeći značenje koje se krije iza njihovog imena, našao sam podatak da je riječ o romanu njemačkog pisca Erich Kästnera. Postoji i istoimeni film – Emil and the Detectives – iz 1964. godine. Film je režirao Peter Tewksbury, a u filmu su glumili – Walter SlezakBryan Russell.

  Emil and the Detectives su, 2017. godine, u vlastitoj režiji izdali album imena “Agora” (agora je riječ grčkog prijekla i označava šetalište / gradski trg). Autor svih sedam, što instrumentalnih (4), što vokalnih (3) kompozicija je Rastko Zager – vokal i bass gitarista benda. Pjesme su bazirane na jazz i blues zvuku. Obzirom da se radi o muzičarima sličnih pogleda na muziku, ne čudi da su napravili vrijedno umjetničko djelo.

  DiskografijaAgora (Self-released, 2017)

  Emil and the Detectives su – Rastko Zager (bass, vokal) ; Dejan Pečenko (klavijature) ; Žarko Jankovič (gitara) ; Matjaž Sabolek (bubnjevi) ; Igor Ambrožič (perkusije) ; Zdravko Zimič (saksofon) – uz gosteDanilo Balog (bubnjevi, 3) ; Vasko Atanasovski (saksofon, 5) ; Gal Hartman (violina, 4,6)

  Osnovna poenta svakog novog muzičkog diskografskog izdanja leži u činjenici da ga sviraju kvalitetni muzičari i da je muzički materijal kojim nam se oni predstavljaju kvalitetan (što se, manje više i podrazumijeva). Uz te, naprijed iznesene pretpostavke, biti poseban, prepoznatljiv, samo svoj na neki način… to je mnogo teži dio zadatka. Na tom planu “padnu” mnogi, ali ne i Emil and the Detectives. Oni su sa materijalom sa albuma “Agora” napravili upravo ono što sam naveo – posebni su, prepoznatljivi, muzika im ima jasne odlike samosvojnosti.

  Nije mi poznato čime se autor ovog materijala, Rastko Zager, ranije bavio, ali je ovdje pokazao zrelost i ozbiljnost svog autorskog djelovanja. Cijelu tu muzičku sliku “zaokružili” su vrhunski umjetnici, muzičari, koji su dali važan pečat uspjehu ukupnog djela. Iz svake od sedam predstavljenih kompozicija isčitava se veliko iskustvo (“kilometraža“) svih od (gore pomenutih) muzičara uključenih u ovo djelo.

  Rijetkost je da se pojavi prvenac sa ovako jakom muzičkom porukom. Siguran sam da je ovo tek početak muzičkog djelovanja zasedbe Emil and the Detectives i da će nas u narednom periodu ponovo obradovati sličnim, ako ne i boljim, muzičkim materijalima. Sve je do njih samih.

  Emil and the Detectives – “Agora” – 1. Fly, fly, fly ; 2. Acqua Alta ; 3. Island ; 4. Equinox ; 5. Malibu Beach ; 6. Blindness ; 7. Flora

  https://www.facebook.com/emilandBAND /

  YT – Emil and the Detectives – Fly fly fly

  Emil and the Detectives music video

  New music video from band Emil and the Detectives

  Gepostet von Emil and the Detectives am Freitag, 12. August 2016

  YT – Emil & the Detectives – Equinox

  Komentar: 

  “Hvala na prijatnoj recenziji na vašoj stranici ‘Barikada’. Ova moja ekipa su momci svi preko 56 godina starosti, osim bubnjara koji ima 43 godine. Najjači muzičar kod nas je pijanista (Dejan Pecenko), koji je jazz pijano profesor na avstrijskoj Muzičkoj akademiji u Linzu (A). Saksofonista i violinista isto imaju završenu akademiju i profesionalci su. Ja, kao kompozitor, ne živim od muzike, ali mi je muzika veliki hobby i privlačna razonoda. Bilo je tu nekih bendova prije sa kojima sam radio, ali nisu bili poznati široj javnosti. Možda bih istakao jednu grupu u kojoj sam radio u mladosti. Pijanista i saksofonista u ono vrijeme (Milko Lazar), danas je vrlo cijenjeni kompozitor, odnosno, autor muzike u Sloveniji. Mada snimci nisu na profesonalnoj razini, može se čuti čime smo se bavili u 80-tim godinama (http://surfingjazzquintet.000webhostapp.com/index.html) Hvala još jednom i pozdrav iz Maribora, Rastko Zager.